Hampurilaiset New York Timesin tapaan

Reseptiyhteistyö: leivontafoorumi

Hampurilaiset New York Timesin tapaan

Reseptiyhteistyö: leivontafoorumi

3 h

Leivontafoorumin lokakuun leivontahaasteessa haettiin maailman parasta hampurilaista. Kisailun 3. palkinto lankesi Rottinkiweilerille.

Ainekset

Sämpylä

1 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl Valion Eilaa
1 tl kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 muna
1 dl spelttijauhoja, täysjyvä
3 dl vehnäjauhoja
¾ tl suolaa
1 ½ rkl pehmeää Valio voita
voiteluun muna ja tilkka vettä
koristeeksi seesaminsiemeniä

Marinoitu punasipuli

1 punasipuli
3 rkl vadelmabalsamiviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl sokeria
suolaa ja mustapippuria

Broilerijauhelihapihvit

400 g broilerin paistijauhelihaa
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
paprikajauhetta
suolaa
pippuria
(1,5 dl korppujauhoja ja 2tl pap

Sitruunamajoneesi

1 muna
1,5 tl Dijon -sinappia
1 sitruunan hienoksi raastettu k
2-3 tl sitruunamehua
¾ tl sokeria
¼ tl suolaa
1,5 dl rypsiöljyä
1-2 rkl vettä

Lisäksi tarvitaan

Salaattia, tomaattia siivuina,Amazon savustettu Chipotle -kastiketta, Valion cheddar juustoa siivuina.

Ohje

  1. Sämpylät

  2. Yhdistä lämmin vesi, maito, hiiva ja sokeri. Anna seistä n. 5 minuuttia. Vatkaa muna käsin kevyesti.
  3. Yhdistä kulhossa jauhot ja suola. Nypi voi joukkoon niin että saat aikaiseksi pieniä muruja. Lisää joukkoon vesi-hiivaseos sekä kevyesti vatkattu muna. Vaivaa n. 8-10 minuuttia, kunnes taikinasta tulee sileää ja elastista. Taikina on tahmaista, joten voit joutua lisäämään hiukan jauhoja vaivaamisen helpottamiseksi. Muista kuitenkin, että mitä vähemmän jauhoja lisäät, sitä pehmeämpiä sämpylöitä saat.
  4. Pyörittele taikina palloksi ja siirrä peitettynä kohoamaan lämpimään, ei-vetoisaan paikkaan. Kohota kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, n. 1-2 tuntia. Leikkaa kohonnut taikina 4-5 osaan ja pyörittele jokainen osa sämpyläksi. Sämpylät kannattaa pyöritellä suoraan leivinpaperilla vuoratulle pellille, sillä pyörittelyn jälkeen niitä on vaikea enää siirrellä. Taputtele litteäksi.
  5. Kohota sämpylöitä liinan alla vielä toiset 1-2 tuntia. Voitele kohonneet sämpylät kevyesti vatkatulla kananmunalla, johon on lisätty loraus vettä. Ripottele päälle seesaminsiemeniä. Laita uunin alatasolle uunivuoka, jossa on muutama desi vettä. Tämä pitää uunin sopivan kosteana.
  6. Kuumenna uuni 200°C, paista sämpylöitä n. 10-15 minuuttia uunin keskitasossa, kunnes ne ovat kauniisti kohonneet ja ruskistuneet.
  7. Marinoitu punasipuli

  8. Kuori sipuli. Leikkaa sipulit mahdollisimman ohuiksi renkaiksi mandoliinilla tai veitsellä. Yhdistä muiden ainesten kanssa ja jätä marinoitumaan huoneen lämpöön tunniksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
  9. Broilerijauhelihapihvit

  10. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli ihan pieneksi. Laita nokare voita kasariin ja pehmitä sipulia voissa n. 10 min. Älä ruskista!
  11. Mausta suolalla, paprikajauheella ja pippurilla. Mausteet saa maistua, koska seos lisätään jauhelihan joukkoon. Sekoita jäähtynyt seos jauhelihan joukkoon ja halutessasi paista pieni pala ja tarkista maku.
  12. Jaa seos neljään osaan ja taputtele pihviksi. Laita lautaselle korppujauhoja ja paprikajauhetta ja sekoita. Tipauta pihvi seoksen päälle ja taputtele kevyesti korppujauhoja pihviin kiinni. Tee näin molemmin puolin. Tämän voi jättää pois, mutta antaa kivaa rapeutta ja väriä pihveihin ja niitä on helpompi käsitellä. Paista keskilämmöllä voissa kullanruskeaksi (n. 5 min/puoli).
  13. Sitruunamajoneesi

  14. Sekoita kananmuna, sinappi, sitruunankuori ja -mehu sekä sokeri ja suola sauvasekoittimella kapeassa astiassa. Lisää öljyä ensin tipoittain samalla sekoittaen ja lopuksi pienissä erissä, jotta rakenteesta tulee tasainen. Lisää vettä, kunnes majoneesi on sopivan löysää. Laita hetkeksi jääkaappiin tekeytymään
  15. Lopuksi

  16. Kokoa hampurilainen laittamalla halkaistun sämpylän pohjan päälle salaattia, chipotle-kastiketta, cheddar, majoneesia, pihvi, tomaattisiivut ja lopuksi marinoitu sipuli. Kansi päälle. Kanteen voi halutessaan sivellä lisää majoneesia ja/tai chipotle-kastiketta. Chipotle-kastike ei ole tulista, vaan antaa hyvää savun makua. Kannattaa kokeilla., jos vähääkään pitää savun mausta ruuassa..
Tämä on yhteistyökumppanin tekemä resepti. Valio Koekeittiö ei ole testannut reseptiä, eikä Valio voi siksi taata reseptin toimivuutta.
Reseptiyhteistyö