Ujo kerma

Valion ruokablogi

Tomahawk on grilliruokien kuningas

Kun reilun kilon kokoisen pihvin pistää grilliin tirisemään, siinä kalpenee niin makkarat kuin naapuritkin! Tomahawk-pihvissä on mellevä koko ja mehukas maku. Siitä riittääkin syötävää useammalle ruokailijalle. Kannellinen grilli on paras valmistustapa tälle herkulliselle lihalle.

Tomahawkin nousukausi jatkuu

Luullinen liha on nostanut suosiotaan grillauksessa, sillä luu pitää lihan mehevänä sitä kypsennettäessä. Tomahawk on yksi tämän kesän luullisista grillisuosikeista. Se on naudanlihakyljys, joka muistuttaa ulkonäöltään sotakirvestä – siitä ”tomahawk = kirves / sotakirves” nimikin tulee. Tomahawkin saatavuus on huomattavasti parantunut viime kesästä ja nyt sitä löytyy jo mukavasti isommista marketeista.

Tomahawk & grillausvinkit

 • Tomahawk kannattaa grillata kannellisessa grillissä.
 • Ota liha n. 2 h ennen grillausta huoneenlämpöön ja mausta se ohjeen mukaan. Halutessasi voit maustaa lihan myös jälkikäteen pelkällä suolalla ja pippurilla.
 • Anna grillin kuumentua kunnolla. Lämpötila saisi olla 225-250 astetta.
 • Lihaa kypsennettäessä siitä irtoaa rasvaa. Palanut rasva muodostaa grilliin savua, joka maustaa lihaa entisestään – pidä siis kansi suljettuna. Tarkkaile kuitenkin, että liha ei tummu liikaa.
 • Tomahawk ei ole grilliruokien pikaruokaa – maltti palkitaan: Ota liha ajoissa lämpimään. Ison lihapalan kypsyminen ottaa oman aikansa. Musita lopussa vielä lepuuttaa lihaa grillin yläosassa ennen leikkaamista.
 • Halutessasi voit käyttää lihassa paistomittaria halutun kypsyysasteen saavuttamiseen. Ota ensin kunnon paistopinta lihaan molemmin puolin. Työnnä mittari lihan paksuimpaan kohtaan, sulje kansi: Kypsä 70 °C, medium 60 - 65 °C ja raaka 51 - 55 °C.
 • Jos osa ruokailijoista haluaa lihan mediumina ja toiset kypsänä, valmista liha mediumiksi: leikkaa osa lihasta viipaleiksi ja paista ne kuumalla parilalle kypsiksi. Ohuet viipaleet kypsyyät hetkessä.

Tomahawk – kuten moni muukin grilliliha – kaipaa rinnalleen hapokkaan kastikkeen. Kehitimme lihan rinnalle limekastikkeen, joka tuo raikkautta ja makua lihan makupariksi, peittämättä kuitenkaan tomahawkin herkullisia aromeita. Toivottavasti pidät tästä yhdistelmästä!

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Tomahawk ja limekastike

Tomahawk ja limekastike

TTTTT
b
0
Kananmunaton
Gluteeniton
Vähälaktoosinen
Vaikeusaste: keskitaso
o
45min

Valmistusaineet

1   (1,2 - 1,4 kg) tomahawk -pihvi
Lihan pinnalle
valkosipulin kynttä
½  dl oliiviöljyä
1  tl mustapippurirouhetta
1  rkl sormisuolaa
Limekastike
1  prk  (150 g) Valio crème fraîchea
1  rkl  (1/2 limettiä) limemehua
yhden limetin kuori raastettuna
¼  tl suolaa

Valmistusohje

 • Kuivaa lihan pinta. Mausta se n. 2 h ennen kypsentämistä ja jätä huoneenlämpöön.

 • Maustaminen: Litistä valkosipulin kynnet rikki veitsen lavalla ja hienonna. Yhdistä valkosipuli, öljy ja mustapippuri kulhossa. Levitä seos kauttaaltaan lihan pintaan. Ripottele päälle suola. Painele lihan pintaa, jotta mausteet kiinnittyvät paremmin.

 • Grillaa liha molemmin puolin. Kypsennä haluttuun kypsyysasteeseen kannella suljetussa grillissä. Kokonaiskypsennysaika (n. 1/2 h:n molemmin puolin) riippuu kuitenkin lihan paksuudesta, grillin lämpötilasta ja halutusta kypsyysasteesta.

 • Anna lihan vetäytyä hetki. Leikkaa siivuiksi ja tarjoa limekastikkeen kanssa.

Limekastike
 • Yhdistä kastikkeen raaka-aineet.

VINKKI
 • * Jos osa ruokailijoista haluaa lihan mediumina ja toiset kypsänä, voi lihasta leikatun viipaleen laittaa vielä kuumalle parilalle ja paistaa sen nopeasti kypsäksi asti molemmin puolin.

 • ** Lihan voi myös kypsentää uunissa voidellulla uunipellillä 225 - 250 asteessa. Suosittelemme kuitenkin grillaamista, sillä valmistuksessa muodostuu melko lailla savua (rasvan roiskuminen /paistopinnan aikaansaaminen).

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Aurinkoisia grillauspäiviä toivottaen,

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi