Ujo kerma

Valion ruokablogi

Sienestäjän suosikkiruoat

Tunnustan olevani ”vuodenaikajaottelussa” syksyihminen. Entäs sinä? Jos tunnistat itsessäsi syksyihmisen, nautit todennäköisesti syksyn tuomasta raikkaasta ilmasta ja luonnon väriloistosta.  Olet todennäköisesti myös innokas sienestäjä, tai ainakin nautit luonnossa liikkumisesta.

Syyssateet

Pidän syyssateista ja jopa –myrskyistä. Tänä vuonna on sateita kuitenkin tullut jopa allekirjoittaneelle vähän liiaksi. Itseäni oikein huvitti, kun kurkkasin viime vuoden syksyn blogin otsikkoa: ”Sataa, sataa ropisee, mutta onneksi sieniä nousee sateella”. Tänä vuonna otsikko voisi olla: ”Sataa, sataa kaatamalla… eikö se lopu koskaan, että pääsisi sinne sienimetsään!?”

Sieniruokatoiveita

Sentään muutama sateetonkin päivä on koettu. Silloin ainakin kansan kuhinoittama Landbon metsikkö oli täynnä kirkassilmäisiä sienten etsijöitä. Starttasin metsään lasten kanssa ja löysimme kuin löysimmekin muiden silmäparien huomaamatta jääneitä tatteja ja suppilovahveroita. Onneksi, sillä lapsille niiden löytäminen oli ”lähes” yhtä tärkeää kuin eväiden syönti kaatuneen puurungon päällä. Ahkerat sienten poimijat saivat palkkioksi toivoa, mitä ruokia sienistä tehdään. Ensimmäinen toive oli sienimuhennos. Toive kuultiin ja muhennos syntyi samaisena iltana muutamista kantarelleista, tattilajitelmasta ja suppilovahveroista.

Toinen taas toivoi suppilovahverokeittoa. Sekin toive toteutui. Seuraavana päivänä nautimme keittoa ja sämpylöitä. Keitto valmistui aika lailla samaan tapaan kuin ohjeemme Suppilovahverokeitto, mutta käytin kuohukerman ja mustapippurin sijasta tällä kertaa jääkaapistani löytynyttä Valio maustettua ruokakermaa Mustapekka®.

Vielä yhden poimijan sieniruokatoive oli jäljellä - omani. Tällä kertaa se jäi toteuttamatta. Ehdoton toiveeni oli valmistaa Sieni Juliennea.  Se on siis niiiiiin hyvää! Pieni pohjustus tälle ruoalle. Olen nauttinut Juliennea yhden ainoan kerran Moskovan junassa ystäväni kanssa vuonna 2004. Siitä lähtien olen himoinnut kyseistä ohjetta ja ostin Venäjältä tuolloin aidot Julienne pannutkin. Vihdoin tänä syksynä, kahdeksan vuoden odotuksen jälkeen, sain ohjeen kehitettyä työn puolesta. Ja mikä tuuri – meillä oli silloin käymässä Venäjän konttorilta vieras, joka auttoi ohjeen aidon maun ja rakenteen hiomisessa!  Tässä tämä ohje (ja huom. kuvassa on mukana ostamani aidot julienne pannutkin).

Tatti Julienne

Tatti Julienne

TTTyt
b
6
Gluteeniton
Laktoositon
Kasvis (lakto-ovo)
Vaikeusaste: keskitaso
o
50min

Valmistusaineet

400 g tuoreita tatteja (n. 1/2 l kuutioituna)
1  rkl Valio Eila® voita
1   (100 g) sipuli
1  prk  (2 dl) Valio Eila® paksumpi ruokakermaa
1  prk  (120 g) Valio Eila® smetanaa laktoositon
100  g  (2 dl) Valio Polar® Täyteläinen juustoa
¼  tl suolaa
¼  tl jauhettua maustepippuria
Kuorrutus
50  g  (1 dl) Valio Polar® Täyteläinen juustoa
tuoretta persiljaa

Valmistusohje

  • Kiehauta n. 1 1/2 litraa vettä esim. vedenkeittimessä. Laita n. 1 x 1 cm kokoisiksi kuutioiksi leikatut sienet siivilään ja valuta niiden päälle kuuma vesi.

  • Paista tatteja pannulla, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut.

  • Sulata joukkoon voi. Lisää hienonnettu sipuli. Kuullota kevyesti.

  • Lisää ruokakerma ja smetana. Kuumenna samalla sekoittaen. Sulata joukkoon raastettu juusto.

  • Hauduta miedolla lämmöllä n. 10 min välillä sekoittaen. Mausta.

  • Siirrä muhennos kuuteen annosvuokaan tai Julienne-pannuun (varrellinen, metallinen annospannu). Muhennosta tulee n. 1 dl / pannu.

  • Ripota päälle juustoraaste. Kuorruta uunin yläosassa 200 asteessa n. 10 min tai kunnes pinta on kevyesti ruskistunut.

  • Laita annosten päälle pieni persiljan oksa.

  • Tarjoa kaksi annosta pääruokana tai yksi annos alkuruokana esim. maalaisleivän kanssa.

VINKKI
  • Voit korvata tatit myös tuoreilla herkkusienillä.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Juliennen ohje on tehty tateista, mutta toki muitakin sieniä voi käyttää. Itse ajattelin kokeilla vielä tänä syksynä kombinaatiota herkkusienistä ja suppilovahveroista.

Pidetään peukkuja ja odotellaan suotuisia sienimetsäkelejä. Ja sitten toteutellaan sieniruokatoiveitamme!

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi