Ujo kerma

Valion ruokablogi

Voileipäkakku on juhlien lyömätön kunkku

Voileipäkakku on perinteinen juhlatarjottava ja ansainnut asemansa juhlapöytien klassikkona ja syystä - se on paitsi näyttävä, maukas ja ruokaisa, mutta myös mainettaan helppotekoisempi. Nosta voileipäkakku pöytään koulunsa päättävien kunniaksi tai juhlista sillä suloista suven alkua.

Kakut kruunavat juhlapöydän niin suolaisena kuin makeana

Alkaa olla taas käsillä aika, kun ylioppilaiden ja valmistuneiden perheissä aletaan miettiä, mitä juhlakansalle tarjottaisiin. Voileipäkakku on aina fiksu tarjottava, sillä edellisenä päivänä tehty kakku on juhlissa kaikkein mehevimmillään. Tätä kiittelevät erityisesti isompien juhlien järjestäjät, joiden aika juhlapäivänä on kultaakin kalliimpaa. Pikainen gallup osoitti, että nuoret toivovat juuri voileipäkakkua omiin juhliinsa. Monelle juhlavieraalle voileipäkakku on myös odotettu ja mieluinen suolainen syötävä, joten se palkitsee varmasti tekijänsä. 

Kostutus kaiken a ja o

Kakku on helppo rakentaa valmiista paahto- tai vuokaleipäviipaleista. Kakkuun voi käyttää vaaleaa, rouheista tai tummaa leipää tai vaikkapa niitä kaikkia, jolloin kakun kerrokset ovat näyttävästi eri värisiä. Erilaisilla leivillä kakku saa myös mukavaa suutuntumaa. Voileipäkakun valmistuksessa tärkeintä on huolehtia kakun riittävästä kosteudesta. Kuivakka leipä pilaa kokonaisuuden, olivat täytteet ja koristelu kuinka onnistuneita tahansa. Jokainen leipäkerros kostutetaan erikseen. Leipä kannattaa kostuttaa vasta, kun se on laitettu täytteen päälle, jottei kostunutta pohjaa tarvitse enää siirtää. Kostuta leivät yläpinnalta, jolloin neste valuu tasaisesti kakkuun. Pohjimmaista kerrosta kannattaa kostuttaa hiukan vähemmän, sillä  kosteus painuu alaspäin vetäytymisen aikana. Sopivasti kostutettu kakku on mehevä, mutta nestettä ei valu kakusta ulos. Kostutus kannattaa tehdä esim. pullasudilla, jolloin neste leviää tasaisesti pohjaan. Kun pohja tuntuu sormenpäihin kostealta (ei kuitenkaan märältä) ja sen väri on tummunut tasaisesti, on kakku sopivan kostea.

Voileipäkakun monet makumaailmat ja muodot

Voileipäkakkujen maailma on rajaton ja kakkua voi tuunata omien mieltymysten mukaiseksi. Voileipäkakkuun sopii monenlaiset makumaailmat kuten vaikka texmex, kreikkalainen tai italiahenkinen. Hyydytetty voileipäkakku on myös kiva vaihtoehto. Katso omat suosikkini Koekeittiömme resepteistä:

 

Ensikertaa voileipäkakkua tekevän kannattaa aloittaa  perinteisemmästä klassikoista eli liha- tai kalakakusta - niistä kaikkein suosituimmista. Katso videolta miten kakku tehdään ja huomaat, että kakku on todella mainettaan helppotekoisempi.

Voileipäkakku

Voileipäkakku

TTTyt
b
27
Vähälaktoosinen
Runsaasti proteiinia
Vaikeusaste: keskitaso
o
12h 40min

Valmistusaineet

Pohja
12  isoa grahampaahtoleipäviipaletta
Kostutukseen
n. 1 dl Valio kevytmaitoa tai lihalientä
Täyte
300  g palvikinkkua tai suolalihaa
3 - 4 (150 g (2 dl)) maustekurkkua
2  prk  (à 200 g) Valio Viola® kevyt ruohosipuli tuorejuustoa
1  iso punainen paprika
½  dl persiljaa
Koristeluun
1 - 2 prk (à 200 g) Valio Viola® kevyt ruohosipuli tuorejuustoa
100  g ohuen ohuita kylmäsavukinkkuviipaleita
10  kpl kirsikkatomaatteja
10  kpl oliiveja
50  g minisalaattisekoitusta
persiljaa

Valmistusohje

  • Aloita voileipäkakun valmistaminen täytteestä. Hienonna palvikinkku ja maustekurkku. Lisää puolet tuorejuustosta. Sekoita.

  • Leikkaa paprika hyvin pieniksi kuutioiksi. Sekoita paprika ja hienonnettu persilja loppuun tuorejuustoon.

  • Leikkaa ohuelti leipäpalojen reunat pois. Leikkaa kaksi viipaletta kahtia, jotta voit latoa leivät tiiliskiviladontana. Levitä kolme leipäviipaletta vierekkäin leikkuulaudalle tuorekelmun päälle. Kostuta leipäviipaleet pullasudilla.

  • Levitä 1/2 lihatäytteestä levylle. Kostuta leipäkerros aina ennen täytteen levittämistä. Levitä seuraavaan väliin paprikatäytettä ja kolmanteen väliin loppu lihatäyte.

  • Kiedo voileipäkakku tuorekelmun sisään tiukaksi paketiksi. Anna vetäytyä yön yli jääkaapissa. Laita halutessasi voileipäkakun päälle leikkuulauta painoksi, jotta pinnasta tulee tasainen.

  • Tasoita reunat tarvittaessa. Levitä tuorejuusto voileipäkakun pintaan ja reunoille.

  • Koristele voileipäkakku täytteen aineksilla, käytä mielikuvitusta vapaasti. Tarjoa kahvipyödän pikkusuolaisena tai osana noutopöytää!

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Herkullisia juhlahetkiä #yhdessäpöydässä!

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi