Ujo kerma

Valion ruokablogi

Suolaiset donitsit ja pikkumunkit yllättävät!

Munkit ja donitsit valmistetaan totutusti makeiksi herkuiksi sokerilla kuorrutettuina. Valio Koekeittiöllä munkit heittivätkin kuperkeikan ja niistä versioitiin uudenlainen pikkuherkku: munkin idea, mutta makumaailma onkin suolainen! Nämä hauskan näköiset pikkuveijarit sopivat tarjottavaksi niin vappuna kuin muissakin iloisissa juhlissa!

Donitsi vai munkki?

Ohjeen kehityksen dilemma oli, tekisikö ohjeesta munkkeja vai donitseja. En kai osannut sitä päätöstä tehdä, sillä nyt samasta taikinasta valmistui molemmat: 14 donitsia ja 14 pikkumunkkia. Ja eikä siinä turhia pyörittelyjä tarvittu. Hiivalla kohotettu taikina paloitellaan 14 osaan, painellaan kiekoiksi ja painetaan keskelle reikä. Reikäpalasta syntyy pikkumunkki ja rinkulasta donitsi!


Iloista herkuttelua

Taikinaan lisäsin vähän kurkumaa, jolloin leivonnaisen pirtsakka keltainen sisusväri yllättää haukkaajan. Itse taikina on maultaan melko mieto, sillä donitsit ja munkit saavat varsinaisen makunsa tuorejuustopohjaisesta kuorrutteesta ja sen päälle ripoteltavista suolaisista tai makua antavista lisukkeista: pikku prezeleistä, juustonaksumurskasta, suolatikkupaloista, suolapähkinöistä – mitä mieleesi vain juolahtaa. Jotakin suolaista pinnalle kannattaa laittaa, sillä se kertoo leivonnaisen olevan suolainen ja viimeistelee leivonnaisen maun.

Kun uppopaistopuuhiin ryhtyy, kannattaa valmistaa herkkuja reilusti. Voisi olla hauska idea valmistaa vappupöytään sekä suolaisia että makeita munkkeja ja hauskuutella koristeluilla, sillä vappuna(kaan) pieni hassuttelu ei ole kiellettyä!

Suolaiset donitsit

Suolaiset donitsit

ttttt
b
0
h
5
Vaikeusaste: keskitaso
o
2h

Valmistusaineet

½  prk  (à 500 g) Valio kreikkalaista jogurttia
1  dl Valio Eila® maitojuomaa
25  g hiivaa
1  tl kurkumaa
1  tl sokeria
¾  tl suolaa
5  dl vehnäjauhoja
½  dl Valio Oivariini® juoksevaa
PAISTAMISEEN
1  l ruokaöljyä
PINNALLE
seesaminsiemeniä , prezelejä
juustonaksuja tai perunalastuja murennettuna
Kuorrutus
1  rasia  (200 g) Valio Viola® maustamatonta tuorejuustoa
50  g Valio voita

Valmistusohje

  • Sekoita jogurtti ja maito tasaiseksi. Lämmitä kädenlämpöiseksi. Liuota seokseen hiiva.

  • Mausta kurkumalla, sokerilla ja suolalla.

  • Alusta jauhot taikinaan. Lisää loppuvaiheessa Oivariini.

  • Kohota taikina liinan alla lämpimässä kaksinkertaiseksi, n. 1/2 h.

  • Vaivaa taikina jauhotetulla työalustalla ja leivo 14 pullaksi. Litistä pullat kämmenellä noin 1/2 cm paksuiseksi. Tee pyöreällä muotilla (esim. tyllaterän reunaosalla) reikä keskelle. Reikäpalasta syntyy samalla pikkumunkki.

  • Peitä donitsit ja pikkumunkit liinalla. Kohota n. 1/2 h.

Uppopaisto
  • Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa. Kokeile öljyn kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Öljy on riittävän kuumaa (170 - 180 asteista), jos leipä tulee kauniin ruskeaksi 1 - 2 minuutissa. Varo ylikuumenemista.

  • Paista muutama munkki kerrallaan. Käännä paiston puolivälissä. Nosta kypsät leivonnaiset reikäkauhalla talouspaperin päälle.

Kuorrutus
  • Sulata voi kattilassa tai kulhossa mikrossa.

  • Sekoita joukkoon tuorejuusto esim. kierrevatkaimella.

  • Kasta donitsien ja pikkumunkkien pinta lämpimään kuorrutteeseen. Ripottele päälle murskattuja juustonaksuja ja suolakeksejä tai koristele prezeleillä tai muilla suolasnackseillä.

  • Tarjoa pikkusuolaisena buffetpöydässä tai illanistujaisissa.

VINKKI
  • Kokeile pinnalla myös paahdettua amerikanpekonia tai ilmakuivattua kinkkua.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Iloista vappua,

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi