Eri vuokakoot: miten muokata kakkuohje sopivaksi?

Löysitkö ihanan kakkuohjeen, mutta oikean kokoinen kakkuvuoka puuttuu? Jotta leipominen ei tyssäisi vääränkokoiseen tai -malliseen vuokaan, kokosimme ohjeet yleisimpiin kakkureseptien muutostarpeisiin. Laskin esiin ja leipomaan!

Näin muunnat reseptin vuokaan sopivaksi

Kakkureseptin muuttamisessa oman kakkuvuoan kokoa vastaavaksi käytetään alla olevaa yleistä laskukaavaa. Olemme lisäksi listanneet tämän jälkeen tarkemmat ohjeet niin pyöreiden kuin muun mallisten vuokien muuntokertoimien laskemiseen. Käytä seuraavaa laskukaavaa kakkureseptin muuttamisessa oman kakkuvuoan kokoa vastaavaksi:

 

Pyöreät vuoat

Valion kakkuohjeissa käytetään halkaisijaltaan 23 cm:n kokoista pyöreää vuokaa, ellei toisin mainita.

Kertoimet muihin yleisimpiin vuokakokoihin ovat seuraavat:

Ø 18 cm → ohjeen raaka-ainemäärät x 0,6
Ø 20 cm → ohjeen raaka-ainemäärät x 0,8
Ø 24 cm → ohjeen raaka-ainemäärät x 1,1
Ø 26 cm → ohjeen raaka-ainemäärät x 1,3

Ympyrän muotoisissa vuoissa pohjan pinta-ala lasketaan seuraavalla kaavalla:

"Valion kakkuohjeissa käytetään halkaisijaltaan 23 cm:n kokoista pyöreää vuokaa, ellei toisin mainita."

Muun malliset vuoat

Jos vuokasi on muun muotoinen kuin pyöreä, vuoan tilavuus lasketaan seuraavasti:

Minkäkokoisen kakun teen vierailleni?

Sokerikakkupohjasta tehdyn täytekakkupohjan riittävyys lasketaan siten, että yhdestä munasta riittää kolmelle syöjälle. Eli esimerkiksi neljän munan kakkupohjasta tehdystä kakusta syö 12 henkilöä. Tällöin kyseessä on ns. sivistynyt pala. Tämä riippuu tosin hieman myös kakun luonteesta, makeudesta ja rasvaisuudesta/raikkaudesta ja kuinka korkean kakusta tekee: matalaa kakkua kuluu suhteessa vähemmän kuin korkeaa. 

Jos tiedät että vieraiden joukossa on kakkua rakastavia henkilöitä, kannattaa tehdä hieman tavallista isompi kakku. Näin varmistat, ettei tarjottava lopu kesken. Tarvittavan kakun kokoon vaikuttaa myös se, miten paljon – ja minkälaista – muuta tarjottavaa on. Suolaisten kahvileipien rinnalla kakkua ei kulu yhtä paljon, kuin keksin ja pullan kera. Jos juhlat kestävät koko päivän, kannattaa leipoa kaksi tai useampia pieniä kakkuja. Niistä yhden voi laittaa tarjolle ja muut säilyttää kylmässä, jolloin tarjolla oleva kakku on aina tuore ja näyttää siistiltä. Iso kakku muuttuu päivän kuluessa helposti epäsiistin näköiseksi juhlavieraiden jäljiltä, eikä sen ole hyvä olla lämpimässä liian pitkää aikaa.

Muista, ettei uuniisi välttämättä mahdu kahta kakkupohjaa yhtä aikaa, joten mittaa uunisi ennen kakkujen valmistusta. Jos et pysty paistamaan kahta pohjaa yhtä aikaa, tämä täytyy huomioida, jotta valmis taikina ei lässähdä odottaessaan uuniin pääsyä. Taikina tulee valmistaa juuri ennen paistoa, eli jos paistat kakut yksitellen, olisi parasta valmistaa taikinakin kahdessa erässä.

Mistä tiedän minkä kokoisen vuoan tarvitsen?

Vuoan koolla on yllättävän suuri merkitys kakkua tehdessä: liian laakea vuoka ja kakkupohja jää pannukakuksi, liian pieni vuoka ja kakkupohja paisuu yli vuoan reunojen.

(Kakkupohjan munien määrä: vuoan halkaisija)

  • 3 munaa: 18-20cm
  • 4 munaa: 22-24cm
  • 6 munaa: 24-26cm
  • 8 munaa: 26-28cm

Energiatarpeesi