Ujo kerma

Valion ruokablogi

Vapun ja kevään juhlajuomat

Vappua voi kutsua kuohuvien juomien juhlapäiväksi, sillä kuohuvat kulkevat mukana illasta aamuun. Vappua vietetään usein isommalla porukalla, jolloin maljoja nostetaan useita ja juhlajuomaa kuluu. Nyt tarjoamme ideoita juomatarjoiluihin sekä virittelemme boolimaljan tarjoilupöydälle. Oletko ajatellut, että vapun pikkunaposteltavien kanssa voisi maistua myös sangria?

Kuplivia maljoja kevään kunniaksi

Useimmiten juhlamaljoissa käytetään poreilevia ainesosia, sillä ne tuovat raikkaalla pirskahtelevuudellaan juhlan tuntua juomiin. Kuohuviiniä tarjotaan sellaisenaan tai osana juhlajuomaa. Poreilevuutta voi aikaansaada myös muilla raaka-aineilla, kuten kivennäisvedellä (valitse korkeahiilihappoista juomaa) tai limonadeilla. Kotitalouksissa suosituksi tulleet hiilihapotuslaitteet kannustavat myös omien juomasekoitusten tekemiseen. Muistathan, että juomapohjat voi tehdä hyvissä ajoin, mutta "kupliva" osa lisätään vasta juuri ennen tarjoilua.

Hedelmäbellini
Kupliva juhlajuoma (alkoholiton)
Kupliva mansikka-ruusucocktail
Raikas kesäjuoma

Helmeilevät boolit vapun kotibileisiin

Kotona järjestettävissä juhlissa nostetaan usein tarjolle boolimalja. Siihen saa helposti näyttävyyttä esim. isoilla sitrusjääpaloilla, joiden tekoohje löytyy Kesäboolista (ks. iso kuva). Iso boolimalja on kiitollinen isännälle ja emännällä; valmistus on nopeaa ja sen jälkeen vieraat huolehtivat itse lasiensa täytöstä. Tarjotessasi sekä alkoholittoman että alkoholillisen booliversion, kannattaa boolimaljan sisällöstä laittaa edustalle sievä kyltti. Myös lapsille voi valmistaa oman boolin, vaikka lasten hedelmäboolin. Uusi tarjoilumuoto on monelle lapselle jännittävä asia. 

Omenabooli
Kesäbooli
Lemonadebooli (alkoholiton)
Tropiikin tuoksu (alkoholiton booli)
Raikas booli (alkoholiton)

Sangriaa kannusta

Sangriaa nautitaan yleensä tapas-ruokien kanssa. Niinpä suomalaisen vapun pikkunaposteltavat sopivat sangrian kanssa nautittavaksi kuin piste iin päälle. Verenpunaisesta väristään nimen saaneen sangrian pääraaka-aineet ovat punaviini ja sitrusjuoma. Sitrusjuomana käytetään usein sitrusmehua tai –limonadia. Hiilihappoisuus tuo pientä pirskahtelevuutta juomaan. Sangrian voi kuitenkin tehdä valmiiksi jääkappiin jo hyvissä ajoin, sillä hiilihappoisuuden katoaminen ei ole sille pahitteeksi. Oleellista sangrian tarjoilussa on, että se on tarjottaessa kylmää. Sangriaan kuuluvat myös hedelmät – useimmiten viipaloidut sitrusviipaleet. Sovelluksia tästä Espanja-Portugali akselilta kotoisin olevasta juomasta on monia. Tässä niistä muutamia.

Sangria
Sitrussangria (alkoholiton)
Mustaherukkasangria (alkoholiton)

Pidä nämä vinkit mielessä kevään ja kesän juhlien koettaessa. Nyt juhlamielellä vastaanottamaan kevättä ja toivottamaan kesä tervetulleeksi.

Hauskaa vappua!

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi