Grillausvinkit ja niksit

Sähkögrilli, kaasugrilli vai hiiligrilli? Entä mitä tarkoittaa suora tai epäsuora grillausmenetelmä? Valion vinkeillä loihdit kesän parhaat grilliruoat.

Sopivan grillin valinta

Valitse grilli sen mukaan, millainen grillaaja olet ja mitä ominaisuuksia grilliltäsi haluat. Sähkö- ja kaasugrilli kuumenevat nopeasti ja niillä grillaaminen on helppoa. Hiiligrilli vaatii hieman enemmän vaivannäköä, sillä kunnollisen hiilloksen valmistumiseen kuluu aikaa. Hiiligrillillä lämpötilaa on sähkö- tai kaasugrilliä haastavampi säädellä, mutta hiillos tuo grillattavaan ruokaan oman makunsa.

Suora grillausmenetelmä kypsentää nopeasti

Suora grillausmenetelmä on yleisimmin käytetty grillaustapa. Grillattavat ruoat asetetaan ritilälle tai parilalle suoraan hiilloksen, kaasuliekin tai sähkövastusten päälle. Suora grillausmenetelmä sopii nopeasti kypsyvien porsaan fileepihvien, entrecôten tai esimerkiksi hampurilaispihvien grillaamiseen.

Grillaa pitkää kypsennystä vaativat lihat epäsuoralla lämmöllä 

Pitkän kypsennysajan vaativat lihat, kuten paistit sekä suurikokoinen grillikylki kannattaa kypsentää miedossa lämpötilassa epäsuoralla lämmöllä. Isot lihapalat usein esikypsennetään ennen grillaamista. Voit ottaa lihan pintaan kauniin värin paistamalla lihaa ensin hiilloksen päällä ja kypsentämällä loppuun miedommalla lämmöllä. Näin valmistat esimerkiksi jogurttimarinoitua grillipossua.

“ Suurempien lihapalojen kannattaa antaa marinoitua yön yli.”

Marinadi tuo makua ja mureuttaa lihan

Grillattavat lihat ja kalat kannattaa marinoida, sillä marinadi maustaa, mureuttaa ja mehevöittää. Käytä marinadiin myös hapokasta nestettä, kuten etikkaa, sitruunamehua tai viiniä. Myös Valio Turkkilainen jogurtti sopii hyvin lihan marinoimiseen. Kokeile jogurttimarinadia broilerin, porsaan tai naudanlihan marinoimiseen. Limettimarinadi puolestaan maustaa broilerin tai kalan. Myös BBQ-kastike sopii hyvin marinoimiseen. 

Laita liha marinoitumaan hyvissä ajoin. Suurempien lihapalojen kannattaa antaa marinoitua yön yli. Laita marinadi ja grillattavat ainekset pakastepussiin, sulje pussi hyvin ja kääntele pussia pari kertaa marinoitumisen aikana. Liika marinadi on hyvä pyyhkiä pois ennen grillaamista, jotta marinadi ei pala lihan pintaan grillattaessa. 

Esivalmistelu ja hyvät välineet helpottavat grillaamista

Esivalmistele kaikki grillattava ennen grillaamisen aloittamista. Esimerkiksi marinointi kannattaa tehdä isoissa minigrip- tai pakastepusseissa hyvissä ajoin ennen grillausta, mielellään jo  edellisenä päivänä. Kääntele marinadissa olevia lihoja tai kasviksia jääkaapissa muutaman kerran marinoinnin aikana. Muista myös, että puisia varrastikkuja tulee liottaa vedessä vähintään kymmenen minuuttia ennen grillaamisen aloittamista.

Varaa grillauspaikalle tarpeeksi laskutilaa grilliruokia varten. Pitkävartiset grillipihdit ja -lastat sekä paksut ja hyvin kuumuutta kestävät patakintaat helpottavat grillaamista. Muista, että grilli on todella kuuma – pidä myös lapset etäällä grillistä. 

Lihan grillaaminen

Nosta liha lämpiämään huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen grillausta, hampurilaispihvit mukaan lukien.

Valitse grilliin rasvaista lihaa, esimerkiksi entrecôtea. Sivele naudan ulko- tai sisäfileepihvit ennen grillaamista Valio Oivariini® juoksevalla, jotta pihvit eivät tartu grilliparilaan. Pyyhi lihoista ylimääräinen marinadi. Voit tarvittaessa valella lihoja marinadilla tai öljyllä paistamisen aikana. Aloita lihojen paistaminen kuumemmalla alatasolla. Ruskista pinnat ja siirrä lihat ylätasolle kypsymään hiljalleen tasaisemman ja mehevämmän lopputuloksen saavuttamiseksi.

Grillaa broileri sekä porsaanliha aina täysin kypsäksi. Naudan- ja lampaanlihaa ei tarvitse kypsentää täysin kypsäksi, vaan voit jättää sen oman maun mukaan sisältä punertavaksi. 

Porsaan ulkofilee tai ribsit eli kylkiluut kannattaa keittää ja marinoida grillausta edeltävänä päivänä ja viimeistellä paistamalla ne grillissä.

Grillaa myös kalaa ja kasviksia

Rasvaisemmat kalat, kuten lohi ja kirjolohi sopivat erinomaisesti grilliin. Laita lohifileen alle pala alumiinifoliota, jotta kalan rasva ei valu grilliin. Pienemmät ja vähärasvaisemmat kalat, kuten ahvenet, kannattaa grillata kokonaisina. Kokeile grillatun lohifileen lisäksi myös kokonaisena paistetun nieriän ohjetta. Katso myös vinkit kasvisten ja juustojen grillaamiseen.

Kesän parhaat grilliruoat

Grillata voi vaikka koko kesän läpi! Katso parhaat reseptit ja ideat Kesän parhaat grilliruoat -artikkelista.


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi