Juhlapöydän voittamaton voiaromi

Puhdas, hieno ja aromikas maku on luontaista Valio voille. Voissa on kiehtova, monimutkainen aromikoostumus, jota on vaikeaa ellei jopa mahdotonta jäljitellä.

Voin monipuolisuus ruoanvalmistuksessa kunniaan

Osa voin luontaisista aromeista vapautuu ruoanvalmistuksen aikana antaen ruoalle hyvää makua. Osa aromeista vapautuu vasta suussa tuoden makunautintoon syvyyttä ja ulottuvuutta.

Leivonnassa voilla saa loihdittua mureita, meheviä ja hyvin säilyviä leivonnaisia.

Paistettaessa voi tuo ruokaan kullanruskean, rapean paistopinnan ja hyvän maun.

Sellaisenaan tai maustettuna voi maistuu uusien perunoiden päällä tai pihvien kanssa.

Sulatettuna voi sopii ruokien höysteeksi, esimerkiksi lämpimien kasvisten kanssa. Sipulilla ja yrteillä maustettuna voisulasta saa mainion kastikkeen parsalle. Kirkastettua voita eli gheetä valmistetaan sulatetusta voista. Se on hieman pähkinäiseltä maistuvaa, öljyn tapaan käytettävää voita, josta proteiiniosa on poistettu. Gheetä käytetään paljon mm. intialaisessa ruoanvalmistuksessa.

Katso videosta miten kirkastettu voi tehdään

"Voi on monen mielestä ainoa oikea levite juhlatarjoilussa"

Voi viimeistelee juhlapöydän

Voi on monen mielestä ainoa oikea levite juhlatarjoilussa. Leikkaa voi jääkaappikylmänä viipaleiksi tai vaikkapa kolmioiksi ja neliöiksi. Hauska idea on tarjoilla voi espresso- tai munakupeista ja koristella pinta sormisuolahiutaleilla. Ota voi huoneenlämpöön noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Ja muista kattaa pöytään voiveitsi!

Valmista juhlapöytään itse tehtyä maustevoita. Maustevoit ovat herkullisia pihvin tai kalan päälle sulaessaan. Maun voit valita tarjoamiesi ruokalajien mukaan, sillä vaihtoehtoja on monia, esim. Tomaatti-pippuri-maustevoi sekä Maustevoit, joissa makua tuovat valkosipuli, yrtit tai Valio AURA® sinihomejuusto. Raikkautta perinteiseen maustevoihin tuo rahkalisä,  kuten Rahka-yrttivoissa on tehty.

Loihdi juhliin makua voilla

Voitaikinat

Voitaikinaa käytetään monenlaisiin leivonnaisiin: pasteijoihin, piirakoiden pohjiin tai kuoriksi, wienereihin, kanapée leivonnaisiin, joulutorttuihin, napoleon leivoksiin jne.

Voitaikina valmistetaan yksinkertaisista aineista: voista, jauhoista ja tilkkasesta vettä. Taikinaan voidaan lisätä erilaisia raaka-aineita, kuten sokeria, suolaa, leivinjauhetta, munaa, rahkaa, juustoa tai jogurttia – riippuen siitä, mitä taikinasta valmistetaan. Kokeile rahkavoitaikinaa, juustovoitaikinaa, jogurttivoitaikinaa tai sekoitettua voitaikinaa.

Riippuen taikinan käyttötarkoituksesta, sen leipomisen käsittelytapa vaihtelee. Yksinkertaisimmillaan voitaikina valmistetaan sekoittamalla tai nyppimällä raaka-aineet keskenään ja taikina muotoillaan sellaisenaan leivonnaiseksi (sekoitettu voitaikina). Näin valmistettu taikina sopii hyvin esim. pikkuleipiin tai piirakkapohjiin. Lehtevät leivonnaiset, kuten pasteijat ja wienerit, vaativat enemmän käsittelyä. Lehtevyys saadaan, kun voita kaulitaan taikinaan kerroksittain. Tällöin oleellista on myös kaulintakertojen ja taitosten määrä. Taikinan pitää antaa välillä levätä ja kylmettyä, jotta käsittely onnistuu. Tällä tavalla toteutat esimerkiksi maistuvat Vaniljawienerit.

Ihania voitaikinaleivonnaisia juhlapöytään makeina tai suolaisina versioina löydät täältä.


Voilla leivottua

Tuulihatut

Kuohkeat tuulihatut voivat kätkeä sisäänsä makean tai suolaisen täytteen. Kuningatartuulihatut täytetään maukkaalla Valio maustetulla rahkalla ja marjoilla. Täytetyt AURA tuulihatut puolestaan saavat taikinaan makua Valio AURA® sinihomejuustosta, jonka rinnalle istuu mainiosti monenlainen makea täyte. Lisäideoita tuulihattujen täytteeseen saat esimerkiksi ohjeesta Tuulihatut kahdella täytteellä.

Pikkuleivät

Voi antaa pikkuleiville suussa sulavan maun. Klassiset Kaneliässät sopivat juhlaan kuin juhlaan, Vaniljavannikkeissa puolestaan toteutuu mantelin, vaniljan ja perinteisen voin herkullinen liitto.  Bebet ovat upeita niin ulkonäöltä kuin maultaan: niiden herkullinen pohja ja kreemitäyte saavat voista ihanan makunsa ja rakenteensa.

Voi toimii myös makeiden leivonnaisten täytteissä

Voikreemi antaa juhlavan maun moniin leivoksiin. Unelmakääretortussa se yhdistetään maustamattoman Valio Viola® tuorejuuston kanssa. Pelkästä voista valmistettu kreemi puolestaan kruunaa Prinsessakakun ja Manteli-suklaapikkuleivissä kreemi saa makua kahvista. Voikreemiä voi käyttää myös pursotettuna koristeena kakuissa ja leivonnaisissa.


Energiatarpeesi