Olemme päivittäneet verkko- ja mobiilipalveluidemme tietosuojaselosteen vastaamaan EU:n tietosuoja-asetuksen ("GDPR") vaatimuksia. Tietosuojaselosteessa kerromme, mitä henkilötietoja keräämme verkko- ja mobiilipalveluidemme käyttäjistä, miten käytämme niitä ja miten huolehdimme niiden suojaamisesta. Lue lisää...

Grilliherkkuja kasviksista ja juustosta

Kasvisruoka kasvattaa suosiotaan myös grillissä. Nosta tänä kesänä kasvikset ja juusto sivuroolista grillikauden päätähdiksi. Marinoimalla, oikean kypsymisajan varmistamalla ja herkullisilla lisukkeilla takaat onnistuneen grilliaterian.

Vaihtelua grillaukseen

Kasvikset tuovat grillaukseen väriä ja makua. Melkein kaikkea voi grillata: munakoisoa, parsaa, tomaatteja, sieniä, paksulehtisiä salaatteja ja juureksia. Erilaiset juustot ovat mainio pari grillikasviksille. Sujauta juustoa folionyyttiin, viipaloi kasvisten päälle tai grillaa sellaisenaan.

Vihdoinkin täällä: kotimainen ja laktoositon grillijuusto

Monen odottama uutuus on vihdoin täällä: kotimainen ja laktoositon Valio Eila® grillijuusto. Halloumin tyylinen juusto sopii grillaamiseen erinomaisesti, sillä se ei kuumentuessaan sula tai veny, vaan pinnasta tulee herkullisen rapea. Kokeile juustoa esimerkiksi mansikkaisessa salaatissa, lämpimissä leivissä tai grillijuustovartaissa.

Marinoi maukkaaksi

Grillikasvisten marinoinnin merkitystä ei pidä aliarvioida, sillä marinadi tekee kasviksista meheviä ja syventää niiden makua. Yksinkertaisimmillaan marinadi voi koostua öljystä, suolasta ja pippurista, mutta yrteillä ja mausteilla saat kasviksiin ja esimerkiksi miedon makuiseen tofuun reilusti lisämakua. Marinadiksi sopii esimerkiksi sitrusglasyyri.

Anna kasvisten marinoitua pari tuntia tai jopa yön yli. Älä heitä marinadia pois, vaan valele sillä kasviksia kypsymisen aikana. Näin kasvikset eivät pääse kuivahtamaan. Jos kasvikset on tarkoitus tarjoilla kylmänä, ne voi marinoida jälkikäteen vaikkapa yrttiöljyllä.

Kypsennä oikein

Kasvikset grillataan kypsymisjärjestyksessä. Kovat ja paksut kasvikset ja juurekset, kuten peruna, bataatti sekä kokonaiset sipulit kypsyvät hitaammin. Valmistumista voi nopeuttaa esikypsentämällä tai pilkkomalla kasvikset siivuiksi. Pehmeät ja ohuet kasvikset, kuten tomaatti, paprika ja kesäkurpitsa valmistuvat grillissä nopeasti. Ota huomioon myös oikea lämpötila: esimerkiksi herkästi halkeileva ja purskahteleva tomaatti kypsyy parhaiten miedolla lämmöllä.

Grillauksen aikana kasvisten pintaan kannattaa sivellä öljyä ja käännellä niitä usein, jotta kypsyminen tapahtuu tasaisesti. Jos haluat lisätä grillattavien kasvisten päälle juustoa, se kannattaa tehdä vasta loppuvaiheessa, jotta juusto ei pääse sulamaan liikaa.

"Kasvikset tuovat grillaukseen väriä ja makua."

Vaihtele valmistustapaa

Yksinkertaisimmillaan kasvikset valmistuvat grillissä kokonaisina tai viipaleina. Kokonaisina kypsyvät esimerkiksi grillattu maissi yrttivoisulalla ja grillatut AURA parsat. Kesäkurpitsa ja munakoiso sujahtavat grillin lämpöön viipaloituina. Poikittain viipaloimalla munakoisosta syntyy pihvejä, joiden makua täydentää Valio Koskenlaskija® sulatejuusto.

Erilaiset vartaat ja nyytit ovat grillattujen kasvisruokien klassikoita. Kasvisvartaat, AURA kasvisnyytit ja perunat tai kesäporkkanat nyytissä ovat suosikkeja vuodesta toiseen. Myös hampurilaiset ovat rakastettu grilliruokaklassikko, joka valmistuu helposti ilman lihaa. Kokeile kukkakaali- tai grillijuusto-avokadohampurilaisia tai valmista hampurilaisten väliin intialaishenkiset pakorapihvit.

Grillikasvikset voi myös täyttää. Maista couscoustäytteisiä kasviksia tai juustotäytteisiä herkkusieniä. Grillatuista kasviksista ja hedelmistä valmistat myös maukkaita, lämpimiä salaatteja. Kokeile vaikka grillattua salaattia tai grillattua tomaattisalaattia.

Lisukkeet täydentävät aterian

Erilaiset couscous- bulgur- ja quinoasalaatit ovat herkullisia ja täyttäviä lisukkeita kasvisruoalle. Itämaista vivahdetta ruokapöytään tuovat taboulleh ja ras el hanout -couscous, kun taas couscous-hernesalaatissa maistuu Suomen kesä. Kvinoasalaatti ja kukkakaalicouscous ovat hyviä gluteenittomia vaihtoehtoja lisukkeiksi.

Mehevät slaw-salaatit maistuvat etenkin hampurilaisten kanssa. Kokeile perinteistä, fenkolilla höystettyä tai omenasta ja punakaalista valmistettua slaw’ta.

Herkkuja tähteistä

Grillikasviksissa on sekin hyvä puoli, että ne maistuvat maukkailta myös seuraavana päivänä. Kun kasvikset huilivat jääkaapissa yön yli, niiden maut syvenevät entisestään. Ylijääneitä kasviksia voi käyttää esimerkiksi grillikasvis-couscoussalaatissa, salviapolentan kanssa tai AURA kasvispastavuoassa. Ylijäänyt munakoiso muuttuu helposti baba ganoush -tahnaksi ja paprikoista syntyy paahdettu paprikadippi.


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi