Kreikkalainen moussaka

Kreikkalainen moussaka

1 h 30 min
keskitaso
80 kcal / 100g
33
46

Moussakaa valmistetaan Kreikan lisäksi monessa Lähi-Idän maassa. Sen perusraaka-aineita ovat munakoiso ja jauheliha. Moussakan maku paranee säilytyksessä eli sen voi valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Kuumenna ruoka tällöin kunnolla ennen tarjoilua.

Ainekset

6 annosta
2 pientä (600 - 700 g)
munakoisoa
2 - 4 (450 g)
jauhoista perunaa , esim. Rosamunda

Jauhelihakastike

400 g
vähärasvaista naudan jauhelihaa
2 rkl
3 (350 g)
sipulia
2 - 3
valkosipulin kynttä
1 tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
liha-juuresliemikuutio
1 tl
pippurisekoitusta
¾ tl
suolaa
1 tl
sokeria
1 rkl
oreganoa
ripaus
kanelia

Juustokastike

1 dl
vehnäjauhoja
6 dl
2 ½ dl (125 g)
½ tl
suolaa
ripaus
muskottia

Pinnalle

½ dl (25 g)

Ohje

  1. Leikkaa munakoisot max. 1/2 cm:n viipaleiksi. Kuori perunat. Leikkaa ne ohuiksi, n. 3 mm:n viipaleiksi.
  2. Ruskista jauheliha Oivariini rasvassa. Lisää hienonnetut sipulit ja valkosipuli, sekoittele ja kuumenna. Lisää tomaattisäilyke, liemikuutio ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen 2 - 3 min.
  3. Valmista juustokastike: Mittaa jauhot kattilaan. Kaada joukkoon maito muutamassa erässä, sekoita vispilällä aina välillä tasaiseksi. Anna kiehua hiljalleen pari min. Lisää juustoraaste. Sekoita ja kuumenna kunnes juusto sulaa. Mausta.
  4. Lado voideltuun uunivuokaan kerroksittain jauhelihakastiketta, munakoiso- ja perunaviipaleita ja juustokastiketta. Ripottele pinnalle juustoraaste.
  5. Kypsennä uunin alaosassa 175 asteessa 45 - 50 min. Tarkista kypsyys. Nosta vuoka uunista. Peitä alumiinifoliolla ja anna makujen tasoittua hetken ennen tarjoilua.

Vinkki

* Peitä paiston loppuvaiheessa leivinpaperilla, ettei pinta tummu liikaa.* Lisää halutessasi jauhelihakastikkeeseen 1 dl punaviiniä. Anna kiehua hetken yhdessä muiden aineiden kanssa.* Joskus munakoison maussa voi olla kitkeryyttä. Sitä voi poistaa suolakäsittelyllä. Levitä viipaleet leivinpaperille kahteen kerrokseen. Ripottele pinnalle ja väliin suolaa. Anna suolautua hetki. Pyyhi pinnalle noussut neste talouspaperilla. Miedonmakuisia, pieniä munakoisoja ei tarvitse "itkettää".

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
80 kcal
Proteiini
5 g
Hiilihydraatit
6 g
Rasva
3 g
Suola
0,4 g
Ravintokuitu
1 g
Kalsium
64 mg
D-vitamiini
1 µg

Ravintosisältö / 100g. Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kommentit (0)