Ujo kerma

Valion ruokablogi

Vappu ja tippaleivän mysteeri

Pikkutytöstä asti on vappuuni kuulunut tippaleivät niin kuin jänikselle pitkät korvat. Muistan sen ison metallitarjottimen, johon kerrytettiin kerros kerrokselta pinottain tippaleipiä ja silmät aukinaisena kuin ladonovet odotin hetkeä iskeä tuohon kullankeltaiseen pinoon kiinni.

Vuodesta toiseen, törmäsin kuitenkin kummasteluun siitä, että teemme tippaleivät itse? Monet kavereistani eivät edes oikein tienneet mitä tippaleivät olivat. Silloin tippaleipiä ei juurikaan vielä myymälöissä vappusesongin aikaan näkynyt. Yhä vielä kohtaan ihmetystä tippaleipien teosta, sillä oletetaan, että tippaleivät ovat hirveän vaikeita tehdä. Vapun tippaleipä on usein yksi tippaleipä kaupasta tai kahvilasta ostettuna. Minusta niitä pitää olla pino!

Kimurantti, kiekurainen tippaleipä

Kun tartuin näppäimistöön aloittaessani kirjoittaa vapun leivonnaisista, alkoi asia enemmän pohdituttaa. Mikä näiden kummastuttavien, aivojen näköisiksikin kutsuttujen leivonnaisten tarina oikein on? Miksi ne ovat itselleni vappuna itsestään selvyys, mutta niin monelle outo kummajainen? Juontaako tippaleipien valmistamisen tarina kenties saksalaisiin sukujuuriini? Asia pitää selvittää!

Tuumin että asiahan ratkeaa googlaten. Löytyihän tietoa… mutta hämmennys säilyi. Tippaleipä on perisuomalainen vappuleivonnainen jo 1700 –luvulta. Kuitenkin Saksassa on vastaavanlainen leivonnainen – ”Strauben”... Googlaus ei siis auttanut, joten turvauduin perinteiseen tiedonhakuun - puhelinsoittoon - ja tavoitin äitini kenkäkaupasta. Huolestuneena aloitin puhelun: ”Äiti, minulla on ongelma… Kun olin pieni, miksi meillä syötiin tippaleipiä, kun naapurin lapset eivät niistä edes tienneet?” Olihan se jo aikakin tämä perheasia selvittää. Vastaus oli lyhyt ja ytimekäs. ”Sehän on ihan suomalainen ohje ja perinne. Mutta mitä kaikki eivät tiedä, on hyvän tippaleivän salaisuus taikinaan lisätty sitruunan raastettu kuori.” 
 

Munkki on aina pop

Jos siltikin sinun juttusi on tippaleivän sijaan munkki, on meillä tarjota siihen herkullinen Delimunkkien ohje, jotka on nopea tehdä leivinjauheen avulla. Kuten kuvasta näkyy, munkkien sijaan niistä voi kieputtaa sormella donitsin mallisia. Silloin ei ole ainakaan vaaraa, että munkki jää keskeltä raa’aksi.

Olisi kiva lukea kommentteja, onko muilla vastaavanalaisia kokemuksia tippaleivistä tai muista vappuruokatraditioista. Ja toisaalta, jos nyt tippaleipä kietoo sinut lonkeroidensa ympärille, niin olisi hauskaa kuulla siitäkin.

Jos vappuherkkuja väännellessä simanteko unohtui, niin tarjoa herkullista Sima –juomaa, joka syntyy vartissa. Siman herkullisuus syntyy nopeasti, vaikkakaan rusinoita et saa siinä ajassa kellumaan!

Hauskaa ja iloista vappua!

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi