Helppo ja herkullinen voileipäkakku – klassikon monet muodot

Voileipäkakku on juhlapöydän muuntautumiskykyinen klassikko. Se taipuu niin liha-, kala- kuin kasvisversioksi tai saa makumaailmansa erilaisista kansainvälisistä teemoista. Olipa toteutus minkälainen tahansa, voileipäkakku on juhlapöydän suolainen herkku vailla vertaa.

Voileipäkakun sydän on nimensä mukaisesti leipä

Voileipäkakun voi rakentaa joko valmiiksi siivutetusta paahto-  tai vuokaleivästä, tai kokonaisesta vuokaleivästä, joka leikataan sivusuunnassa kolmeen kerrokseen. Olipa leipätyyppi mikä tahansa, leivästä tulee aina leikata kuorikerros pois ennen kakun valmistamista. Kokonaisesta leivästä se kannattaa tehdä ennen leivän viipalointia. Kakkuun voi käyttää niin vaaleaa kuin tummaakin leipää, tai vaikkapa yhdistää molempia. Tällöin myös kakun kerrokset ovat hauskasti kaksivärisiä. Eikä kukaan kiellä leipomasta leipää itse. Gluteenittoman voileipäkakun saat valmistettua Gluteenittoman vuokaleivän ohjeella.

Perinteisesti rakennetun voileipäkakun voi korvata myös hyydytettävällä muunnoksella, kuten Tzatziki-voileipäkakussa. Siinä tehdään murennetusta leivästä pohja ja päälle hyydytetään raikkaasta Valio pehmeä raejuustosta valmistettu täyte. Tämän kakun voi hyydyttää liivatteen sijaan vaihtoehtoisesti myös agarilla tai valmistaa sen laktoosittomana.

Valitse voileipäkakulle muoto ja muodolle oikea vuoka

Perinteinen leipäkakku kootaan yleensä suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan. Se ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto: kakun voi valmistaa myös neliön malliseen vuokaan tai tehdä siitä pyöreän käyttämällä esimerkiksi irtopohjavuokaa. Etenkin pehmeä paahtoleipä mukautuu hyvin myös tähän malliin. Kun voileipäkakun kokoaa vuokaan, se muotoutuu tiiviiksi ja on helppo kuorruttaa.Edellisenä päivänä koottu kakku myös maustuu ja kostuu hyvin, joten juhlapäivänä voi keskittyä kuorruttamiseen ja koristeluun. Kakun voi myös koota ilman vuokaa ja laittaa sitten sen ympärille tiiviisti kelmua sekä päälle kevyen, tasaisen painon.

Sopiva määrä leipäkerroksia on 4-5, jolloin kakku pysyy vielä helposti leikattavana. Jokainen leipäkerros kannattaa muistaa kostuttaa, jotta leipä on pehmeää ja leikkautuu hyvin. Kostuttamiseen voi käyttää täytteistä riippuen liha-, kana- tai kasvislientä, maitoa tai vaikkapa laimennettua sitruunamehua. Alin kerros kostuu päälle tulevien kerrosten ansiosta eniten ja vaatii vähemmän kostuttamista, päällimmäinen puolestaan eniten.

Voileipäkakkuidealla voi tehdä myös yksilöityjä, suolaisia leivoksia. Ihanat voileipäkakkuleivokset ovat loistava ratkaisu pienempiin juhliin. 

Voileipäkakun koristelun tulisi kertoa kakun täytteestä

Saaristolainen voileipäkakku

Saaristolainen voileipäkakku sopii moneen kesäiseen juhlaan ja loppukesän rapujuhlien tarjoiluksi. Saaristolaisleipä sopii kala-katkarapuvoileipäkakkuun kuin nenä päähän. Raikkaan sitruunaisen kakun runsaat täytteet tehdään kylmäsavulosta, katkaravuista, Valio Viola® tilli ja kevätsipuli tuorejuustoista. Runsaat koristeet tehdään samoista aineksista ja tuoreesta tillistä.

Niin tämän kuin kaikkien muidenkin voileipäkakkujen koristelussa tulee ottaa huomioon se, että koristeet ja päälliset muodostavat olennaisen osan kakun kokonaismausta. Kakku tulisikin koristella siten, että jokaiseen leikattavaan palaan tulee kaikkia koristeita. Näin jokainen pala toteuttaa haluttua makuyhdistelmää.round-repeat: no-repeat no-repeat;">Save

Valitse voileipäkakun täytteitä juhlien luonteen mukaan

Voileipäkakun makumaailman voi periaatteessa koota täysin omien toiveiden ja tarpeiden mukaiseksi. Yhdelläkin hyvällä perustäytteellä pärjää, mutta yhdistämällä kahta makua saa luonnollisesti enemmän ulottuvuutta kokonaisuuteen.

Tzatziki-voileipäkakku on hyvä esimerkki toteutuksesta, joka jäljittelee tiettyä makumaailmaa. Tässä kakussa tulee hienosti esiin kreikkalaisen tzatzikin raikkaus yhdistettynä voileipäkakun suolaisuuteen. Täytteessä maistuu valkosipuli, kurkku ja kapris, ja sen miellyttävän paksu rakenne on saatu aikaan Valio pehmeällä raejuustolla, jonka uudenlainen hienorakeinen ja levittyvämpi koostumus sopii erinomaisesti esimerkiksi tällaiseen käyttö

Lihaa kakkuun voi käyttää laidasta laitaan. Hyviä esimerkkejä erilaisista mahdollisuuksista rakentaa lihatäytteinen kakku ovat esimerkiksi Broileri-voileipäkakku, jossa broileriin yhdistetään omenaa ja mausteista tuorejuustoa. Kinkku-voileipäkakun kaksi täytettä taas edustavat klassista voileipäkakkuperinnettä. Niissä maistuu sinappikurkkusalaatti, ruohosipulituorejuusto, paprika ja purjo.

Kalaversioita kaipaavan kannattaa kokeilla vaikkapa Savulohivoileipäkakkua, joka syntyy itse tehdystä leivästä. AURA lohivoileipäkakku puolestaan tarjoaa upean yhdistelmän Valio AURA® sinihomejuustoa, lohta, kananmunaa ja raikasta jogurttia. Saaristolaisessa voileipäkakussa maistuvat nimensä mukaisesti saaristolaisleipä, lohi ja katkaravut.

Erilaisia makuteemoja voi toteuttaa japanilaishenkisellä WasabikakullaMeksikolaisella voileipäkakulla, Välimeren voileipäkakulla, Taboulleh-voileipäkakulla tai Hummusvoileipäkakulla. Ja jo aikaisemmin mainittu Tzatziki-voileipäkakku edustaa tietenkin myös tätä kategoriaa. Näistä kolme viimeistä sopivat myös vain kasvisruokaa syöville juhlavieraille. Voileipäkakuilla voi siis helposti ottaa myös erilaisten juhlavieraiden tarpeet huomioon.

Lisää makuvaihtoehtoja, ideoita ja versioita voileipäkakuista löydät reseptihausta >

Voileipäkakku ideoita


Energiatarpeesi