Ujo kerma

Valion ruokablogi

Suppilovahverot lautaselle

Syksy on tuonut vaihtelevan sienisadon. Toiset kertovat löytäneensä ämpärikaupalla sieniä, etenkin suppilovahveroita. Toisten löytöretki taas on jäänyt vaatimattomaksi. Luonnossa kävely ja yhteinen aika ystävän tai perheen parissa nostavat kuitenkin vähäisen sienisadon isoksi iloksi, sillä pienikin sienimäärä riittää helposti useampaan ateriaan.

Ulkoilu lasten kanssa sienimetsässä oli odotuksia täynnä. Ensin odotettiin lähtöä metsään, sitten ensimmäisten sienien löytymistä. Kun molemmat näistä oli saavutettu kysyttiin jo, että milloin syödään eväät. Eväiden ja pillimehujen jälkeen taivallus käännettiinkin jo autolle päin. Saalis ei ollut mellevä, mutta kaikki olivat onnellisia: yhdessäoloa, raitista ilmaa ja ihan sopivasti sieniä. Onnellinen olin etenkin siitä, että suuntavaistottomaksi syntyneenä ihmisenä sain lapset turvallisesti pois metsästä.

Kotona iloitsin pienestä sienimäärästä – vain vähän putsattavaa muutenkin siisteistä sienistä: litrasta suppilovahveroita sekä yhdestä tatista, kantarellista ja lampaankäävästä. ”Mitä näistä ruoaksi?" kysäisin ja toivelistalla olivat sienipiirakka ja suppilovahverokeitto. Vähäinen käytettävissä oleva ruoanvalmistusaika kuitenkin ratkais asian itsestään: tein pekonisen sienimuhennoksen leipien päällä. Ohje oli kutakuinkin Kantarelli-pekonimuhennoksen, mutta nesteenä käytin tällä kertaa vispikermaa ja sieninä pääosin suppilovahveroita.
 

Sienipiiras

Sienipiiras

TTTTt
b
8
h
813
Vähälaktoosinen
Kasvis (lakto-ovo)
Vaikeusaste: keskitaso
o
1h 20min

Valmistusaineet

100  g Valio voita
2 ½  dl vehnäjauhoja
2  rkl kylmää vettä
(  1  tl rakuunaa )
Täyte
3  dl esikäsiteltyjä metsäsieniä , esim. suppilovahveroita, kantarelleja tai tatteja
1   (250 g) purjo
2  rkl Valio voita
½  tl suolaa
½  tl jauhettua mustapippuria
1  prk  (120 g) Valio Eila® smetanaa
munaa
1  pussi  (150 g) Valio Emmental raastetta tai Valio pizzajuusto raastetta

Valmistusohje

  • Nypi hieman pehmennyt voi ja jauhot. Lisää lopuksi vesi. Lisää halutessasi taikinaan rakuunaa. Sekoita taikina tasaiseksi.

  • Taputtele taikina piirasvuoan (Ø 26–28 cm) pohjalle ja reunoille

  • Laita hienonnetut sienet pannulle. Kuumenna hitaasti ja anna ylimääräisen nesteen haihtua.

  • Hienonna halkaistu ja pesty purjo. Lisää pannulle voi ja purjo. Kuullota. Mausta. Ota pannu levyltä ja anna jäähtyä.

  • Sekoita sieniseokseen smetana, munat ja juustoraaste. Maista täytettä, lisää tarvittaessa suolaa. Kaada täyte taikinapohjalle.

  • Paista uunin ala/keskiosassa 200 asteessa n. 40 min

VINKKI
  • * Voit käyttää täytteessä myös viljeltyjä sieniä.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Kun muksut olivat itse sieniä keräämässä, ruoka tuntui maistuvan erityisen hyvin Pöydässä kehuttiin, että ”Suppilovahverot ovat namiskuukkelia! Mennään huomenna taas metsään.” Jäljelle jääneistä sienistä aion tehdä suppilovahverokastiketta pastan kanssa nautittavaksi. Onkohan sekin namiskuukkelia.

Ps. Katso muuten hyvät sienestäjän vinkkimme

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi