Brioche

Reseptiyhteistyö: liemessa-ruokablogi

Brioche

Reseptiyhteistyö: liemessa-ruokablogi

3 h

Brioche leivotaan vuokaan ja tarjoillaan hollandaisemoussen, parsan ja uppomunan kera. Parsakausi on kukkeimmillaan huhtikuusta juhannukseen.

Ainekset

Brioche

½ dl
2 rkl
sokeria
20 g
tuorehiivaa
3 kpl
kananmunaa
4 dl
vehnäjauhoja
1 rkl
siirappia
100 g

Uppomuna

4 kpl
kananmunaa
1 dl
väkiviinaetikkaa
2 l
vettä

Hollandaisemousse

2 dl
kuivaa valkoviiniä
2 tl
sitruunamehua
150 g
Valio eila™Laktoositon voi
3 kpl
keltuaista
1 tl
suolaa
1 dl
Valio eila™ Laktoositon vispikerma UHT

Parsa

100 g
vihreitä tankoparsoja
1 tl
suolaa
1 ½ l
keitinvettä

Muut aineet

1 rkl
Valio eila™Laktoositon voi voiteluun
1 rkl
Valio Laktoositon™ voi paistamiseen
1 tl
sormisuolaa viimeistelyyn
1 nippu
herneenversoja viimeistelyyn

Ohje

  1. Briochin valmistus

  2. Valmista ensin taikinan juuri. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja sekoita. Lisää 1 rkl sokeria, yksi kananmuna ja 1,5 dl jauhoja.
  3. Aseta juuri jääkaappiin ja anna tekeytyä 15 minuuttia. Lisää juureen 2,5 dl jauhoja, loput sokerista, siirappi, kaksi kananmunaa ja sula voi.
  4. Vatkaa hiljalleen sähkövatkaimella.
  5. Voitele neliskulmainen vuoka voilla. Pyöritä taikina jauhoissa palloksi ja painele vuokaan. Nostata kaksi tuntia.
  6. Voitele kananmunalla. Paista 180 asteessa n. 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä ja kumoa. Leikkaa leivästä neljä viipaletta.
  7. Uppomunan valmistus

  8. Riko jokainen muna erikseen laseihin. Lämmitä vesi noin 90 asteiseksi eli vesi on juuri alkamassa poreilemaan. Kun vesi on kuumentunut, tee lusikalla veteen pyörre.
  9. Laita enintään kaksi munaa kerrallaan veteen ja pyöräytä vetta tarvittaessa uudellaan lusikalla. Pyörre estää munia tarttumasta pohjaan. Ihanteellisesti valkuainen kietoutuu keltuaisen ympärille.
  10. Keitä 5-7 minuuttia riippuen kuinka löysäksi haluat jättää keltuaisen.
  11. Jäähdytä valmiit munat jäävedessä.
  12. Hollandaisemoussen valmistus

  13. Keitä valkoviini ja sitruunamehu kokoon kattilassa, niin että nestettä jää tilkka jäljelle.
  14. Lisää keltuaiset kunnolla jäähtyneeseen nesteeseen.
  15. Laita seos liedelle vesihauteeseen metallikulhoon ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi.
  16. Ota kulho pois liedeltä ja vatkaa voimakkaasti sulatettu voi joukkoon.
  17. Mausta suolalla ja anna jäähtyä. Vatkaa kuohukerma erillisessä astiassa. Yhdistä aineksest nostelemalla kermavaahto kastikkeen sekaan.
  18. Parsan keittäminen

  19. Poista parsoista puiset kannat. Paksukuoriset parsat kannattaa kuoria kuorimaveitsellä nupun tyvestä alaspäin.
  20. Aseta parsat suolattuun keitinveteen nuput ylöspäin. Keitä n. 5 minuuttia.
  21. Parsa on valmis kun se on napakka ja taipuu hieman nostettaessa kattilasta.
  22. Annoksen kokoaminen

  23. Paista briocheviipale voissa pannulla.
  24. Levitä päälle hollandaisemoussea, halkaistu uppomuna ja muutama parsatanko. Viimeistele herneenversoilla sekä suolalla ja pippurilla.
Tämä on yhteistyökumppanin tekemä resepti. Valio Koekeittiö ei ole testannut reseptiä, eikä Valio voi siksi taata reseptin toimivuutta.
Reseptiyhteistyö