Aina trendikäs texmex

Meksikolainen keittiö tortilloineen, salsoineen ja lempeän tulisine makuineen on aina muodissa.

Meksikolainen ruoka maistuu kaikille

Meksikolainen keittiö nojaa vahvasti atsteekkien ja espanjalaisten ruokakulttuureihin. Maut ovat syviä, sillä mausteita käytetään runsaasti. Tyypillisiä meksikolaisen ruoan maustajia ovat limetti, chili ja korianteri. Keittiössä käytetään paljon mustapapuja, avokadoa, tomaattia ja riisiä. Myös bataatti, maissi, kaneli ja kaakao ovat tyypillisiä meksikolaisen keittiön raaka-aineita.

Meksikolaisesta keittiöstä on saanut alkunsa myös suosittu texmex-ruoka, joka on peräisin Yhdysvaltain Texasista. Texmexissä Texasille tyypillisiin, hyvin lihapitoisiin ruokiin, on otettu vaikutteita Meksikosta. 

Kaiken takana on tortilla

Meksikolaisessa keittiössä monen ruoan perustana on maissijauhoista valmistettu lettu, tortilla. Maissitortilla-ateriassa maistuu chilinen cheddar-kastike, itse valmistettu guacamole ja sopivasti tulinen jauhelihatäyte. Päivän aloittaa maukas meksikolainen aamiaisherkku huevos rancheros, jossa tortillalle kasataan kuumaa tomaatti-mustapapukastiketta, Valio Texmex juustoraastetta sekä paistettu kananmuna. Tortillat taipuvat myös esimerkiksi kanaburritoiksi, kevyemmiksi kanafajitaksiksihärkä-fajitaksiksi, juusto-quesadilloiksi ja kanatäytteisiksi enchiladoiksi.

Vaihtelun vuoksi meksikolaisen ruoan voi nauttia myös kulhomuodossa ilman tortillalettua. Esimerkiksi erilaiset burritokulhot ovat olleet viime aikoina suosittuja maailmalla. Pohjana toimii letun sijaan riisi.

“Texmex ei ole puhtaasti meksikolaista ruokaa, vaan nimitys on peräisin Yhdysvaltain Texasista.”

Kun kolmioiksi leikatut tortillat friteeraa ja maustaa suolalla, syntyy nachoja. Ne maistuvat mainioilta ihan vain salsan ja guacamolen kera, mutta niistä syntyy myös täyttävä ateria. Nachos supreme syntyy yhdistämällä jauhelihakastike, kasvikset ja Valio Koskenlaskija® Ruoka Cheddar. Nachot voi täyttää yksittäin vaikkapa broilerilla ja Valio Texmex juustoraasteella ja ne sopivat myös meksikolaisen papupaistoksen pohjaksi ja kuorrutteeksi.

Tuunaa arkiruoasta texmexiä

Meksikolaiset maut sopivat yllättävän moneen tuttuun kotiruokaan. Pyöräytä avokadoista guacamole ja levitä sitä leivälle tai kanapatongin väliin. Vaihda jo tutuksi tulleeseen chili con carneen lihan tilalle kalaa ja teekin chili con pescadoa. Uunikala saa uutta potkua Valio Koskenlaskija® Ruokaa chilistä ja salsakastikkeesta. Tarjoile pico de gallo –salsaa grillatun broilerin ja Valio Eila® kotijuuston kera ja yhdistä vihersalaatti nachoihin ja Valio Koskenlaskija® Ruoka Cheddariin.

Kokeile myös chilillä ja jalapenolla maustetulla Valio Texmex juustoraastetta, jolla saat helposti ruokiin meksikolaista vivahdetta. Testaa sitä aamiaismunakkaan päälle, lämpimiin voileipiin, piirakoihin ja pizzaan. Rohkea maustaa juustoraasteella jopa popcornit

Kasvisruokaa meksikolaisittain


Chili con carne on tuttu ruoka lähes kaikille. Sen voi valmistaa myös Chili con Mifuna. Mifu sopii myös tortillasta kääräistyihin wrappeihin, ja Mifutacoissa yllättää makean tulinen ananastäyte. Jos Valio MiFU® suikaleiden Paprika-chili maistuvat liian tuliselta, mehevät Mifutortillat sopivat varmasti koko perheelle. Niissä on käytetty lempeämpää Välimeren tomaattia. Juustotortillanachot kelpaavat sellaisenaan naposteltavaksi leffaillassa tai vaikka höyryävän tomaattikeiton kanssa. Valio Koskenlaskija® Ruoka Chili antaa nachoille lämpimän chilin sävähdyksen.

Katuruokaa kasviksista

Texmex-termistö haltuun

Tortilla Meksikolainen lettu, joka valmistetaan maissi- tai vehnäjauhoista.
Taco Tortilla, jonka täytteenä on yleensä lihaa ja salsakastiketta. Tacoa ei kääritä rullalle, vaan se syödään avoimena. Taco-nimeä käytetään myös täytettäviksi tarkoitetuista rapeiksi paistetuista tortillakuorista.
Fajitas Tortillaletut täytetään grillatulla lihalla ja kasviksilla. Useimmiten fajitas tarjoillaan sihisevältä parilapannulta ja ruokailijat saavat itse täyttää tortillansa mieluisiksi.
Quesadilla Kahden tortillaletun väliin laitetaan juustoa ja mahdollisesti muita täytteitä ja paistetaan pannulla pinnalta rapeaksi.
Burrito Useimmiten pavuilla, riisillä ja naudanlihalla täytetty tortilla, joka kääräistään rullalle ja nautitaan lämpimänä.
Enchilada Useimmiten kanalla tai muulla lihalla täytetty rullalle kääritty tortilla, joka paistetaan uunissa tomaattikastikkeella ja juustoraasteella peiteltynä.
Tostada Friteerattu tortilla, jonka päälle laitetaan lihaa, kasviksia ja salsaa.
Wrap Täytetty tortillalettu, joka syödään kylmänä.
Nacho Rapeaksi paistettu, suolattu tortillalastu.

Energiatarpeesi