Mamman maitoherkku & omenakompotti

Reseptiyhteistyö: ruokablogit

Mamman maitoherkku & omenakompotti

Reseptiyhteistyö: ruokablogit

1 h

Tämä maitoherkku on mainio vierastarjottava - edullinen ja helppotekoinen herkku, joka maistuu kaikille. Tarjoilupäivän kiireitä helpottaa se, että maissikiisselin voi esivalmistella jääkaappiin päivän - tai vaikka parikin ennen paistamista. Valmistukseen löytyy lisävinkkejä ja tarkempia kuvallisia ohjeita Eilistä & Paistoa -blogista.

Ainekset

MAMMAN MAITOHERKKU

5 dl
mineraalisuolaa
1 kpl
kanelitanko
2 pala
sitruunan kuori
¾ dl
maissijauhoja
½ dl
intiaanisokeria

Leivitykseen:

½ dl
maissijauhoja
1 kpl
munaa

Paistamiseen:

2 rkl
oliiviöljyä
2 rkl

Pinnalle:

½ dl
intiaanisokeria
1 rkl
kanelia

Tarjoiluun:

2 rkl
vaniljasokeria

OMENAKOMPOTTI

1 iso
omenaa
½ dl
vettä
1 kpl
kanelitanko
2 rkl
intiaanisokeria
1 rkl
sitruunan mehua
inkiväärijauhetta

KERMA-RAHKAVAAHTO

1 dl
1 dl
Valio Maitorahka
1 rkl
intiaanisokeria

Ohje

  1. MAMMAN MAITOHERKKU

  2. Pese sitruuna huolellisesti ja leikkaa kuorimaveitsellä pari kokopitkää kuoriviipaletta. Laita maito, kanelitanko ja sitruunankuoriviipaleet teräskattilaan. Kuumenna kiehumispisteeseen ja sammuta heti. Jätä levylle kannen alle jäähtymään.
  3. Siivilöi huoneenlämpimäksi (tai kylmemmäksi) jäähtyneestä maitoseoksesta pois kanelitanko ja sitruunankuoripalat. Lisää sokeri ja maissijauhot huolellisesti vispilällä sekoittaen. Kuumenna seos kohtuulämmöllä kiehumispisteeseen pari kertaa sekoittaen. Laske lämpöä niin, että maito juuri ja juuri hissukseen pulpahtelee. Anna hautua kannen alla noin 30 minuuttia. Pyöräytä lastalla pari kertaa hauduttamisen aikana. Sakeusaste on sopiva, kun lastalla pohjaa pitkin vetämällä maitoseos pysyy hetken kattilan toisella reunalla.
  4. Vuoraa neliö- tai suorakaidemallinen matala vuoka talouskelmulla (esim. kaksi tyhjää Oivariinirasiaa). Kaada valmis maitoseos muotteihin. Anna jäähtyä ja jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  5. Nosta (kumoa) jäähtynyt & jähmettynyt maitoseos muoteista. Leikkaa suorakaiteen muotoisiksi paloiksi (yhdestä Oivarii-rasiallisesta saa neljä paksumpaa, tai palaset puolittamalla kahdeksan ohuempaa viipaletta).
  6. Sekoita laakealle lautaselle valmiiksi kaneli-intiaanisokeriseos. Kuumenna öljy-voiseos pannulla kohtuulämpimäksi (hellan keskilämpö). Pyöräytä maitokiisselipalat ensin maissijauhossa, sitten rikkivispatussa kananmunassa. Paista molemmin puolin sopivan kullanruskeiksi. Nosta palat pannulta hetkeksi valumaan talouspaperin päälle. Pyöräytä kaneli-sokeriseoksessa. Asettele lautaselle kaksi palaa maitoherkkua, lusikallinen omenakompottia ja lusikallinen kermarahkavaahtoa. Ripottele päälle sihdin läpi vaniljasokeria. Tarjoile - ja ota kehut vastaan!
  7. OMENAKOMPOTTI

  8. Pese omena. Poista kanta ja siemenkota. Pilko noin 1cm kuutioiksi kuorineen.
  9. Hauduta kaikkia aineksia kattilassa miedolla lämmöllä noin 15min.
  10. Poista kanelitanko. Annostele lautaselle.
  11. KERMA-RAHKAVAAHTO

  12. Vaahdota kerma. Lisää mairorahka ja sokeri. Kääntele ainekset yhteen. Annostele lautaselle lusikalla tai pursottimen läpi.
Tämä on yhteistyökumppanin tekemä resepti. Valio Koekeittiö ei ole testannut reseptiä, eikä Valio voi siksi taata reseptin toimivuutta.
Reseptiyhteistyö