Malakoffin kakku Itävallasta

Reseptiyhteistyö: leivontafoorumi

Malakoffin kakku Itävallasta

Reseptiyhteistyö: leivontafoorumi

3 h

Leivontafoorumin maalishaaste oli ulkomainen leipomus Englannista, Itävallasta tai Espanjasta. Henna73 osallistui, perinteisellä Malakoffin kakulla. Sitä nautittiin Itävallassa jo 1800-luvulla. 1. palkinto.

Ainekset

Kakkupohja

2 kananmunaa
50 g hienoa sokeria
1/6 raastettua sitruunan kuorta
50 g vehnäjauhoja
10 g perunajauhoja
30 g Valion voita

Sokerisormet

6 keltuaista
130 g hienoa sokeria
4 valkuaista
60 g perunajauhoja
70 g vehnäjauhoja
tomusokeria pinnan sirotteluun

Kreemi

6 liivatelehteä
1/2 dl Valio maitoa
90 g hienoa sokeria
2 keltuaista
ripaus suolaa
1 vaniljatangon sisus
2 cl appelsiinilikööriä
2 valkuaista
5 dl Valio kermaa

Rommisiirappi

2 cl rommia
2 cl veteen keitettyä sokerilientä (1:2)

Koristeluun

2 dl Valio kermaa
1 rkl hienoa sokeria
80 g paahdettuja mantelilastuja
1 appelsiinin suikaloitu kuori

Ohje

  1. Kakkupohja

  2. Vatkaa munat, sokeri ja sitruunankuori lämpimäksi ja vaahtomaiseksi vesihauteessa. Ota kulho vesihauteessa ja vatkaa massaa kylmäksi 5-8 minuuttia, kunnes se on kreemimäistä.
  3. Sirota jauhot hitaasti massaan ja sekoita.
  4. Sulata voi, valuta se ohuena nauhana seokseen ja sekoita.
  5. Aseta kakkurengas ( 26 cm) leivinpaperin päälle, kaada massa renkaan sisään ja tasoita pinta. Paista 190°C uunissa 10-15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä paistamisen jälkeen ja irrota veitsellä kakkurenkaan reunoista.
  6. Sokerisormet (kissankielet)

  7. Vatkaa keltuaiset ja ¼ sokerista vaahtomaiseksi. Sokerin on liuettava täysin. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää samalla loput sokerista.
  8. Sekoita perunajauhot valkuaisvaahtoon. Lisää sitten vaahtoon keltuaismassa ja lopuksi jauhot. Vaahdon on sekoittamisen aikana pysyttävä kovana ja kuohkeana, jotta sormet säilyttävät paistettaessa muotonsa.
  9. Vuoraa pelti 10 cm:n levyisillä leivinpaperikaistaleilla. Pursota taikinasta sormia/kissakieliä, jotka paksunevat kummastakin päästä. Sirota sormien päälle pienellä siivilällä tomusokeria.
  10. Paista sormia 180°C uunissa 8-10 minuuttia, eli kunnes ne ovat kullankeltaisia. Irrota sormet paperista vetämällä kaistaleita pöydän reunaa vasten. Näin sormet irtoavat itsestään eivätkä hajoa.
  11. Kreemi

  12. Pehmitä liivatelehtiä kylmässä vedessä.
  13. Sekoita keskenään maito, puolet sokerista, keltuaiset, suola ja vaniljatangon sisus ja sekoita aineksia kauhalla vesihauteessa, kunnes kreemi alkaa saota. Kreemi on valmista, kun se pysyy kauhalla ja puhallettaessa sen pintaan syntyy vanteita.
  14. Ota kattila vesihauteesta, lisää likööri ja vatkaa kreemi kylmäksi.
  15. Vaahdota yhdessä kulhossa valkuaiset ja loput sokerista sekä toisessa kulhossa kerma kovaksi vaahdoksi. Liuota liivatelehdet kattilassa pienessä tilkassa vettä lämmittäen. - Lisää peruskreemiin ensin valkuaisvaahto, sitten kermavaahto ja lopuksi liivate.
  16. Rommisiirappi

  17. Sekoita keskenään rommi ja sokeriliemi.
  18. Kakun kokoaminen

  19. Aseta kakkupohja kakkurenkaan (halk. 26 cm) reunuksen sisään kakun kokoamista varten. Levitä kreemiä kakkupohjalle. Asettele päälle sokerisormia. Sivele rommisiirappia sokerisormien pintaan. Levitä päälle uusi kreemikerros ja sokerisormia, kostuta ne rommisiirapilla. Levitä päälle loppukreemi ja anna kakun hyytyä jääkaapissa.
  20. Koristelu

  21. Vaahdota kerma ja sokeri. Poista kakkurengas kakun ympäriltä ja voitele kakun pinta kermavaahdolla. Merkitse kermapintaan 16 palan ääriviivat ja koristele kukin pala kermaruusukkeella ja sokerisormella. Ripottele pintaan ja reunoille mantelilastuja ja appelsiinisuikaleita.
Tämä on yhteistyökumppanin tekemä resepti. Valio Koekeittiö ei ole testannut reseptiä, eikä Valio voi siksi taata reseptin toimivuutta.
Reseptiyhteistyö