Erityisruokavaliot juhlatarjoiluissa

Juhlatarjoiluissa on kohteliasta huomioida vieraiden erityisruokavaliot ja ruoka-aineallergiat. Varmista, että pöydästä löytyy sopivaa syötävää jokaiselle juhlijalle.

Merkitse erityisruokavaliot tarjoilupöytään

Suuremmissa juhlissa, varsinkin jos tarjoilut katetaan noutopöytään, kannattaa erityisruokavaliot merkitä selkeästi. Pienillä lapuilla varmistat, etteivät erityisruokavaliota noudattavien annokset joudu vahingossa vääriin suihin. Säilytä myös tarjottavien tuotteiden pakkaukset juhlien ajan, jotta voit tarvittaessa tarkistaa tuotteiden pakkausmerkinnät.

Valmista juhlaruoat ilman laktoosia

Laktoosi-intoleranssissa on kyse maidon sokerin eli laktoosin heikentyneestä imeytymisestä. Osalle laktoosi-intoleranteista käyvät vähälaktoosiset Valio Hyla® tuotteet, mutta varminta on käyttää täysin laktoosittomia Valio Eila® tuotteita, jotta juhlatarjottavat sopivat varmasti kaikkien vieraiden vatsoille. Voit hyvin valmistaa koko juhlamenun laktoosittomista tuotteista, jolloin sinun ei tarvitse erikseen miettiä ruokien sopivuutta laktoosi-intoleranteille. Myös Valion kypsytetyt juustot ovat täysin laktoosittomia ja näin ollen ne sopivat myös laktoosi-intoleranteille.

Valion reseptihausta löydät paljon laktoosittomia reseptejä. Tarvittaessa voit korvata reseptissä käytettävät maitotuotteet Valio Eila® tuotteilla.

“Erityisruokavaliot kannattaa merkitä selkeästi.”

Juhlatarjoilut ilman gluteenia

Keliaakikot ovat yliherkkiä gluteenille, joten keliaakikon ruokavalio ei saa sisältää lainkaan vehnää, ruista, ohraa tai tavallista kauraa. Lue erilliset vinkkimme keliaakikolle sopivista juhlatarjottavista. Reseptihaustamme löydät myös paljon gluteenittomia ohjeita.

Kasvissyöjä arvostaa lihattomia tarjoiluja

Huomioithan juhlatarjoiluissa myös mahdolliset kasvissyöjät. Kasvissyöjältä on hyvä tarkistaa, millaista kasvisruokavaliota hän noudattaa. Maitotuotteita ruokavaliossaan käyttävien lakto-ovovegetaristien tarjoiluihin sopii hyvin Valio MiFU® paistettava ruokarae. Suolaisiksi tarjottaviksi sopivat esimerkiksi kasvis-linssipiirakka, paprikapiirakka tai hummusvoileipäkakku. Valion reseptihausta löydät paljon lakto-ovovegetaariseen ruokavalioon sopivia reseptejä.

Leivo ilman kananmunaa

Kananmuna-allerginen ei siedä kananmunaa. Kananmuna kuohkeuttaa kakut ja sitoo taikinat, mutta tarvittaessa kananmuna on korvattavissa hapanmaitotuotteilla, kuten piimällä, maitorahkalla, jogurtilla tai hedelmäsoseilla. Jätä pullataikinasta kananmuna pois ja käytä voiteluun munan sijasta maitoa. Myös karamellisoitu sipulipiirakka, omenapiirakka, helppo marjapiirakka tai täyteläinen kinuskijuustokakku syntyvät ilman kananmunaa. Katso lisää kananmunattomia leivonnaisia reseptihaustamme.

“Säilytä myös tarjottavien tuotteiden pakkaukset, jotta voit tarvittaessa tarkistaa tuotteiden pakkausmerkinnät.”

Ota pähkinäallergia huomioon tarjoiluissa

Pienikin määrä pähkinää tai mantelia saattaa aiheuttaa pähkinäallergiselle voimakkaan allergiareaktion. Lue suklaiden sekä valmiskeksien tuoteselosteet tarkkaan, sillä monesti ne saattavat sisältää pähkinää. Monissa valmiskekseissä voi olla jäämiä pähkinästä, joten myös juustokakun pohja kannattaa valmistaa itse. Leivo juhlapöytään esimerkiksi herkullinen New York cheese cake eli juustokakku tai näyttävä vadelma–valkosuklaatäytekakku. Itse tehdyt perinteiset lusikkaleivät tai kaneliässät sopivat myös pähkinäallergisille.

Maitoallerginen ei siedä maitotuotteita

Varaa juhlapöytään myös täysin maidottomia tarjottavia, mikäli vieraiden joukossa on maitoallergisia. Maitoallerginen ei siedä maitoproteiinia eli maidon valkuaisainetta. Tyypillisesti maitoallergia on pienten lasten vaiva, mutta myös jotkut aikuiset kärsivät siitä. Huomiothan, että maitoallergisen tulee välttää kaikkea maidosta peräisin olevaa, myös maitojauhetta, maitoproteiinia, heraa, kaseiinia sekä kaseinaattia. Korvaa leivonnassa maito vedellä tai Valion mehujuomilla. Myös Valio Gefilus® mehut ja keitot ovat maidottomia.


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi