Grillaus tuo kesän kielelle!

Mitä olisi lämmin kesäilta ilman grillissä kypsyvän ruoan tuoksua?  Kokosimme yhteen parhaat grillausvinkit, joiden avulla loihdit suussa sulavia herkkuja  lihasta, kalasta ja kasviksista. Hyvä esivalmistelu takaa että, kokillekin jää aikaa nauttia kesäisestä yhdessäolosta!

Esivalmistelu

Grillauksessa esivalmistelu on kaiken A ja O. Se tuo esiin raaka-aineiden parhaat puolet. Marinadi maustaa, mureuttaa ja mehevöittää grillattavan lihan ja kalan. Marinointi antaa makua myös grillikasviksille. Vaivattominta on laittaa marinadi ja grillattavat ainekset pakastepussiin, sulkea hyvin ja käännellä pussia silloin tällöin. Parhaan marinadin saat kun valmistat sen itse.

Mehevää possua

Jos grillaat porsaan ulkofileetä tai kylkeä kokonaisena, keitä ja marinoi liha edellisenä päivänä. Mausta keitinliemi suolalla, laakerinlehdellä, maustepippurilla ja chilijauheella. Keittäminen tekee lihasta mureaa. Keittoaika vaihtelee ruhon osasta riippuen. Anna lihan jäähtyä hetki liemessä ja marinoi yön yli jääkaapissa. Grillaa liha kuumaksi ja pinnaltaan rapeaksi.
Jogurtilla marinoitua porsasta

Mureaa nautaa

Naudanliha maustetaan ja grillataan kuumalla grillillä. Kannattaa valita rasvaisempaa lihaa kuten entrecôtea. Jos grillaat ulkofileetä tai sisäfileetä pihveinä, sivele Valio Oivariini® juoksevaa niiden päälle ja mausta makusi mukaan. Grillaa nopeasti ja jätä hetkeksi vetäytymään grillin yläritilälle. Jos haluat grillata kokonaisen fileen, hiero mausteet pintaan ja kypsennä ensin hetki hieman kuumemmalla grillillä. Hauduta pitkään matalalla lämmöllä, välillä marinadilla sivellen. Kokeile vaikkapa grillattuja T-luupihvejä.

Marinadi porsaan- ja naudanlihalle
Valio Oivariini® juoksevaa
Dijon sinappia
mustapippuria sokeria ja suolaa chilijauhetta
yrttejä maun mukaan, esim. timjamia, oreganoa tai salviaa

Rapeaa broileria

Broilerin fileelle, rintapaloille ja koiville voit tehdä saman kuin porsaallekin. Keitä mausteliemessä kypsäksi, marinoi ja grillaa rapeaksi. Keittoaika on hieman lyhyempi, noin 30 min. Broilerin keitinliemen voit maustaa esim. suolalla, curryllä, mustapippurilla ja chilillä.
Smetanamarinoitua broileria

Herkullista kalaa

Rasvaisemmat kalat kuten lohi, kirjolohi ja taimen sopivat erinomaisesti grilliin. Mausteeksi käyvät esim. limetin kuori, suola, maustepippuri ja korianteri. Maustettu filee laitetaan grilliin nahkapuoli alaspäin ja grillataan kypsäksi. Pienemmät ja vähärasvaisemmat kalat kannattaa grillata kokonaisena. Ahventen mausteeksi sopii ripaus suolaa, sokeria, mustapippuria, rouhittua katajanmarjaa, raastettua sitruunan kuorta ja tilliä. Siiat ja kuhat kannattaa valmistaa esim. folionyytissä mausteiden ja kasvisten kera. Myös tonnikalasta saa erinomaista grilliruokaa.
Grillattu nizzansalaattigrillattu siika.

Maistuvia kasviksia

Maissin, kesäkurpitsan ja paprikan lisäksi voit grillata lähes kaikkia kasviksia. Lantusta ja nauriista sukeutuu grillissä mainio, makea lisuke vaikkapa lihalle. Leikkaa niistä noin 1–1,5 cm:n viipaleita ja esikeitä melkein kypsäksi. Sivele viipaleet ennen grillausta Valio Oivariini® juoksevalla ja grillaa rapeiksi. Myös raita-, puna- ja keltajuuret sopivat hyvin grilliin. Paloittele 2–4 osaan ja keitä suolalla maustetussa vedessä puolikypsiksi. Grillaa.
Grillattu salaattigrillijuustovartaat.

Lisämakua maustevoista

Erilaiset maustevoit antavat lisämehevyyttä grilliherkuille. Valio voista pyöräytät helposti maustevoin lihalle, kalalle tai kasviksille. Maustevoi on kätevä käytössä – se säilyy tiiviisti pakattuna jääkaapissa noin viikon ja pakastimessa noin kuukauden. Tarjoa maustevoi sellaisenaan kulhosta tai pursota ruusukkeeksi pihvien tai kalan päälle.

Yrttivoi grillatulle kalalle tai vihanneksille
250  g  Valio voita 
2  dl  hienonnettua persiljaa, tilliä ja ruohosipulia 
1  tl  limetin- tai sitruunankuorta 
3  rkl  limetti- tai sitruunamehua 
1  tl  sokeria  
ripaus suolaa 

Lisää herkullisia maustevoireseptejä löydät näistä resepteistä:

Maustevoit
Possupihvi ja mokkavoi

Kun grillaat, muista nämä Valion tuotteet

Valio Oivariini® juokseva on kätevä vaihtoehto öljylle. Oivariini® juoksevassa yhdistyvät suomalaisesta kermasta kirnutun voin ja kotimaisen rypsiöljyn parhaat puolet.

Valio turkkilaisesta jogurtista, crème fraîchesta, kermaviilistä, ruokarahkasta ja smetanasta syntyy maustamalla helposti raikkaita kastikkeita grilliherkuille.

Valio Eila® salaattijuustot maistuvat lisäkkeenä ihan sellaisenaan ja ovat oiva lisä salaatteihin sekä grillattaviin nyytteihin.

Valio maustetut ruokakermat antavat maukkaan säväyksen grillinyytteihin ja niitä voi lorauttaa myös muurikkapannulla paistettavien herkkujen makua pehmentämään. Löydä maukkaat muurikkaohjeet palvelusta tai kokeile vaikka heti värikästä liha-kasvispannua muurikassa.

Valio voi kruunaa jäljittelemättömällä ja aidolla maullaan uudet perunat. Pienikin voita nokare antaa upean maun kesäiselle herkulle.

Valio mehut viilentävät kesäpäivää ihan sellaisenaan, tai raikkaissa booleissa vaikkapa hedelmien ja marjojen kera.

Valio maustetut rahkat yhdistettynä kesäisiin tuoreisiin marjoihin tekevät raikkaan täytteen kakuille tai lettujen kanssa nautittavaksi.


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi