Hurja ja herkullinen halloween

Halloweenin juhlinta on rantautunut Atlantin takaa myös meille Suomeen. Halloweenina hullutellaan, herkutellaan ja kaiverretaan
kurpitsa lyhdyksi.

Karkkeja, kepposia ja karnevaalitunnelmaa

Halloween on karnevaalihenkinen juhla, jota vietetään Yhdysvalloissa lokakuun viimeisenä päivänä eli pyhäinpäivän aattona. Silloin etenkin lapsilla on tapana pukeutua naamiaisasuihin ja kierrellä ovelta ovelle herkkujen toivossa. Perinteiseen tapaan lapset kysyvät ovella ”karkki vai kepponen?”, ja mikäli kysyttävällä ei ole antaa karkkia tai muuta herkkua, saavat lapset tehdä pienen jäynän. 

“Alkujaan juhla on ollut kelttiläisten talven alkamisen päivä, jolloin vainajahenkien uskottiin liikkuvan.”

Halloweenin eurooppalaiset juuret

Halloween on kulkeutunut Yhdysvaltoihin aikoinaan Euroopasta, irlantilaisten ja skotlantilaisten siirtolaisten mukana. Alkujaan juhla on ollut kelttiläisten talven alkamisen päivä, jolloin vainajahenkien uskottiin liikkuvan. Ajan saatossa juhlaan on sekoittunut myös perinteisiä sadonkorjuu- eli kekriperinteitä ja siitä on muodostunut nykyisenlainen karnevaalijuhla. Halloweenin tunnusmerkkejä ovat muun muassa kaiverretut kurpitsalyhdyt, aaveet, vampyyrit sekä noidat. 

Halloweenin hurjat reseptit

Halloweenin juhlinta on pikkuhiljaa rantautunut myös meille Suomeen. Yhä useammassa suomalaisperheessäkin hullutellaan lokakuun lopulla, pukeudutaan hassuihin naamiaisasuihin ja kaiverretaan kurpitsat kynttilälyhdyiksi. Halloween-henkeen koti koristellaan seiteillä ja muilla halloween-aiheisilla koristeilla. Halloween-juhlan ruokapöytä katetaan koreaksi kurpitsaherkuilla ja juhlan mukaisin koristein tuunatuilla muilla tarjottavilla. Perinteisistä amerikkalaisista halloween-resepteistä kannattaa leipoa tarjolle kurpitsapiirasta, johon voi hyödyntää myös kurpitsalyhdyn sisukset. Koristele salmiakki–lakritsitäytekakku tai Red velvet -muffinit halloweenin henkeen marsipaanihämähäkeillä ja porkkanakakku sekä lakritsi–kesäkurpitsatorttu seittikuvioilla. Näyttävä seitti syntyy Halloweenkakkuun vaahtokarkeista. Karmiva Halloween limaleivos tuo yllätyksellisyyttä juhlapöytään. Halloweenina voi hullutella myös viimeistelemällä salaatin popcornilla. Panosta juhlissa myös juomapuoleen. Valmista maljallinen boolia ja jäädytä juoman sekaan kertakäyttöiseen muovihanskaan kädenmallinen jääpala Valio Hörppymusta omena mehujuomasta. 

  

Vinkkejä onnistuneiden halloween-juhlien järjestämiseen:

Järjestä halloween-juhlat lokakuun viimeisenä viikonloppuna, mikäli lokakuun viimeinen päivä osuu keskelle viikkoa. Muut juhlat kuten lasten syntymäpäivät voi myös teemoittaa halloween-juhlaksi lokakuussa.

Amerikkalaisilta internet-sivustoilta löytyy valtavasti vinkkejä ja kattausideoita halloween-juhliin. Syötä hakukoneen kuvahakuun esimerkiksi sanat ”halloween ideas” tai ”halloween decoration”.

Kuorruta kakku, leivonnaiset tai esimerkiksi muffinit elintarvikevärillä värjätyllä kermavaahdolla tai  makeilla Valio Viola® tuorejuustoilla.

Hyödynnä koristelussa erilaisia makeisia, kuten hämähäkkikarkkeja sekä erilaisia sokerimassoja ja marsipaaneja. Kakun ja leivonnaisten päälle sopivat esimerkiksi haamut, lepakot, hämähäkit, muurahaiset ja muut ötökkä- tai eläinhahmot. Pöytäkoristeiksi sopivat lasten ötökkälelut ja muovikäärmeet

Kurpitsalyhty kruunaa halloweenin. Leivo kurpitsan sisuksesta perinteistä pumpkin pie -kurpitsapiirasta tai tee siitä kurpitsakeittoa


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi