Suomen lippu

Reseptiyhteistyö: leivontafoorumi

Suomen lippu

Reseptiyhteistyö: leivontafoorumi

1 h

Lfeivontafoorumin joulukuun haaste oli Itsenäisyyspäivä. Kakkumonsterivoitti haasteen mainiolla ideallaan, jossa kakkupohja oli white cake eli voikakkupohja, johon ei tule keltuaisia. Näin siitä saa kivan valkoisen. Tässä tapauksessa ideaali pohja siniselle ristille.

Ainekset

Kakkupohjat

2x20cm ja 1x15cm irtopohjavuoat
1 tlk (400g) kookosmaitoa tai tavallista maitoa 4 dl
1 tl vanilja-aromia
400 g huoneenlämpöistä margarii
7 dl sokeria
11 dl vehnäjauhoja
1,5 rkl ruokasoodaa
8 valkuaista
1 tl sinistä pasta/geeliväriä

Täyte, kuorrute, kostutus

2,5 dl Valion kermaa
1 rkl vaniljasokeria
1 dl kookoshiutaleita
Kuorrutukseen noin 50 g kookoshiutaleita
Kostutukseen 1,5 dl maitoa ja 1

Ohje

  1. Kakkupohja

  2. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Laita kookosmaito kattilaan ja lämmitä, kunnes se on tasaista. Lisää vanilja. Vaahdota huoneenlämpöinen margariinia ja lisää vähitelleen sokeri. Sekoita, kunnes seos on vaaleaa ja ilmavaa. Sekoita jauhot ja sooda keskenään ja lisää vuorotellen maidon kanssa seokseen. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää kolmessa tai neljässä osassa seokseen. Nostele taikinaa varovasti esim. lusikan avulla.
  3. Vuoraa vuokien pohjat (kesto)leivinpaperilla ja voitele reunat. Kaada puolet vaaleasta taikinasta toiseen 20 cm vuokaan (täytä noin 2/3 vuoasta). Värjää loppu taikina siniseksi pastavärillä. Kaada toiseen 20 cm vuokaan aivan ohut kerros sinistä taikinaa (max 1/3 vuoasta). Kaada 15 cm vuokaan sen verran taikinaa, että sen pinta on vaalean taikinan kanssa samalla korkeudella. Paista matalinta kakkua noin 45 ja muita kakkuja reilun tunnin ajan uunin alatasolla. Kakkuihin pistettyyn tikkuun ei saa jäädä yhtään märkää taikinaa kiinni. Anna kakkujen jäähtyä ihan jääkaappikylmiksi.
  4. Täyte

  5. Vaahdota kerma. Lisää vaniljasokeri ja kookoshiutaleet. Täyte toimii liimana osien välillä ja antaa tietty hieman makua. Kakkupohjien väliin ei kuitenkaan kannata laittaa paksua kerrosta täytettä, jotta suomen lippu erottuu hyvin. Jos ei halua käyttää kermavaahtotäytettä, voisi kakun kuorruttaa myös esim. voi-sokeri-tuorejuustokreemillä. Kerma vain on hieman kevyempää.
  6. Kakun kokoaminen

  7. Leikkaa vaalea kakku kahteen osaan ja aseta toinen palanen tarjoilualustalle. Kostuta pohja ja levitä hieman täytettä pohjalle. Nosta ohut 20 cm sininen kakku päälle. Tästä tulee poikkiraita. Kostuta ja levitä täytettä päälle. Nosta sitten toinen valkoinen kakkupohja päälle. Leikkaa 15 cm kakusta keskeltä ympyränmuotoinen, n.6-7cm halkaisijaltaan oleva pala pois. Aseta irtopohjavuoan reunaosa kakun ympärille, jotta kakku varmasti pysyy kasassa leikattaessa. Leikkaa kakun reunoilta ohut kerros kakkua pois. Leikkaa isomman kakun keskeltä samanlainen ympäräpalanen pois kuin sinisestäkin. Mutta ota pala huolella irti, jotta se pysyy nättinä, sillä tätä tarvitaan vielä.Isommankin kakun ympärille kannattaa laittaa tuo reunaosa. Sitten siitä leikataan sinisen kakun kokoinen pala pois. Laita täytettä myös vähän onkalon seinämiin. Tämä toimii liimana, kun kakkua leikataan. Aseta sininen palanen paikoilleen ja lopuksi pienin palanen keskelle. Muista laittaa täytettä joka väliin. Jos osat meinaavat hajota kokoamisvaiheessa, niin osia voi leikata pienempiin osiin ja koota kakku palapelimäisesti. Mutta liian pieniä osia ei kannata leikata, jotta lipusta tulee siisti. Paras ois tietty, kun saisi osat kokonaisina paikoilleen. Anna kakun levätä hetki jääkaapissa. Kuorruta kakku kermatäytteellä ja painele Kakun voi koristella pienellä sokerimassaruusulla.
Tämä on yhteistyökumppanin tekemä resepti. Valio Koekeittiö ei ole testannut reseptiä, eikä Valio voi siksi taata reseptin toimivuutta.
Reseptiyhteistyö