Ujo kerma

Valion ruokablogi

Virkisty cold brew -kahvilla

Kahvinystävän aromikas kesäkahvi on kylmäuutettu kahvi eli cold brew coffee. Kahvia voidaan valmistaa myös uuttamalla eli kylmään veteen lisätystä jauhetusta kahvista saadaan pehmeä, aromikas kylmä kahvijuoma. Yhdessä laadukkaan maidon kanssa suomalainen kahvikansa saattaa löytää uudenlaisen tavan valmistaa kahvia. Cold brew on kylmien kahvijuomien parhaimmistoa ehdottomasti!

Jos olet kahvin ystävä, mutta et ole vielä kokeillut kylmäuutettua kahvia, niin lue tämä. Kylmäuutettu kahvi eroaa tavallisesta jääkahvista siinä, että se on valmistettu kokonaan kylmällä vedellä, toisin kuin esimerkiksi jäälatte, joka tehdään kuumasta kahvista. Kylmäuutettua kahvia voi valmistaa kotona ihan tavallisesta suodatinkahvista välineillä, jotka löytyvät varmasti jokaisen kahvinjuojan kodista. Perusresepti kylmäuutettuun kahviin on yksinkertainen: Yhdistä jauhettua kahvia kylmän veden kanssa ja anna sen uuttua esimerkiski yön yli (12-14 tuntia). Siivilöi  uuttunut kahvi ja lopputuloksena on pehmeää, hieman makeahkoa ja vähemmän hapanta kahvia. Vaikka kahvin valmistus kestää kylmäuuttamalla kauemmin, on lopputulos odotuksen arvoinen.

Kylmäuutetun kahvin valmistamiseen, kahvin määrään ja uuttumisaikaan ei ole yhtä ja ainoaa ohjetta. Ohjeellamme voit valmistaa kylmäuutettua kahvia tavallisesta suodatinjauhatuskahvista kotikonstein. Kahvilaatu, jauhatuksen tuoreus ja karkeusaste sekä käytetyn veden määrä ja kovuus aikaansaavat kahvijuoman maun. Uuttumisessa  vapautuvien aromien määrä ja vahvuusaste perustuvat alhaiseen lämpötilan ja käytetyn ajan yhteisvaikutukseen. Parasta omaan makuusi saat kokeilemalla eri paahtoasteita, jauhatuksia ja uuttumisaikaa.

Mielestämme kylmäuutettu kahvi maistuu parhaalta maidon kanssa ja pyöristää kahvin makua kivasti. Valitse maidoksi rasvaisempi maitolaatu, suositukset erityisesti Valio kahvimaidolle

Lämpimiä kesäpäiviä on varmasti vielä monia tulossa, joten ei muuta kun kahvi uuttumaan!

Kylmäuutettu kahvi eli cold brew coffee

Kylmäuutettu kahvi eli cold brew coffee

TTTTT
b
3
Kananmunaton
Gluteeniton
Laktoositon
Kasvis (lakto-ovo)
Vaikeusaste: helppo
o
12h 5min

Valmistusaineet

100  g kahvia , jauhettua
1  l kylmää vettä
8 - 10 dl Valio kahvimaitoa laktoositon
jääpaloja

Valmistusohje

  • ""Kylmäuutetun kahvin valmistamiseen ei ole yhtä ja ainoaa ohjetta. Tällä ohjeella voit valmistaa kylmäuutettua kahvia tavallisesta suodatinjauhatuskahvista kotikonstein. Kahvilaatu, jauhatuksen tuoreus ja karkeusaste sekä käytetyn veden määrä ja kovuus aikaansaavat kahvijuoman maun. Uuttamisessa vapautuvien aromien määrä ja vahvuusaste perustuvat alhaiseen lämpötilan ja käyetyn ajan yhteisvaikutukseen."

  • Mittaa kahvi kannuun. Kaada kylmä vesi päälle. Sekoita. Anna kahvin tekeytyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään (12 - 14 h).

  • Suodata kahvi. Voit suodattaa juoman eri välineillä: kestokahvinsuodattimella, tiheäverkkoisella siivilällä, kostutetun harson läpi tai kahvinsuodatinpussin avulla. Pienemmän määrän voi valmistaa suoraan myös pressopannuun.

  • Säilytä kahvijuomaa sellaisenaan jääkaapissa kannella tai kelmulla peitettynä. Valmista juomaksi yhdistämällä kahvimaitoa ja kahvijuomaa suhteessa 1:1 tai oman makusi mukaan. Tarjoa juoma jäiden kera.

VINKIT
  • * Mausta kahvijuoma uuttamisvaiheessa esim. kardemummalla tai appelsiinin kuoriraasteella.

  • ** Makeuta ja/tai mausta maitokahvijuoma sokerilla, tilkkasella siirappia tai makusiirappia.

  • *** Valmista maito-kahvijuomasta joko lyhyt tai pitkä drinkki lisäämällä joukkoon esim. rommia, likööriä tai punssia.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Aurinkoista alkavaa elokuuta toivottavat Ujo kerman Ilona ja Mari

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi