Ujo kerma

Valion ruokablogi

Valmista joululaatikon rippeet uuteen muotoon!

Nyt on hetki hyödyntää joulusta jäljelle jääneet joululaatikot! Ehkä sinultakin on jäänyt juureslaatikoita joulusta yli tai kaupassa edullisesti myytävät valmislaatikot innostavat kokeilemaan jotain uutta kotikeittiössä. Katso, kuinka laatikot muuntuvat herkulliseksi keitoksi tai rieskoiksi!

Hävikkiruoka on asia, joka puhututtaa yhä enemmän. Se on hyvä se, sillä tavoitetilahan on, että sellaistahan ei pitäisi juurikaan syntyä. Koekeittiön ruokaohjeista löytyy paljon vaihtoehtoja, mihin voisi upottaa joulun ja uuden vuoden juhlista jääneitä rippeitä. Kasvavan kysynnän takia kehitimme lisää ohjeita, keskittyen tällä kertaa joululaatikoihin.

JOULULAATIKOISTA ON MONEKSI

Tässä vaiheessa, moni tuskin kaipaa enää jouluruokia. Nyt kuitenkin saa edullisesti joulumyynneistä jäljelle jääneitä lanttu-, peruna- tai porkkanalaatikoita tai ehkäpä jopa oman jääkaapin tai pakastimen kätköissä luuraa vielä joululaatikko. Valmista niistä maittava alkuruoka- tai pääruokakeitto tai mehevät lämpimäiset, unohtaen kuitenkin jo joulun maut.

“Kokeilepa näitä keittoja, jotka maistuvat juhlavasti alkuruokakeittoina tai arkipäivän pääruokana. Porkkanakeitto saa makua inkivääristä ja appelsiinista, lanttukeiton taas maustaa kaneli ja hapokkaat omenat.” Roosa Koekeittiöltä

Mausteiset sosekeitot joululaatikoista

Mausteiset sosekeitot joululaatikoista

ttttt
b
1
h
16
Vaikeusaste: helppo
o
35min

Valmistusaineet

Porkkana-inkiväärikeitto
2 - 3 (300 g) perunaa
1  rkl Valio Oivariini® juoksevaa
1   () sipuli
½  tl kurkumaa
6  dl vettä
kasvisliemikuutio
1  tl inkivääriä
400  g valmista porkkanalaatikkoa
2  dl Valio appelsiinitäysmehu perinteistä
½  tl muskottipähkinää
1  prk  (2 dl) Valio ruokakermaa
Pinnalle
tuoreita yrttejä , esim. korianteria
Lanttu-omenakeitto
2   (300 g) hapahkoa omenaa
1   () sipuli
1  rkl Valio Oivariini® juoksevaa
½  tl kanelia
400  g valmista lanttulaatikkoa
5  dl vettä
kasvisliemikuutio
1  prk  (2 dl) Valio ruokakermaa
Pinnalle
omenaa
kanelia

Valmistusohje

Porkkana-inkiväärikeitto
  • Kuori ja kuutioi perunat.

  • Kuumenna Oivariini kattilassa. Kuullota siinä hienonnettu sipuli ja kurkuma.

  • Lisää vesi, perunakuutiot, kasvisliemikuutio ja inkivääri. Keitä n. 10 min kunnes perunat kypsyvät.

  • Lisää joukkoon porkkanalaatikko ja appelsiinimehu. Kuumenna hetki ja mausta muskottipähkinällä.

  • Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella ja lisää lopuksi ruokakerma. Kuumenna.

  • Koristele tuoreilla yrteillä, esimerkiksi korianterilla.

Lanttu-omenakeitto
  • Pese, kuori ja kuutioi omenat. Kuullota omenakuutiot ja hienonnettu sipuli kattilassa Oivariini rasvassa. Lisää joukkoon kaneli.

  • Lisää lanttulaatikko, vesi ja murennettu kasvisliemikuutio. Kuumenna.

  • Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää lopuksi ruokakerma, kuumenna.

  • Koristele annos omenakuutioilla ja ripauksella kanelia.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

”Valmista ylijääneistä laatikoista lämpimät ja rapeat juuresrieskat silmänräpäyksessä. Päälle sipaisu voita ja nauttimaan.” Anna Koekeittiöltä

Rieskat joululaatikoista

Rieskat joululaatikoista

TTTTT
b
3
h
45
Kasvis (lakto-ovo)
Vaikeusaste: helppo
o
30min

Valmistusaineet

200  g valmista porkkana- tai lanttulaatikkoa
1  dl Valio maitoa
1 ½  dl spelttijauhoja
1  dl kaurahiutaleita
muna
½  tl suolaa
Valio voita

Valmistusohje

  • Sekoita ainekset voita lukuunottamatta kulhossa. Lanttu- ja perunareiskoihin tarvitset hiukan reilummin (2 dl) jauhoja kuin porkkanalaatikkoon (1 1/2 dl).

  • Jaa taikina kuuteen kekoon leivinpaperille uunipellille ja taputtele jauhotetuilla käsillä ohuehkoiksi rieskoiksi. Jaa voi rieskojen ohuina levyinä tai nokareina.

  • Paista uunin keski-/yläosassa 250 asteessa n. 15 - 20 min, kunnes rieskat ovat kauniin värisiä ja reunoista rapeita. Nauti heti.

VINKKI
  • Voit myös tehdä taikinasta 3 - 4 ohutta ja isoa rieskaa ja käyttää tortillaletun tapaan täytettynä.

  • Voit lisätä taikinaan ylijääneet juustot raastettuna.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Psst… jos kaipaat jälkiruokaa ja sinulla on pipari ja/tai voitaikinajämiä vielä pakkasessa, niin kokeile Taikinajämäcrumblea. Nam!

Terkuin,

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi