Sitruunaleipä 2 kpl

Reseptiyhteistyö: leivontafoorumi

Sitruunaleipä 2 kpl

Reseptiyhteistyö: leivontafoorumi

12 h

Leivontafoorumin syyshaasteen, tumma ja vaalea ruokaleipä, voitti Onneli. Tässä hänen sitruunaleipänsä ohje.

Ainekset

1. päivä ja esitaikina

100 g hienoja ruisjauhoja
150 g durumvehnäjauhoja
10 g hiivaa
250 g (2 ½ dl) vettä

Ohje

 1. Mittaa jauhot kulhoon. Liuota hiiva veteen ja kaada seos jauhojen päälle. Vaivaa taikinaa pienellä nopeudella 10 minuuttia. Siirrä taikina öljyttyyn, kannelliseen muoviastiaan. Laita astia yöksi jääkaappiin.
 2. 2. päivä ja varsinainen taikina

 3. 2 sitruunaa
 4. 650 g vehnäjauhoja
 5. 250 g (2 ½ dl) vettä
 6. 50 g (1/2 dl) vihreää kylmäpuristettua oliiviöljyä
 7. 15 g hiivaa
 8. 20 g merisuolaa
 9. Polentajauhoja pintaan koristeeksi
 10. Valmistus

 11. Pese ja kuivaa sitruunat. Raasta niiden keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Mittaa jauhot taikinakulhoon ja lisää joukkoon esitaikina sekä sitruunoiden kuoriraaste. Liuota hiiva veteen ja kaada neste muiden aineiden joukkoon.
 12. Vaivaa taikinaa pienellä nopeudella 3 minuuttia. Lisää öljy ja jatka vaivaamista 10 minuuttia. Lisää suola. Lisää nopeutta ja jatka vaivaamista 7 minuuttia, kunnes taikina on kiinteää ja kimmoisaa. Taikinan ihanteellinen lämpötila on 26 °C.
 13. Kaada taikina öljyttyyn, kannelliseen muoviastiaan ja anna sen levätä 90 minuuttia. Painele taikina kerran kasaan lepäämisen aikana. Kaada silloin taikina alustalle, painele ilmakuplat kämmenellä pois, käännä taikinan kulmat keskustaa kohti, nosta taikinapaketti saumapuoli alaspäin takaisin kulhoon ja laita kansi kiinni (painelun ansiosta taikinan lämpötila tasaantuu ja hiivasolut saavat uutta ravintoa, jolloin taikina kohoaa nopeammin ja leivän sisuksesta tulee kimmoisaa).
 14. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kahteen osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja anna niiden levätä liinalla peitettyinä 10 minuuttia. Muotoile taikinapalat soikeiksi, päistään kapeneviksi leiviksi, jotka näyttävät sitruunoilta.
 15. Voitele leivät vedellä ja kääntele ne polentajauhoissa. Nosta leivät jauhotetun leivinliinan päälle kohoamaan. Nosta liina leipien välistä ylös, jotta leivät kohoavat ylöspäin, eivätkä sivusuuntaan. Peitä leivät toisella liinalla ja anna kohota kooltaan kaksinkertaisiksi eli noin 60 minuuttia.
 16. Laita uunipelti uuniin ja kuumenna uuni 250 asteeseen. Ota kuuma pelti pois ja laita leivät pellille ja uuniin (minulla oli leipien alla kestoleivinpaperi). Suihkuta uuniin vettä suihkupullosta, jotta pinta halkeilee. Vähennä lämpö 200 asteeseen 5 minuutin kuluttua. Jatka paistamista 10 minuuttia, avaa uuninluukku ja päästä uuniin ilmaa. Toista tämä kaksi kertaa paistamisen aikana, jotta leivistä tulee rapeita. Paista leipiä yhteensä 45 minuuttia.
 17. Ota leivät pois uunista ja nosta ne ritilälle. Suihkuta päälle vettä, jotta pinta halkeilee kauniisti (meinasin unohtaa ja suihkutin liian myöhään, jolloin pinta ei enää juurikaan halkeillut). Anna leipien jäähtyä ritilällä.
 18. Sitruunaleivät sopivat hyvin pakastettaviksi. Sulata leivät muovipussissa, siirrä ne pussista uunipellille ja kuumenna niitä 5 minuuttia 200 asteen lämmössä. Leipä maistuu sen jälkeen vastapaistetulta.
 19. Sitruunaleipä sopii hyvin kalaruokien kanssa nautittavaksi!
Tämä on yhteistyökumppanin tekemä resepti. Valio Koekeittiö ei ole testannut reseptiä, eikä Valio voi siksi taata reseptin toimivuutta.
Reseptiyhteistyö