Kinuskikissan jouluinen piilokakku

Reseptiyhteistyö: kinuskikissa

Kinuskikissan jouluinen piilokakku

Reseptiyhteistyö: kinuskikissa

7 h

Ilmassa on joulun taikaa, kun kakku kätkee sisäänsä herkullisen yllätyksen. Täyte muodostuu piilokakun raikkaasta puolukasta ja sitä ympäröivästä täyteläisestä luumu-kanelikerroksesta. Kakku on kuorrutettu Mirror glaze -tekniikalla, jolla saat täydellisen sileän pinnan. Kun kuorrute tehdään kaksivärisenä, muodostuu pintaan näyttävä efekti.

Ainekset

Pohja

175 g
dominokeksejä
35 g

Puolukkatäyte

4 ½ kpl
liivatelehteä
300 g
puolukoita
2 dl
Valio vispikerma UHT HYLA®
200 g
2 dl
sokeria
½ dl
vettä

Luumu-kanelitäyte

4 ½ kpl
liivatelehteä
4 dl
Valio vispikerma UHT HYLA®
1 ½ rkl
sokeria
400 g
Valio maustettua rahkaa, luumu-kaneli
1 ½ dl

Kuorrute

4 ½ kpl
liivatelehteä
300 g
valkosuklaata
2 ¼ dl
¼ dl
glukoosisiirappia
½ dl
rypsiöljyä
punaista pastaväriä

Ohje

  1. Kakku valmistetaan kahdessa erikokoisessa irtopohjavuoassa. Vuoraa pienemmän vuoan (∅ 20 cm) pohja leivinpaperilla. Sivele vuoan sisäreunaan öljyä tai suojaa reunakalvolla, jotta kakku irtoaa siistimmin. Murskaa dominot tehosekoittimessa. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle.
  2. Laita puolukkatäytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Soseuta puolukat. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka, sokeri ja puolukkasose. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi täytteeseen. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia.
  3. Leikkaa isomman vuoan (∅ 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Irrota puolukkakakku pikkuvuoasta. Vedä leivinpaperi varovasti irti keksipohjasta. Laita kakku isomman vuoan pohjalevyn keskelle. Kiinnitä ympärille vuoan reunus ja suojaa reunakalvolla/öljyllä.
  4. Laita luumu-rahkatäytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kulhoon vispikerma ja sokeri. Vatkaa vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka. Kuumenna maito kiehuvaksi. Sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatemaito täytteeseen. Kaada vuokaan puolukkakakun päälle ja anna valua reunoille. Tasoita pinta heiluttamalla vuokaa. Nosta jääkaappiin hyytymään vähintään tunniksi ennen kuin siirrät kakun pakastimeen.
  5. Laita kakku pakastimeen 1-2 tuntia ennen kuin aloitat kuorrutteen valmistamisen, jotta kakun pintakerros ehtii jäätyä
  6. Valmistele kuorrutuspaikka etukäteen vuoraamalla pelti leivinpaperilla ja asettamalla päälle kakku- tai uuniritilä, josta ylimääräinen kuorrute valuu läpi.
  7. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Leikkaa suklaa rouheeksi. Laita suklaarouhe valmiiksi kulhoon.
  8. Mittaa kerma ja glukoosisiirappi kattilaan. Kuumenna, mutta älä anna kiehahtaa, vaan ota liedeltä, kun kattilasta alkaa nousta höyryä. Sekoita joukkoon liotetut liivatteet.
  9. Kaada kermaseos suklaarouheen joukkoon. Sekoita käsivispilällä, kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Lisää öljy ohuena nauhana. Jaa kuorrute kahteen yhtä suureen osaan astioihin, joista kaataminen onnistuu helposti. Sekoita toiseen puolikkaaseen pastaväri.
  10. Anna kuorrutteen jäähtyä tuorekelmulla suojattuna, kunnes lämpötila on laskenut 37 asteeseen. Tämä tapahtuu melko nopeasti, joten ole tarkkana.
  11. Ota kakku pakastimesta, irrota vuoasta ja laita ritilän päälle (leivinpaperin voi jättää kakun alle). Kaada erivärisiä kuorrutteita vuorotellen useammassa erässä raidoiksi kakun päälle ja reunoille. Anna ylimääräisen kuorrutteen valua ritilän läpi. Sen voi halutessaan kerätä talteen ja käyttää uudelleen lämmitettynä toistamiseen. Kun kuorrute on jähmettynyt, nosta kakku tarjoilulautaselle.
  12. Tarjoile kakku mahdollisimman pian, jotta kuorrute on kiiltävimmillään. Kun kakkua ei ole jäädytetty kokonaan, se sulaa huoneenlämmössä nopeasti tarjoilukelpoiseksi.
  13. Vinkki: Voit tehdä pohjan myös piparkakuista seuraavalla suhteella: 150 g piparkakkuja, 60 g voita.
Tämä on yhteistyökumppanin tekemä resepti. Valio Koekeittiö ei ole testannut reseptiä, eikä Valio voi siksi taata reseptin toimivuutta.
Reseptiyhteistyö