Ujo kerma

Valion ruokablogi

Voi miten hyvää!

Tiedätkö miten voi syntyy? Oletko kenties kokeillut voin valmistamista? Tällä kertaa paljastan omat vinkkini itse tehdyn voin valmistukseen.

Voi on ainutlaatuinen raaka-aine. Voi antaa aidon jäljittelemätöntä makua niin ruoanlaitossa, leivonnassa kuin vaikkapa silmänä puuron päällä.
 
Voin valmistuksessa on kiinnostavaa nähdä kuinka kerma kirnuuntuu tuoreeksi ja maukkaaksi voiksi. Hyvälaatuisen voin takaamiseksi onkin tärkeää, että kerma on laadukasta ja valmistustapa asianmukaista. Yksinkertaistettuna voissa tiivistyykin oikeastaan maidon monet maistuvat osat.


Voirintamalle on ilmestynyt viimeaikoina myös uutuuksia, nimittäin maustettuja voita! Valkosipulivoi ja sitruunavoi ovat valmistettu aidosta Valio Voista. Voin maun lisäksi näissä uutuuksissa maistuvat herkulliset ja innostavat mausteet. Lue lisää uutuusvoiden kehityksestä ja inspiroidu maittavista resepteistä sitruunavoille ja valkosipulivoille  linkkien takaa.

Itse tehty voi

1 litra Valio kuohukermaa
1 tl suolaa


Nosta kerma huoneenlämpöön noin 20 minuuttia ennen käyttöä. Kerma on hyvää kirnuttavaksi kun se on noin 10-12 asteista.

Mittaa kerma yleiskoneen kulhoon ja laita sekoittimeen vatkainpää. Käytä myös tarvittaessa roiskesuojaa.

Vatkaa kermaa yleiskoneen suurimmalla, tai lähes suurimmalla teholla. Kermasta muodostuu ensin kermavaahtoa. Kun kermavaahto muuttuu rakeiseksi ja väri alkaa kääntyä keltaiseksi noin 5 minuutin vatkaamisen jälkeen, laske sekoittimen tehot puoleen.
 
Jatka vatkaamista kunnes kirnumaito eli vesiosa alkaa erottua rasvasta, noin 7-9 minuutin kohdalla riippuen sekoittimesta ja kerman lämpötilasta. Myös voirakeet ovat tässä vaiheessa selkeästi erottuvia ja kasvaneet isommiksi. Pysäytä sekoitin ja valuta kirnumaito siivilän avulla toiseen astiaan.
 
Vaihda yleiskoneeseen lapasekoitin. Vaivaa voita pienimmällä nopeudella noin minuutin ajan. Pysäytä sekoitin ja valuta jälleen kirnumaito voin joukosta.
 
Laske voimassan joukkoon kylmää vettä ja huuhtele voita kaksi kertaa.
 
Aseta sekoituskulho jälleen yleiskoneeseen ja lisää voihin suola. Vaivaa vielä pienimmällä nopeudella noin ½ minuuttia.
 
Nostele voi kulhosta esimerkiksi puulastan avulla ja pakkaa tiiviiksi. Käytä pakkaamiseen muottina esimerkiksi voipaperilla päällystettyä pakastusrasiaa.
 
Anna voin kiteytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Säilytä voi jääkaapissa valolta suojattuna esimerkiksi folioon käärittynä. Käytä noin viikon sisällä.
 

Vinkki

  • Voin valmistuksesta syntyvää kirnumaitoa voit käyttää ruoanlaitossa ja esimerkiksi lettutaikinassa.
Näytä lisää »

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi