Ujo kerma

Valion ruokablogi

Uuden vuoden ihme: makaronilaatikko valmistuukin leivästä

Onko leipälaatikossasi kuivahtamassa leipää? Onko perheenne suosikkiruokaa makaronilaatikko? Jos vastasit molempiin kyllä, kannattaa ottaa tämä blogiohje kokeiluun. Helppo, nopea ja uudenlainen ruoka voi kenties nousta perheenne arkiruokien suosikkilistalle.

Hävikkiruoka kunniaan

Viime vuoden aikana on hävikkiruoka, sen määrä ja hyödyntäminen, noussut erityisen paljon esille. Se onkin erittäin tervetullut keskustelun aihe. Vieläkin valitettavan moni raaka-aine päätyy jäteastioihin ihan vain siksi, että parasta ennen päiväys on ohitettu tai elintarvikkeen pakkaus on suljettu puolihuolimattomasti ja tuote on päässyt kuivahtamaan. Halusimme Koekeittiöllä kehittää muutamia ruokaohjeita hävikkiruoan näkövinkkelistä ja muuttaa keskustelu toiminnaksi.

Leipälaatikon kuivasta leivästä valmistuu uudenlainen suosikkiruoka

Omassa keittiössä useimmiten jää käsiin kuivahtamaan päässyt leipä. Vanha vinkki kuivata leipäsiivut ja jauhaa ne  korppujauhoksi toimii aina, mutta korppujauhonkin raja tulee jossakin vaiheessa vastaan. Ylijäämäleivästä kuitenkin syntyi idea hyödyntää sitä kuivapastan tapaan - vaalea leipähän ei valmistusaineiltaan paljoakaan eroa makaronista. Näin syntyi ”makaronilaatikko”, joka makaronien sijaan valmistetaankin kuutioiduista leipäpaloista! Samalla voi hyödyntää mahdolliset juustonjämät jääkaapin perukoilta. Jos juustonkantteja ei ruokaan raastettavaksi löydy, niin suosittelen käyttämään tässä ruoassa luomumaidosta tehtyä lempeän maukasta goudajuustoa. Makaronilaatikon tapaan tämän ruoan seuraksi lapset kaipaavat totutusti ketsuppia. Aikuiset voivat kokeilla ketsupin tilalla srirachaa tai tomaattisalsaa.

"Makaronilaatikko" leivästä

"Makaronilaatikko" leivästä

TTTTT
b
2
Vaikeusaste: helppo
o
40min

Valmistusaineet

250 - 275 g vaaleaa leipää , kuivahtanutta
½ purjosipulia
400  g  () jauhelihaa
1  rkl tomaattipyreetä
½ rkl lihafondia
1  tl rouhittua mustapippuria
1  tl paprikajauhetta
150  g  () Valio Luomu™ gouda juustoa raastettuna
3  dl Valio Luomu™ ruokakermaa
1  dl Valio Luomu™ kevytmaitoa
kananmunaa
Voiteluun
1  rkl Valio Oivariini® juoksevaa

Valmistusohje

  • Leikkaa leipä paloiksi, esim. 2 x 2 cm. Hienonna puhdistettu purjo.

  • Ruskista jauheliha. Lisää purjo ja tomaattipyree, paista pari min. Mausta fondilla, pippurilla ja paprikajauheella.

  • Voitele uunivuoka. Levitä leipäpaloja, jauhelihaa ja juustoraastetta vuoron perään 2 - 3 kerrosta lopettaen juustoon.

  • Sekoita kerma, maito ja munat kulhossa. Kaada seos tasaisesti vuokaan.

  • Kypsennä 175 asteessa uunin alatasolla n. 20 min.

  • Tarjoa salaatin ja chilikastikkeen (esim. sriracha-kastiketta) tai ketsupin kanssa.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Nosta hauskan näköinen ruoka pöytään, niin uskon, että tästä hävikkiruoasta ei tule hävikkiä.

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi