Ujo kerma

Valion ruokablogi

Sataa, sataa ropisee, mutta onneksi sieniä nousee sateella

Syksy tuo luontoon kauniit värit, kirpakat aamut  ja raikkaan ilman. Moni pitää syksyn kurjana puolena sen runsaita sateita, mutta sienestäjät hierovat multaisia käsiään ja hihkuvat: ”Ihanaa, sieniä nousee sateella!”
 

Sienen hieno makumaailma ruokapöytään

Sienet jakavat aika lailla meitä ruokailijoita, mutta useimmille sienet ovat suurta herkkua  ja miksipä ei? Sienistä saa monenlaista herkullista ruokaa: suolaisia leivonnaisia, salaatteja, kastikkeita, muhennoksia, keittoja, munaruokia, pataruokia, pikkusuolaisia… lähes kaikkea maan ja taivaan väliltä! Sienen maku itsessään on melko mieto, joten ruoanvalmistuksessa sienen makua ei tule peittää liioilla mausteilla vaan sen makua tulee päinvastoin korostaa.

Sienimetsään

Ennen kuin sienistä voi tehdä ruokaa, tulee ensin suunnata metsään. Toisille sienimetsä löytyy hyvinkin läheltä – viereisestä supermarketista tai lähitorilta. Kuitenkin monelle luonnon rauhaan pääseminen on parasta koko sienisesongissa. Luonto, metsän hiljaisuus, pienet retkieväät ja oma sienisaalis ovat hyvää vastinetta arkipäivän kiireille.

Sienten kerääminen

Sienestämisen suhteen vallitsee yksi, kultaakin tärkeämpi sääntö: Kerää vain ne sienet jotka varmasti tunnet ja joiden tiedät olevan ruokasieniä! Jos olet epävarma sienestä, jätä se metsään. Tuntematon sieni voi olla pahanmakuinen ja voi pilata sienistä valmistetun ruokasi. Pahimmassa tapauksessa sieni voi olla jopa myrkyllinen. Sienestäjä voi käyttää apuvälineenä vaikkapa seuraavaa vinkkilistaa:

-    Kerää vain ne sienet jotka varmasti tunnet ja joiden tiedät olevan ruokasieniä.

-    Varaa itsellesi sienikori. Muovipussissa sienet murskautuvat helposti. Eri lajikkeet kannattaa kerätä valmiiksi omiin astioihin. Voit laittaa tätä varten korin pohjalle muutaman leivos- tai muovirasian. Sienestyskaverin kanssa voit lajijakoa tehdä myös koreittain.

-    Ota sieniveitsi matkaan. Pidä sieniveistä korissa kun kuljet metsässä

-    Pukeudu sään mukaan – ei liikaa, mutta ei liian vähän. Napakasti sidottu huivi tai hyttyssuojallinen hattu suojaa ikäviltä hirvikärpäsiltä.

-    Mene metsään kumisaappaissa tai korkeavartisissa vaelluskengissä. Näin jalkasi eivät kastu kosteissa sammalikoissa ja ne suojaavat myös käärmeenpuremilta.

-    Puhdista sienet jo metsässä. Poista multainen tyvi ja tarkista, että sieni on toukaton. Jos jätät sienien putsaamisen kotiin, on edessäsi lähes kaksinkertanen työ, sillä puhdistamattomat sienet likaavat myös puhtaat sienet.

-    Kerää sienet metsästä – älä teiden varsilta.

-    Paina mieleen löytämäsi erinomaiset sienipaikat. Vaikka keräätkin sienet pois, sienirihmastot jäävät maastoon ja todennäköisesti seuraavana vuonna samasta paikasta löydät jälleen sieniä – ellei joku muu ehdi ensin.

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi