Juhlien järjestäminen:
näin onnistut

Valmistujaiset, syntymäpäivät, ristiäiset tai nimiäiset – olipa juhla mikä tahansa, hyvillä ohjeilla ja muutamia perussääntöjä noudattamalla onnistut tarjoiluissa.

Noutopöytä: kuinka paljon tarjottavaa ja missä järjestyksessä

Kata noutopöytä niin, että sen ympärille jää riittävästi tilaa kulkea ja ottaa ruokia lautaselle. Yleensä pöytää kierretään myötäpäivään. Ruoat tulee kattaa siinä järjestyksessä, kun ne on ajateltu otettavaksi lautaselle. Myös ruokien makuja kannattaa ajatella kattamalla miedomman makuiset ruoat ennen voimakkaita makuja. Kylmät ruoat laitetaan tarjolle ennen lämpimiä, ja kalaruoat ennen lintu- tai liharuokia.

Ruoan määrän voi laskea niin, että jokaista paikalle tulevaa vierasta varten noutopöydässä on noin 300-400 g tarjottavaa. Yleisimmistä tarjottavista määrä on tällöin vierasta kohden seuraava: kylmiä lihaleikkeleitä 50 g, pääruokasalaattia 200 g, perunoita 2 kpl, silliä tai silakkaa 30 g, voileipäkakkua noin sentin pala, pääruoan lihaa tai kalaa 100 g ja laatikkoruokia 1 dl. Nämä määrät ovat tietysti suuntaa-antavia.

Muista myös laittaa jokaiselle ruokalajille omat ottimet. Näin ruokien maut eivät sekoitu ja ruokien ottaminen pysyy sujuvana. Tarjoiluvadit kannattaa täyttää jo ennen, kuin ruokalaji ehtii loppua kokonaan. Huomioi noutopöydän ruokien suunnittelussa se, riittääkö istumapaikkoja kaikille vieraille. Jos ruokaa täytyy pystyä nauttimaan myös seisaaltaan, valitse tarjottavaksi mieluiten sellaisia ruokia, jotka voi syödä käsin tai pelkällä haarukalla.
 

“Tarjoiluvadit kannattaa täyttää jo ennen, kuin ruokalaji ehtii loppua kokonaan.”

Juhlapöydän kattaus

Ruokailuvälineiden asettaminen kattaukseen toimii yleensä yksinkertaisesti näin: haarukat asetetaan lautasen vasemmalle puolelle piikkien kärjet ylöspäin, veitset lautasen oikealle puolelle terä lautaseen päin. Ulommaiseksi katetaan se aterinpari, jota käytetään ensimmäisenä alkuruokaan. Jos alkuruoka on keitto, ulommaisena on pelkkä lusikka.
Yksinkertaistettuna siis pääruoalle tarkoitetut aterimet ovat kaikkein sisimpänä. Jos aterialla tarjotaan jälkiruokaa tai juustoja, niiden nauttimiseen tarkoitetut aterimet asetetaan lautasen yläpuolelle. Lusikan varren tulee olla oikealle ja haarukan vasemmalle. Jos esille laitetaan molemmat, lusikka tulee päällimmäiseksi.

Jos kattauksessa on leipälautanen, sen tulee olla ruokalautasen vasemmalla puolella, ja silloin myös voiveitsen paikka on tällä lautasella.
Lasit kattauksessa noudattavat myös käyttöjärjestystä, jos niitä on useampia. Vesilasi on aina ensimmäisenä oikealla. Sitä seuraa alkuruoan kanssa tarjottavan juoman lasi, ja tämän viereen sijoitetaan pääruoan kanssa tarjottavan juoman lasi. Äärimmäisenä vasemmalla on tällöin jälkiruoalle tarkoitetun juoman lasi.

Kuinka paljon varata juomia juhliin?

Yhtä vierasta kohden tulisi varata kaksi kupillista kahvia. Kilosta kahvia riittää juomaa n. 50 vieraalle, eli 100 kupillista. 100 kupilliseen kahvia tarvitaan 15 l vettä, josta tulee n. 22 dl kahvia (1 kg).

Varaa aina tarjolle myös teetä ja kylmiä virvokkeita. Muista myös sokerittomat vaihtoehdot.

Alkoholijuomien määrät ovat seuraavat: alkumaljoina kuohuviiniä tai samppanjaa tulisi varata 1 dl/vieras. Eli 1 litrasta saa alkumaljan kymmenelle.

Viiniä ruoan yhteydessä tulisi varata seuraavasti: alkuruokaviiniä 1 lasillinen/vieras, pääruokaviiniä 1,5-2 lasillista/vieras ja jälkiruokaviiniä 1 lasillinen/vieras. Jos tarjolla on vain yksi ruokaviini, yleisimpien lasien mukaan tämä tarkoittaa, että 10 vieraalle ruokajuomaa tulisi varata 3 l eli 4 pulloa.

Yleisimpiä määriä tarjoiluissa:

- Tyypillinen kahvi- tai kuivakakku tehdään rengasvuokaan. Siitä tulee n. 30 viipaletta.

- Neljän munan täytekakku lasketaan yleisesti kymmenelle hengelle

- Usein valmistetaan 5 dl pullataikina: tästä tulee n. 50 pullaviipaletta, jos taikina leivotaan pitkoiksi, tai n. 50 pikkupullaa.

- Litra kahvimaitoa riittää 50 hengelle.

- 26 cm:n piirakkavuoka leikataan mieluiten 16 palaan.

- Uunipellillinen piirakkaa tai torttua riittää n. 30 palaan.

- Kääretortusta saa noin 20 viipaletta.

Herkullisia reseptejä noutopöytään:

Alku- ja pikkuruokia:

Graavikalatapakset (tillipatongit)
Graavi siika
Kinkku-juustoleivokset
Sieni-kaprissalaatti
Paahtopaisti ja piparjuurismetana
Katkarapusandwitchit
Hapankorppu-mätileivokset
Makeat juustococktailpallot

Salaatteja ja keittoja:

Chorizo-pastasalaatti
Juusto-omenasalaatti jogurttikastikkeella
Juusto-lohisalaatti
Välimeren kurkku-oliivikeitto
Osterikeitto
AURA avokadokeitto
 


Energiatarpeesi