Ujo kerma

Valion ruokablogi

suolainen puuro

Syksyn trendikkäin puuro on suolainen

Puurovallankumous jatkuu! Tämän syksyn pop-puuro valmistetaan speltistä ja herkullisesta goudajuustosta. Pinnalle poimitaan syksyn sienisato, puolukkametsän marjat ja syysomenat.

Puurovallankumous

Puurojen vallankumous jatkaa kulkuaan. Ensin nosteeseen heränneet perinteiset puurot saivat rinnalleen tuorepuurot ja yön yli puurot. Seuraavaksi kulhoruoka-buumi toi tuorepuuroihin uutta twistiä, kun puurojen pintaa alettiin täydentää mm. tuoreilla marjoilla, pähkinöillä, hedelmillä ja granolalla. Niillä saatiin vaihtelevuutta ja purutuntumaa puuron rakenteeseen sekä lisää herkullista makua. Samalla puuron ulkonäkö kohentui – pelkästään puurobowlin näkeminen nostaa veden kielelle.

kookospolentakulhoHedelmien ja marjojen värittämät väli-, ilta ja aamupaloilla tarjottavat tuorepuurot ovat yhä suosiossa, mutta vähitellen tutummaksi tulee myös uusi puurovaihtoehto – suolainen puuro. Se voi kuulostaa alkuun hieman omituiselta, mutta jos ajattelee esim. italialaista risottoa tai polentaa – nehän ovat  itse asiassa suolaisia puuroja. Riisin tapaan voi kuitenkin käyttää myös muita viljoja tai puuroaineksia, joista valmistetaan yhdessä suolaisten raaka-aineiden kanssa puuro ja se höystetään halutessa kasviksilla, lihalla, kanalla, Mifulla, tai lihalla.  Näin puurosta on tullut pääateria!

Suolaisen grits-puuron Suomi-versio

Amerikassa on syöty puuroa suolaisena versiona jo pidempään. Sieltä on peräisin juustolla maustettu maissipuuro eli "grits", jota syödään edullisena ruokana sellaisenaan tai erilaisin höystein. Ujo kerman käsissä grits muuntautuu suomalaiseen raaka-aine- ja makumaisemaan. Puuro valmistetaan speltistä eli kotimaisesta muinaisvehnästä ja runsaasta juustosta sekä pinnan täyttävällä maukkaalla pekoni-sienihöysteellä. Ja oikeasti – lisätkää annokseen siihen suunniteltu puolukkahillo. Se toimii pisteenä iin päälle. Ja nythän on mitä parhain hetki poimia puuron päälle kotimetsän suppilovahverot, ne kun eivät alkaneita pikkupakkasiakaan kaihda!

Suolainen puuro

Suolainen puuro

TTTTt
b
0
h
7
Kananmunaton
Vähälaktoosinen
Vaikeusaste: helppo
o
30min

Valmistusaineet

4  dl  () vettä
¼  tl suolaa
spelttihelmiä
1  rasia  (175 g) Valio Luomu™ tuorejuustoa maustamaton
2  rkl Valio Luomu™ voita
100  g  (n. 2 dl) Valio Luomu™ gouda juustoa raastettuna
Pekoni-sieniseos
1  pkt  (170 g) pekonia
150  g tuoreita metsäsieniä Kokeile myös Avaa/sulje
2  tl Worcestershire-kastiketta
½ dl hienonnettua persiljaa
kotimainen omena
Lisäksi
4  rkl puolukkahilloa

Valmistusohje

  • Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää spelttihelmet. Kypsennä kannen alla hiljakseen kiehuen 15 min, sekoita muutama kerta. Valmista sillä aikaa pekoni-sieniseos.

  • Paloittele pekonit ja sienet. Ruskista pekonit pannulla. Siirrä ne talousaperin päälle lautaselleja jätä niistä irronnut rasva pannuun. Lisää pannulle sienet ja ruskista ne kevyesti.

  • Yhdistä pekonit, sienet, maustekastike, persilja ja pieneksi kuutioitu omena.

  • Sulata spelttipuuron joukkoon tuorejuusto ja voi. Jatka kypsentämistä vielä 5 min. Viimeistele puuro juustoraasteella. Jos puuro tuntuu lian paksulta, lisää hieman vettä.

  • Annostele puuro lautasille. Jaa päälle pekoni-sieniseos ja puolukkahillo.

  • Nauti pääruokana. Voit myös tehdä puurosta pienempiä alkuruoka-annoksia.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi