Satokausikalenterin kurpitsapaistia ja metsäsieni-perunagratiinia

Reseptiyhteistyö: Satokausikalenteri yhteistyö

Satokausikalenterin kurpitsapaistia ja metsäsieni-perunagratiinia

Satokausikalenterin kurpitsapaistia ja metsäsieni-perunagratiinia

Reseptiyhteistyö Satokausikalenteri yhteistyö

Satokausikalenterin kurpitsapaistia ja metsäsieni-perunagratiinia

Näyttävä vaihtoehto joulupöytään on Hasselbackan tyyliin valmistettu kurpitsapaisti. Kurpitsoihin tehdään viiltoja vieriviereen ja pinnat voidellaan voi-hunajaseoksella. Pieni määrä juustoraastetta takaa kauniin paistopinnan ja tuo sopivasti rapeutta. Kurpitsapaistin kaveriksi sopii kermainen metsäsieni-perunagratiini, jossa ei juustossa säästellä.

6 Henkilölle
2 h
00 arvostelua

Ainekset6 n. 6 annosta

Kurpitsapaistit

1 kpl
myskikurpitsaa (noin 1kg)
2 rkl
2 rkl
hunajaa
1 rkl
valkoista balsamiviinietikkaa
muutama laakerinlehti
suolaa
mustapippuria

Metsäsieni-perunagratiini

800 g
perunoita
250 g
säilöttyjä metsäsieniä
1 kpl
sipuli
4 kpl
valkosipulin kynttä
2 rkl
1 rkl
ruokaöljyä
5 dl
suolaa
mustapippuria
6 dl
Valio Luomu™ kermajuusto (raastettuna)
tuoretta timjamia

Ohje

  1. Kurpitsapaistit

  2. Halkaise myskikurpitsa pituussuunnassa. Kuori puolikkaat ja lusikoi siemenet pois. Aseta myskikurpitsa leikkuupinta alaspäin leikkuulaudalle ja leikkaa siivuja, jotka eivät ulotu pohjaan asti. Käytä apuna esimerkiksi syömäpuikkoja, jotka asetat myskikurpitsan molemmin puolin.
  3. Sulata voi ja sekoita sen joukkoon hunaja ja balsamiviinietikka. Aseta myskikurpitsat leivinpaperille uunipellille ja sudi voiseos niiden pintaan, anna valua myös siivujen väliin. Töki muutama laakerinlehti siivujen väleihin ja ripsi kurpitsojen pintaan suolaa ja mustapippuria. Lopuksi levitä juustoraaste kurpitsoille.
  4. Paahda kurpitsapaisteja 200 asteessa noin 30-40 minuuttia, kunnes kurpitsa on kypsää ja juusto kauniin paahtuneen ruskeaa.
  5. Metsäsieni-perunagratiini

  6. Kuori ja viipaloi perunat noin puolen sentin siivuiksi. Huuhtele sienet ja liota niitä tarvittaessa, puristele ylimääräinen vesi pois. Hienonna sienet tarvittaessa. Kuori ja siivuta sipuli, kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
  7. Kuumenna voi ja öljy kasarissa. Kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja jatka kuullottamista pari minuuttia. Lisää perunasiivut kasariin ja paistele vielä hetki. Lisää kasariin metsäsienet ja kuohukerma. Kuumenna kiehuvaksi ja anna muhia, kunnes perunat ovat lähes kypsiä.
  8. Siirrä puolet perunaseoksesta uunivuokaan ja ripottele pinnalle puolet juustoraasteesta. Levitä loput perunat vuokaan ja lisää perunoiden pinnalle loput juustot.
  9. Paista gratiinia 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes juusto on sulanutta ja kauniin paistuneen ruskeaa.
Tämä on yhteistyökumppanin tekemä resepti. Valio Koekeittiö ei ole testannut reseptiä, eikä Valio voi siksi taata reseptin toimivuutta.
Reseptiyhteistyö

Etkö löytänyt sopivaa?

Hae parhaat reseptit onnistuvaan kotikokkaukseen kattavasta reseptihausta. Löydä reseptit erilaisiin ruokavalioihin, ajankohtaisiin sesonkeihin, satokauden raaka-aineisiin, ruoanlaittoon ja leivontaan.