Ujo kerma

Valion ruokablogi

Sima maistuu tänä vappuna mansikalta

Vappuun kuuluu ehdottomasti raikas vappujuoma eli sima. Houkuttelevan värisestä punaisesta mansikkasimasta löytyy jotakin uutta ja jotakin vanhaa. Siinä yhdistyy mansikan makeus ja perinteisen siman sitruunaisuus. Siman kanssa herkutellaan aina niin valloittavia munkkeja ja tippaleipiä.

Punainen sima

Pirtsakka ja helppotekoinen vappusima saa tänä keväänä punaiset posket. Valio HÖRPPY™ mehujuoma tuo simaan mansikan maun. Mansikkasiman tekeminen ei juurikaan poikkea perinteisestä siman valmistustavasta, sillä vain osa vedestä ja sokerista korvataan raikkaalla mehujuomalla. Simaan lisättävät rusinat voi vaihtaa juoman väriin mainiosti sopiviin punaisiin karpaloihin.  Tämä juoma sopii mainiosti myös lasten synttärijuhlien tarjoiluihin tai kesäpäivän vilvoitusjuomaksi.

Tiedätkö muuten miksi rusinat nousevat siman pintaan? Rusinoiden pinnalla olevat hiivat nautiskelevat rusinoiden sisältämää sokeria, jolloin muodostuu hiilidioksidia. Se pullistaa rusinan kuin pieneksi ilmapalloksi simaan. Kuivatut karpalot sen sijaan tarvitsevat hieman lisäapua eli sokeria noustakseen kohti pintaa.  

Sima ilman munkkia on teeskentelyä

Siman kanssa maistuvat nopeasti valmistuvat  delimunkit  tai perinteiset, mehevät munkit . Munkkien kanssa samankaltaiseen "munkkiperheeseen" voidaan laskea donitsit. Munkit ja donitsit pyöritellään perinteisesti sokerilla, mutta ne voi kuorruttaa myös värjätyllä sokerivesikuorrutteella, nonparelleilla tai suklaasulalla. Monen lapsiperheen suosikiksi nousee munkkien ohi hauskat ja koukeroiset tippaleivät.

Mansikkasima

Mansikkasima

TTTTT
b
1
Kananmunaton
Gluteeniton
Laktoositon
Kasvis (lakto-ovo)
Vaikeusaste: helppo
o
72h 15min

Valmistusaineet

1  l vettä
1  dl fariinisokeria
1  dl sokeria
2  l Valio Hörppy™ mansikka mehujuomaa
sitruuna
pieni pala (nokare) hiivaa
(  ½  dl kuivattuja karpaloita ) Kokeile myös Avaa/sulje

Valmistusohje

  • Kiehauta vesi isossa kattilassa (vetoisuus n. 4 l). Nosta levyltä. Sulata joukkoon sokerit.

  • Lisää mehujuoma. Kun neste on haaleaa / kädenlämpöistä, liuota pieni nokare hiivaa (puolikkaan pikkurillin pään kokoinen pala) tilkkaseen vettä tai simapohjaa ja sekoita se simaan.

  • Pese sitruuna lämpimällä vedellä. Leikkaa viipaleiksi ja lisää joukkoon.

  • Anna siman tekeytyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

  • Poista sitruunaviipaleet. Pullota juoma. Laita halutessasi jokaiseen pulloon 4-5 karpaloa tai rusinaa. Jos käytät karpaloita ja haluat niiden nousevan pintaan, laita pullon pohjalle hieman sokeria (1/2 tl sokeria / 0,5 l simaa). Säilytä jääkaapissa 2 - 3 päivää.

  • Tarjoa vappujuomana, lastenjuhlissa tai raikkaana kesäjuomana.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Hauskaa vappua!

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi