Joulun kysytyimmät: Valio Koekeittiö vastaa

Jokainen kotikokki haluaa onnistua täydellisesti jouluruoissa. Jotta se olisi helpompaa, kokosimme yhteen Valio Koekeittiön saamat yleisimmät kysymykset jouluruokien valmistamiseen liittyen.

Joululaatikot

Voiko joululaatikot tehdä paistamista vaille valmiiksi ja säilyttää jääkaapissa?

Laatikko säilyy paistamattomana jääkaapissa hyvin peitettynä 1–2 päivää. Jos säilytysaika on tätä pidempi, kannattaa kuorruttamista ja paistamista vaille valmis laatikko pakastaa.

Voiko joululaatikot tehdä paistamista vaille valmiiksi ja pakastaa?

Kyllä voi. Ota laatikot sulamaan jääkaappiin päivää ennen paistamista. Pakastettuja laatikoita ei kannata sulattaa mikrossa, sillä silloin niiden rakenne kärsii. Ripottele korppujauho laatikoiden päälle vasta juuri ennen paistamista. Laatikot voi pakastaa myös kypsinä, sulattaa jääkaapissa ja lämmittää uunissa ennen tarjoilua.

Katso joululaatikoiden tarkat valmistusohjeet resepteistä:

Joululeivonnaiset

Voiko piparkakkutaikinan tehdä etukäteen pakkaseen?

Kyllä voi. Katso piparkakkutaikinan resepti. 

Voiko joulutorttujen taikinan tehdä etukäteen ja säilyttää jääkaapissa? Kuinka kauan taikina säilyy?

Taikinan voi tehdä etukäteen jääkaappiin ja se säilyy hyvin peitettynä 2–3 päivää ennen leipomista. Katso joulutorttutaikinan resepti.

Voiko joulutorttujen taikinan tai paistamista vaille valmiit joulutortut pakastaa?

Sekä taikinan että tortut voi pakastaa. Suojaa taikina tai tortut huolellisesti, jotta niihin ei tartu pakkasesta muita makuja. Ota taikina tai tortut sulamaan jääkaappiin hyvissä ajoin ennen paistamista. Taikinan sulamiseen menee noin 1–2 tuntia taikinalevyn paksuudesta riippuen ja torttujen noin 1 tunti.

Kuinka kauan kuivakakut säilyvät?

Kuivakakut säilyvät hyvin peitettynä viileässä jopa kuukauden ajan. Muista suojata kakut hyvin käärimällä ne esimerkiksi tuorekelmuun tai folioon. Näin kakkuihin ei tartu muiden raaka-aineiden tai jääkaapin makua.

Voiko kuivakakut pakastaa?

Kuivakakut sopivat hyvin pakastettavaksi, kunhan suojaat ne huolellisesti, ettei kakkuihin tartu makuja pakastimesta.

Riisipuuro

Valio Kiehu™ maitojuomaa käyttämällä perinteisen riisipuuron valmistaminen on huolettomampaa, sillä Valio Kiehu™ ei pala helposti pohjaan. Katso valmistusohje Helppo riisipuuro -reseptistä.

Onko Valio Kiehu™ maitojuoma laktoositon?

Valio Kiehu™ ei ole laktoositon, mutta laktoosittoman version kehittäminen on työn alla. Maukas laktoositon riisipuuro syntyy esimerkiksi Joulupuuro-reseptillä.

Voiko Valio Kiehu™ maitojuomaan keitettyä riisipuuroa käyttää riisipiirakoiden täytteenä?

Piirakoihin käytettävää puuroa kannattaa kypsytellä tarpeeksi jämäkän rakenteen saamiseksi hieman pidempään kuin tavallista maitoa käytettäessä. Käytetyn lieden tehosta ja kannen käytöstä riippuen tähän menee noin 50–60 min. Puuron voi valmistaa edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa. Puuroa ei tule kuitenkaan notkistaa maidolla enää jäähtymisen jälkeen, sillä silloin puuro kuohuu piirakoita paistaessa. Tässä karjalanpiirakkareseptissä puuron maitona voi käyttää Valio Kiehu™ maitojuomaa.

Joulukinkun paistaminen

Miten onnistun joulukinkun paistamisessa?

Kinkunpaisto-ohje kannattaa tarkistaa aina kinkunvalmistajan pakkauksesta tai lihamestarilta lihatiskiltä ostettaessa. Perusohjeen paistamiseen löydät Joulukinkku & sinappihuntu -reseptistämme.

Jouluruoat ja erityisruokavaliot

Perinteisten jouluruokien muokkaaminen erilaisiin erityisruokavalioihin, etenkin laktoosittomaan ja gluteenittomaan ruokavalioon, askarruttaa monia Valion reseptisivuilla kävijöitä. Monet jouluruoat onnistuvat kuitenkin hyvin myös ilman laktoosia ja gluteenia.

Laktoositon ruokavalio

Kaikki tutut jouluruoat voi helposti valmistaa laktoosittomina Valio Eila® tuotteita käyttämällä. Valion laktoosittomat tuotteet sopivat ruoanlaittoon aivan yhtä hyvin kuin laktoosia sisältävät, joten voit huoletta korvata reseptissä olevan, laktoosia sisältävän Valion tuotteen vastaavalla laktoosittomalla Valio Eila® tuotteella.

Gluteeniton ruokavalio

Tuttujen jouluruokien valmistaminen gluteenittomina vaatii hieman enemmän soveltamista. Esimerkiksi lanttu- ja porkkanalaatikko onnistuvat helposti gluteenittomina, kun pinnalle ripoteltavat korppujauhot vaihtaa gluteenittomiin. Leivonnassa vehnäjauhoja ei kannata korvata suoraan gluteenittomilla jauhoseoksilla, sillä ne käyttäytyvät eri tavalla. Siksi olemme tehneet useista suosituimmista joululeivonnaisista gluteenittomat versiot.

 

Erityisruokavalioihin sopivia joulureseptejä:


Energiatarpeesi