Karviaismarjaleivos

Reseptiyhteistyö: leivontafoorumi

Karviaismarjaleivos

Reseptiyhteistyö: leivontafoorumi

1 h

Leivontafoorumin elokuun haaste Leivoksella kotimaiset marjat. Pulla-Akka teki 1. palkintosijan saavuttaneen herkun oman pensaan karviaisista.

Ainekset

Pohjataikina

150 g Valion voita /margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
4 keltuaista
1 tl vaniljasokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä

Täyte

2 dl sokeria
vaniljasokeria
275 g Valion pehmitettyä voita
2 dl karviaisia soseutettuna
hiukan limen mehua

Kiille

½ dl vettä
2 rkl sokeria
½ tl vaniljasokeria
1 liivatelehti

Ohje

  1. Leivospohja

  2. Vaahdota rasva ja sokeri ilmavaksi ja vatkaa joukkoon huolellisesti yksi kananmuna. Lisää viimeiseksi kuivat aineet pikaisesti sekoittaen ja taputtele taikina paakuttomaksi ja tasaiseksi käsin. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja taikina jääkaappiin kelmuun kietaistuna hetkeksi odottamaan.
  3. Voitele kahdeksan leivosvuokaa ja tarvittaessa jauhota ne myös. Kylmä taikina on helpompi painella jauhotetuin sormin leivosvuokiin. Pistele leivosten pohjat haarukalla, jotta ne eivät suotta pullistele paiston aikana uunissa. Laita foliosta taitellut patukat tukemaan leivosten reunoja, niin ne pysyvät paremmin muodossaan. Paista leivospohjiin kaunis väri ja jäähdytä.
  4. Täytteen valmistus

  5. Täytteen määrä riittää kaksinkertaiseen pohjataikinaan! Voit valmistaa vain puolikkaan määrän kreemiä, jos haluat.
  6. Keitä vedestä ja sokerista 116-118 - asteinen sokerisiirappi ( noin "pehmeä kuula-aste").
  7. Vatkaa neljä keltuaista ja valuta varovasti kuuma sokeriliemi keltuaisten joukkoon samalla voimakkaasti vatkaten. Muista olla varovainen, sillä sokeriliemi on todella kuumaa. Muista myös sekoittaa koko ajan, etteivät keltuaiset pääse kokkeloitumaan, vaan seos pysyy kuohkeana. Vatkaa niin kauan, että vaahto on vaaleaa ja hiukan jäähtynyt. Vatkaa joukkoon paloiteltu pehmä voi vähitellen ja vatkaa lopuksi vaahto kylmäksi ja vaaleaksi.
  8. Lisää lopuksi soseutetut karviaiset ja tilkka limen mehua, sekoita tasaiseksi. Pursota täyte tasaisesti leivosvuokiin ja siirrä leivokset jääkaappiin, jotta maut tasaantuvat. Nämä voi huoletta valmistaa tarjoilua edeltävänä päivänä, sillä maku vain paranee ja syvenee kylmässä.
  9. Koristele leivokset karviaisilla ja kiilteellä
Tämä on yhteistyökumppanin tekemä resepti. Valio Koekeittiö ei ole testannut reseptiä, eikä Valio voi siksi taata reseptin toimivuutta.
Reseptiyhteistyö