Grillattua luomunautaa, parsaa ja sieniä sekä maasdam-juustokastike

Reseptiyhteistyö: benjamin-frostell

Grillattua luomunautaa, parsaa ja sieniä sekä maasdam-juustokastike

Reseptiyhteistyö: benjamin-frostell

1 min

Vuoden Luomukokki Benjamin Frostellin reseptissä grillattu luomunauta ja kasvikset saavat seurakseenValio Luomu™ Maasdam juustolta ja villiyrteiltä maistuvan kastikkeen.

Ainekset

Maasdam-juustokastike

150 g
Valio Luomu™ voita
150 g
Vehnäjauhoa
8 dl
Valio Luomu™ täysmaitoa
150 g
Valio Luomu Maasdam™ juustoa raastettuna
1 rkl
Kuusenkerkkää
1 tl
Katajanmarjaa
½ tl
suolaa

Grillattu luomunauta

700 g
Luomunaudan ulkofileetä, sisäfileetä tai entrecotea
4 kpl
valkosipulin kynttä
4 kpl
Timjamin oksia
250 g
Valio Luomu™ voita
Hienoa merisuolaa
mustapippuria

Grillatut kasvikset ja sienet

1 nippu
Vihreää parsaa
1 nippu
Valkoista parsaa
200 g
Jumbokokoisia siitakesieniä
250 g
Sipulia
3 ¼ dl
Black IPA -olutta
1 ½ dl
Omenasiideriviinietikkaa
1 dl
Hunajaa
1 dl
vettä
1 ½ dl
kylmäpuristettua rypsiöljyä

Ohje

  1. Ruoka kannattaa valmistaa niin, että esivalmistelet ensin kasvikset ja teet juustokastikkeen. Grillaa sitten liha ja sen levätessä grillaa kasvikset.
  2. Maasdam-juustokastike

  3. Paahda voi kattilassa vaahtoavaksi. Lisää joukkoon jauhot ja kääntele nuolijalla tasaiseksi massaksi Anna seoksen hetken paahtua, mutta älä anna sen ottaa väriä tai tarttua pohjaan.
  4. Kaada maito joukkoon vähän kerrallaan jatkuvasti sekoitellen. Sekoita jatkuvasti, kunnes kastike saostuu ja anna kiehahtaa. Älä anna kastikkeen palaa pohjaan missään vaiheessa.
  5. Jos kastike tuntuu liian paksulta, lisää vielä vähän maitoa, kunnes kastike on sopivan juoksevaa. Maista kastiketta. Jos kastike maistuu jauhoiselta ja kielen päälle jää jauhoinen suutuntuma, jatka kastikkeen varovaista lämmittämistä, kunnes jauho on kypsynyt.
  6. Ripottele raastettu juusto joukkoon vähän kerrallaan koko ajan reippaasti sekoittaen. Katso, että juusto sulaa kunnolla kastikkeen joukkoon. Ota kattila pois liedeltä.
  7. Murskaa morttelissa suolan kanssa katajanmarjat ja kuusenkerkät hienoksi jauheeksi. Sekoita mausteet juustokastikkeeseen, kaada kastike kannuun ja tarjoile.
  8. Grillattu luomunauta

  9. Ota liha huoneenlämpöön lämpenemään hyvissä ajoin ennen paistamista.
  10. Esilämmitä grilli tulikuumaksi, pidä kansi kiinni. Jos haluat kypsempää lihaa, esilämmitä myös uuni 160 asteeseen.
  11. Murskaa valkosipulin kynnet. Paahda voita kastikekasarissa, kunnes se alkaa vaahtoutua ja ruskistua. Ota kasari pois liedeltä. Lisää kattilaan murskattu valkosipuli ja timjami. Laita kansi päälle ja pidä kasari lämpimänä.
  12. Poista lihasta kalvot ja taputtele se kuivaksi talouspaperilla. Laita liha tulikuumaan grilliin ja pyörittele sitä grillipihdeillä jatkuvasti paistaen n. 30 sekuntia / puoli.
  13. Kun lihassa alkaa olla tasainen hiiltynyt väri, ota se sivuun vuokaan ja sivele pintaan valkosipuli- timjamivoisulaa esimerkiksi silikonista pullasutia käyttäen.
  14. Nosta liha takaisin grilliin ja toista pyörittelyä 30 sekunnin välein 1–3 minuutin ajan. Nosta liha sivuun ja sivele pintaan voisulaa. Toista tätä, kunnes lihan pinta alkaa olla kauttaaltaan tumman paahteinen ja karamellisoitunut. Viimeistele liha sivelemällä pintaan reilusti lihan paistonestettä, jota on kertynyt voisulan kera uunivuoan pohjalle.
  15. Jos haluat medium-raakaa lihaa, jatka grillaamista jatkuvasti pyörittelen ja voisulaa sivellen vielä n. 10 min ja anna sitten lihan levätä 30–50-asteisessa paikassa 10 minuutin ajan. Jos haluat kypsempää lihaa, pane liha lopuksi 160-asteiseen uuniin n. 15 min ajaksi ja anna levätä sen jälkeen vielä 10 minuuttia huoneenlämmössä.
  16. Vinkki! Parhaimman lopputuloksen saat sisälämpömittaria käyttämällä ja viimeistelemällä lihan grillissä. Kypsän lihan sisälämpötilan tulisi olla 55 astetta.
  17. Grillatut kasvikset ja sienet

  18. Kuori parsat ja leikkaa tyvestä puumainen osa irti. Kääri parsat kevyesti kosteaan keittiöpyyhkeeseen. Leikkaa siitakesienistä tyvet irti, mutta jätä pieni osa kiinni sienen lakkiin. Kuori sipulit ja leikkaa ne pituussuunnassa puoliksi. Leikkaa samalla kannat pois.
  19. Kiehauta kattilassa olut, viinietikka ja hunaja. Anna kiehua, kunnes seosta on jäljellä 1/3 alkuperäisestä. Lisää joukkoon sienet, anna kiehua n. 5 minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä ja laita kansi päälle. Anna hautua 5 minuuttia. Nosta sienet varovasti pois kattilasta lautaselle. Anna jäähtyä.
  20. Sienien jäähtyessä lisää sipulit kattilaan. Jos liemi ei peitä sipuleita, kaada joukkoon vähän lisää olutta tai vettä.
  21. Kiehauta sipulit liemessä ja anna porista, kunnes sipulit alkavat olla läpikuultavia eli n. 5–8 min. Nosta sipulit liemestä ja anna jäähtyä.
  22. Kiehauta jäljellä oleva liemi siirappimaiseksi kastikkeeksi ja ota talteen. Voitele grillattu liha siirapilla juuri ennen tarjoilua.
  23. Grillaa parsat pienissä erissä, kunnes ne ovat juuri ja juuri kypsiä ja kauniin hiiltyneitä.
  24. Lisää kaikki vihannekset grillin lämpöä kestävään vuokaan, lisää öljy ja ripottele päälle reilusti suolaa ja pippuria. Pyörittele vihanneksia kunnolla, että maut sekoittuvat.
  25. Laita vuoka kuumaan, 250-asteiseen grilliin. Heiluttele sitä kunnolla ja anna vihannesten sihistä vuoassa kunnolla.
  26. Ota pois grillistä ja tarjoile heti lihan ja kastikkeen kanssa.
Tämä on yhteistyökumppanin tekemä resepti. Valio Koekeittiö ei ole testannut reseptiä, eikä Valio voi siksi taata reseptin toimivuutta.
Reseptiyhteistyö