Erityisruokavaliot juhlatarjoiluissa

Juhlatarjoiluissa on kohteliasta huomioida vieraiden erityisruokavaliot ja ruoka-aineallergiat. Varmista, että pöydästä löytyy sopivaa syötävää jokaiselle juhlijalle.

Sitruunaiset crispyleivoksetMerkitse erityisruokavaliot tarjoilupöytään

Suuremmissa juhlissa, varsinkin jos tarjoilut katetaan noutopöytään, kannattaa erityisruokavaliot merkitä selkeästi. Pienillä lapuilla varmistat, etteivät erityisruokavaliota noudattavien annokset joudu vahingossa vääriin suihin. Säilytä myös tarjottavien tuotteiden pakkaukset juhlien ajan, jotta voit tarvittaessa tarkistaa tuotteiden pakkausmerkinnät.

Valmista juhlaruoat ilman laktoosia

Laktoosi-intoleranssissa on kyse maidon sokerin eli laktoosin heikentyneestä imeytymisestä. Osalle laktoosi-intoleranteista käyvät vähälaktoosiset Valio Hyla® tuotteet, mutta varminta on käyttää täysin laktoosittomia Valio Eila® tuotteita, jotta juhlatarjottavat sopivat varmasti kaikkien vieraiden vatsoille. Voit hyvin valmistaa koko juhlamenun laktoosittomista tuotteista, jolloin sinun ei tarvitse erikseen miettiä ruokien sopivuutta laktoosi-intoleranteille. Myös Valion kypsytetyt juustot ovat täysin laktoosittomia ja näin ollen ne sopivat myös laktoosi-intoleranteille.

Valion reseptihausta löydät paljon laktoosittomia reseptejä. Tarvittaessa voit korvata reseptissä käytettävät maitotuotteet Valio Eila® tuotteilla.

“Erityisruokavaliot kannattaa merkitä selkeästi.”

Juhlatarjoilut ilman gluteenia

Keliaakikot ovat yliherkkiä gluteenille, joten keliaakikon ruokavalio ei saa sisältää lainkaan vehnää, ruista, ohraa tai tavallista kauraa. Gluteenitonta ruokavaliota voidaan noudattaa myös monesta muusta syystä, kuten herkän suoliston takia. Lue erilliset vinkkimme gluteenittomista juhlatarjottavista ja gluteenittomasta leivonnasta. Reseptihaustamme löydät myös paljon gluteenittomia ohjeita.

Pala paprikapiirakkaa lautasellaKasvissyöjä arvostaa lihattomia tarjoiluja

Huomioithan juhlatarjoiluissa myös mahdolliset kasvissyöjät. Kasvissyöjältä on hyvä tarkistaa, millaista kasvisruokavaliota hän noudattaa. Maitotuotteita ruokavaliossaan käyttävien laktovegetaristien tarjoiluihin sopii hyvin maitotuotteet sekä Valio MiFU® maitoproteiinituotteetValion reseptihausta löydät paljon laktovegetaariseen ruokavalioon sopivia reseptejä.

Lakto-ovo-vegetaristien ruokavalioon sopivat kasvikunnan ja maitotuotteiden lisäksi myös kananmuna. Löydät lakto-ovo-vegetaariset reseptit myös reseptihausta. Suolaisiksi tarjottaviksi sopivat esimerkiksi kasvis-linssipiirakka, paprikapiirakka tai hummusvoileipäkakku.

Vegaaniruokavalioon ei kuulu mitään eläinperäistä. Valion reseptipankki tarjoaa ideoita myös vegaaniruokavalioon sopiviksi tarjoiluiksi. Täysin kasvisperäistä Valio Oddlygood® kaurajuomaa voi käyttää myös lämpimään ruoanlaittoon.

Kokonainen ja puoliaks kananmunaLeivo ilman kananmunaa

Kananmuna-allerginen ei siedä kananmunaa. Kananmuna kuohkeuttaa kakut ja sitoo taikinat, mutta tarvittaessa kananmuna on korvattavissa hapanmaitotuotteilla, kuten piimällä, maitorahkalla, jogurtilla tai hedelmäsoseilla. Jätä pullataikinasta kananmuna pois ja käytä voiteluun munan sijasta maitoa. Myös karamellisoitu sipulipiirakka, omenapiirakka, helppo marjapiirakka tai täyteläinen kinuskijuustokakku syntyvät ilman kananmunaa. Katso lisää kananmunattomia leivonnaisia reseptihaustamme.

“Säilytä myös tarjottavien tuotteiden pakkaukset, jotta voit tarvittaessa tarkistaa tuotteiden pakkausmerkinnät.”

Ota pähkinäallergia huomioon tarjoiluissa

Kaneliässiä purkeissaPienikin määrä pähkinää tai mantelia saattaa aiheuttaa pähkinäallergiselle voimakkaan allergiareaktion. Lue suklaiden sekä valmiskeksien tuoteselosteet tarkkaan, sillä monesti ne saattavat sisältää pähkinää. Monissa valmiskekseissä voi olla jäämiä pähkinästä, joten myös juustokakun pohja kannattaa valmistaa itse. Leivo juhlapöytään esimerkiksi herkullinen New York cheese cake eli juustokakku tai näyttävä vadelma–valkosuklaatäytekakku. Itse tehdyt perinteiset lusikkaleivät tai kaneliässät sopivat myös pähkinäallergisille.

Maitoallerginen ei siedä maitotuotteita

Varaa juhlapöytään myös täysin maidottomia tarjottavia, mikäli vieraiden joukossa on maitoallergisia. Maitoallerginen ei siedä maitoproteiinia eli maidon valkuaisainetta. Tyypillisesti maitoallergia on pienten lasten vaiva, mutta myös jotkut aikuiset kärsivät siitä. Huomiothan, että maitoallergisen tulee välttää kaikkea maidosta peräisin olevaa, myös maitojauhetta, maitoproteiinia, heraa, kaseiinia sekä kaseinaattia. Korvaa leivonnassa maito vedellä tai Valion mehuilla tai mehujuomilla


Energiatarpeesi