Aina trendikäs texmex

Meksikolainen keittiö tortilloineen, salsoineen ja lempeän tulisine makuineen on aina muodissa.

Meksikolainen ruoka maistuu kaikille

Meksikolainen keittiö nojaa vahvasti atsteekkien ja espanjalaisten ruokakulttuureihin. Maut ovat syviä mausteiden rohkean käytön ansiosta. Tyypillisiä meksikolaisen ruoan maustajia ovat limetti, chili ja korianteri. Keittiössä käytetään paljon mustapapuja, avokadoa, tomaattia ja riisiä. Myös bataatti, maissi, kaneli ja kaakao ovat tyypillisiä meksikolaisen keittiön raaka-aineita.

Texmex ei ole puhtaasti meksikolaista ruokaa, vaan nimitys on peräisin Yhdysvaltain Texasista, jossa paikallisiin hyvin lihapitoisiin ruokiin on otettu vaikutteita Meksikosta. Erotuksena texmexiin on aitoa meksikolaista ruokaa alettu kutsumaan nimityksellä mexmex.

Kaiken takana on tortilla

Meksikolaisessa keittiössä monen ruoan perustana on maissijauhoista valmistettu lettu, tortilla. Maissitortilla-ateriassa maistuu chilinen cheddar-kastike, itse valmistettu guacamole ja sopivasti tulinen jauhelihatäyte. Päivän aloittaa maukas meksikolainen aamiaisherkku huevos rancheros, jossa tortillalle kasataan kuumaa tomaatti-mustapapukastiketta, Valio Texmex juustoraastetta sekä paistettu kananmuna. Tortillat taipuvat myös esimerkiksi kanaburritoiksi, härkä-fajitaksiksi, juusto-quesadilloiksi ja kanatäytteisiksi enchiladoiksi.

“Texmex ei ole puhtaasti meksikolaista ruokaa, vaan nimitys on peräisin Yhdysvaltain Texasista.”

Kun kolmioiksi leikatut tortillat friteeraa ja maustaa suolalla, syntyy nachoja. Ne maistuvat mainioilta ihan vain salsan ja guacamolen kera, mutta niistä syntyy myös täyttävä ateria. Nachos supreme syntyy yhdistämällä jauhelihakastike, kasvikset ja Valio Koskenlaskija® Ruoka Cheddar. Nachot voi täyttää yksittäin vaikkapa broilerilla ja Valio Texmex juustoraasteella ja ne sopivat myös meksikolaisen papupaistoksen pohjaksi ja kuorrutteeksi.

Tuunaa arkiruoasta texmexiä

Meksikolaiset maut sopivat yllättävän moneen tuttuun kotiruokaan. Pyöräytä avokadoista guacamole ja levitä sitä leivälle tai kanapatongin väliin. Vaihda jo tutuksi tulleeseen chili con carneen lihan tilalle kalaa ja teekin chili con pescadoa. Uunikala saa uutta potkua Valio Koskenlaskija® Ruokaa chilistä ja salsakastikkeesta. Tarjoile pico de gallo –salsaa grillatun broilerin ja Valio Eila® kotijuuston kera. Ripottele aamiaismunakkaan päälle Valio Texmex juustoraastetta ja tarjoile vihersalaatti nachojen ja Valio Koskenlaskija® Ruoka Cheddarin kanssa.

Chilillä ja jalapenolla maustetulla Valio Texmex juustoraasteella saa myös lämpimiin voileipiin, piirakoihin ja pizzaan meksikolaisen vivahteen. Rohkea maustaa juustoraasteella jopa popcornit! Inspiraatiota Valio Texmex juustoraasteen käyttöön saa bloggaajilta, jotka kehittivät miellyttävän tulisen juustoraasteen ympärille upeita reseptejä.

Kasvisruokaa meksikolaisittain


Chili con carne on tuttu ruoka lähes kaikille. Sen voi valmistaa myös Chili con Mifuna. Mifutacoissa yllättää makean tulinen ananastäyte. Jos Valio MiFU® Meksikon pippuri maistuu liian pippuriselle, mehevät Mifutortillat maistuvat varmasti koko perheelle. Niissä on käytetty Mifuna lempeämpää Välimeren tomaattia. Juustotortillanachot kelpaavat sellaisenaan naposteltavaksi leffaillassa tai vaikka höyryävän tomaattikeiton kanssa. Valio Koskenlaskija® Ruoka Chili antaa nachoille lämpimän chilin sävähdyksen.

Texmex-termistö haltuun

Tortilla Meksikolainen lettu, joka valmistetaan maissi- tai vehnäjauhoista.
Taco Tortilla, jonka täytteenä on yleensä lihaa ja salsakastiketta. Tacoa ei kääritä rullalle, vaan se syödään avoimena. Taco-nimeä käytetään myös täytettäviksi tarkoitetuista rapeiksi paistetuista tortillakuorista.
Fajitas Tortillaletut täytetään grillatulla lihalla ja kasviksilla. Useimmiten fajitas tarjoillaan sihisevältä parilapannulta ja ruokailijat saavat itse täyttää tortillansa mieluisiksi.
Quesadilla Kahden tortillaletun väliin laitetaan juustoa ja mahdollisesti muita täytteitä ja paistetaan pannulla pinnalta rapeaksi.
Burrito Useimmiten pavuilla, riisillä ja naudanlihalla täytetty tortilla, joka kääräistään rullalle ja nautitaan lämpimänä.
Enchilada Useimmiten kanalla tai muulla lihalla täytetty rullalle kääritty tortilla, joka paistetaan uunissa tomaattikastikkeella ja juustoraasteella peiteltynä.
Tostada Friteerattu tortilla, jonka päälle laitetaan lihaa, kasviksia ja salsaa.
Wrap Täytetty tortillalettu, joka syödään kylmänä.
Nacho Rapeaksi paistettu, suolattu tortillalastu.

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi