Ujo kerma

Valion ruokablogi

Sitruunajuustokakun uudistunut olemus

Ihana keltainen sitruunajuustokakku tuo takuuvarmasti raikkaan ja herkullisen tuulahduksen talveen ja kilpailee kevättalven kirkkaan auringon kanssa. Perinteinen ja ikisuosittu sitruunajuustokakku kaipasi kuitenkin jotain uutta, joten uudistimme sen hurmaavalla marsipaanipohjalla.

Juustokakun perustavaa laatua oleva uusi twist

Rakastatko sitruunajuustokakkua, mutta kaipaat siihen välillä jotain uutta twistiä – kuitenkaan koskematta kakun herkullisen täyteläiseen täytteeseen? Ratkaisu on uudenlainen marsipaanimassasta tehty pohja. Marsipaanin ei tarvitse olla leivonnassa vain laskiaispullien tai kakunpäällisen raaka-aine, vaan se käy monipuolisesti muuhunkin, kuten vaikka juustokakun pohjaksi. Kokeilemisen arvoinen ehdottomasti, mutta toki marsipaanin voi korvata perinteisellä keksimurupohjalla (vinkki siihen reseptin lopussa). Kakusta saa helposti myös gluteenittoman käyttämällä pohjassa gluteenittomia korppujauhoja - testattu on! Käyttämällä keltaista marsipaania kakusta tulee kuin aurinko, jolla ilostutat kevät talven herkkuhetkiä.

Hurmaava sitruuna

Sitrushedelmien sesonki on parhaimillaan vielä pitkälle kevättalveen saakka, joten mehevistä sitruksista kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Myös valmiilla sitruunanmakuisilla tuotteillamme, kuten Valio maustettu rahka sitruuna ja Valio Viola sitruuna tuorejuusto, saa sitruunanmakua leivontaan helposti. Sitruunajuustokakku on ainakin omasta mielestäni juustokakkujen parhaimmistoa, mutta tämä blogikollegani Ilonan resepti ansaitsee erityismaininnan – niin täyteläisen sitruunainen se on, eikä ollenkaan liian makea. Söpöt marsipaanikoristeet sopivat koristuksiksi kuin piste i:n päälle.

Sitruunajuustokakku

Sitruunajuustokakku

TTTTT
b
5
h
50
Laktoositon
Vaikeusaste: keskitaso
o
5h 45min

Valmistusaineet

Pohja ja minisitruunakoristeet
250  g  () marsipaanimassaa , keltaista
75  g Valio Eila® voita , huoneenlämpöistä
1 ¼  dl korppujauhoja
Täyte
liivatetta
2  dl Valio kuohukermaa
1  rasia  (200 g) Valio Viola® sitruuna tuorejuustoa
2  prk  (à 200 g) Valio maustettua rahkaa sitruuna
1  rkl sokeria
2  rkl sitruunamehua
Kuorrute
liivatelehti
1 ½ dl lemon curdia
2 ½ rkl sitruunamehua
Koristeluun
mintunlehtiä

Valmistusohje

  • Ota marsipaanista kolme (à n. 15 g) nokaretta ja muotoile ne minisitruunoiksi. Kuvioi kevyin haarukanpistoin. Jätä huoneenlämpöön kovettumaan, älä peitä.

  • Vaahdota pehmeä voi ja paloiteltu marsipaanimassa sähkövatkaimella. Lisää joukkoon korppujauho. Pingota leivinpaperi Ø 23 cm irtopohjavuoan reunojen ja pohjan väliin. Taputtele marsipaanipohja pohjalle ja n. 1 cm reunoille. Nosta kylmään (pakastimeen 10 min tai jääkaappiin 30 min).

Täyte
  • Laita liivatteet runsaaseen kylmään veteen.

  • Vaahdota kerma ja tuorejuusto kulhossa. Lisää rahka ja sokeri, sekoita.

  • Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi esim. kahvikupissa mikrossa. Sulata joukkoon valutetut liivatteet. Valuta liivateseos täytteeseen samalla sekoittaen.

  • Kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä peitettynä jääkaapissa 2 h, jonka jälkeen voit valmistaa pintakerroksen.

Pinta ja koristelu
  • Liota liivatelehteä 5 min kylmässä vedessä. Mittaa lemon curd kulhoon. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi esim. kahvikupissa mikrossa. Sulata joukkoon liivate. Sekoita liivateseos lemon curdiin samalla sekoittaen.

  • Valuta ja tasoita kuorrute kakun päälle. Hyydytä jääkaapissa 3 h tai seuraavaan päivään.

  • Koristele kakku mintunlehdillä ja sitruunakoristein juuri ennen tarjoilua.

Vinkki
  • Marsipaanimassa sulaa pitkään säilytettäessä. Kakun marsipaanikoristeet kannattaa laittaa kakulle vasta juuri ennen tarjoilua.

  • Jos haluat valita kakkuun perinteisen keksimurupohjan, murskaa 175 g (digestive) keksejä ja sekoita joukkoon 75 g sulatettua Valio voita.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Pirteitä talvipäiviä kera aurinkoisen sitruunajuustokakun 💛☀️

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi