Baristan vinkit: mikä maito kahvin kanssa?

Yhä useampi haluaa valmistaa kahviloista tuttuja erikoiskahveja myös kotona. Tärkeä osa hyvää kahvia on oikein tehty maitovaahto. Vuoden barista Jarno Peräkylä antaa vinkit oikeanlaisen maidon valintaan ja maidon vaahdottamiseen.

Mitä maitoa kahvin kanssa kannattaa käyttää ja miksi?

Kahvin kanssa sopii parhaiten rasvaisempi maito, esimerkiksi Valio kahvimaito, Valio täysmaito tai Valio Luomu™ vanhanajan täysmaito. Maidon rasva tuo kahviin lisää makua ja pehmeyttä suutuntumaan. Rasvaisempi maito on edukseen etenkin cappuccinon ja caffè latten kaltaisissa kahvijuomissa, joihin maito vaahdotetaan.

Mitkä ovat tärkeimmät asiat onnistuneen maitokahvin valmistamisessa?

  • Maidon vaahdottamista voi verrata kerman vatkaamiseen: jotta juoksevasta kermasta saa vaahtoa, sen joukkoon pitää vatkata ilmaa.
  • Vaahdotettavan maidon tulee olla jääkaappikylmää.
  • Hyvä maitovaahto on pehmeää ja notkeaa, ei kovaa ja kuivaa höttöä. Kun vaahto on  onnistunut, ei esimerkiksi cappuccinoa juodessa huomaa, mihin vaahto loppuu ja mistä kahvi alkaa.
  • Jotta maitovaahto onnistuu, ilma pitää saada maitoon tasaisesti ja vähitellen. Sen jälkeen maidon rakennetta työstetään niin, että ilma jakautuu pienenpieniksi kupliksi.
  • Aikaa vaahdon aikaansaamiseen on rajallisesti, sillä maito kuumenee koko vaahdotuksen ajan. Vaahdotus lopetetaan, kun maidon lämpötila on 55–65 astetta.
  • Vaahdottamisen jälkeen kannua kannattaa pyöräyttää pari kertaa, jotta maito sekoittuu tasaisesti. Jos maidon pinnalla on isoja kuplia, ne saa helposti pois lyömällä kannua kevyesti pöytää vasten.

”Hyvä maitovaahto on pehmeää ja notkeaa.”

Nämä maidot maistuvat kahvin kanssa

valio kahvimaitoValio kahvimaito

Valio kahvimaito on suunniteltu erityisesti kahvin kanssa käytettäväksi. Maultaan Valio kahvimaito on hieman makeampi, mikä tuo kahvijuoman makuun pyöreyttä makuun. Valio kahvimaidosta syntyy kestävä vaahto, ja se sopii siksi erityisen hyvin erikoiskahveihin. Tuote on kehitetty yhdessä baristojen kanssa. Rasvaa 2 g / 100 g.
 

valio täysmaitoValio täysmaito

Täyteläinen Valio täysmaito sopii erinomaisesti kahvin kanssa sellaisenaan ja siitä syntyy myös samettinen vaahto. Rasvaa 3,5 g / 100 g.

 

 

valio luomu täysmaitoValio Luomu™ vanhanajan täysmaito

Valio Luomu™ vanhanajan täysmaidon rasvapitoisuutta ei vakioida, vaan on rasvaa saman verran kuin suoraan lehmästä lypsettynä, 4,1–4,4 %. Rasvapitoisuus vaihtelee lehmän rodun, sen syömän ravinnon ja vuodenajan mukaan. Maultaan todella täyteläinen ja kermainen maito sopii etenkin lyhyempiin kahvijuomiin.

Täydellinen maitovaahto ja erikoiskahvit


Opettele Latte artin salatEnergiatarpeesi