Juusto viinin ja oluen seurassa

Viini ja juusto tuovat esiin toistensa parhaat puolet. Herkuttelijat tuntevat klassiset viinin ja juuston yhdistelmät. Myös olut sopii monien juustojen seuralaiseksi – joskus vielä viiniäkin paremmin.

Juustot, viinit ja oluet

Perinteisin pari juustoille on punaviini, mutta niiden seuraan sopivat yhtä hyvin myös valkoviinit, kuohuviinit, samppanjat sekä oluet ja siiderit. Koska jokaisen makuaisti on erilainen, löytyvät omat suosikkiyhdistelmät vain maistelemalla. Muutamia nyrkkisääntöjä noudattamalla sopivien parien löytäminen on kuitenkin helpompaa.

Lue lisää viinien ja juustojen yhdistämisestä

Lue lisää oluen ja juustojen yhdistämisestä

Juomasuosituksia Valion juustoille

Valio Salaneuvos® Vanhempi

Juuston seuraan sopivat täyteläiset, runsaat, vaikkapa hieman tanniinisemmatkin punaviinit.

Kokeile esimerkiksi: Luigi Bosca Cabernet Sauvignon, Argentiina, Alkon numero 430377, hinta: 16,90€

Suodattamaton mutta maultaan puhdas ja aavistuksen hedelmäinen Brooklyn ½ Ale on helppo yhdistää monenkinlaisiin juustoihin, niin myös tähän.

Valio Keisarinna®

Tiivismakuisen juuston seuraan sopivat hedelmäiset, raikkaan aromikkaat, vaikkapa hieman makeahkotkin valkoviinit tai pehmeät, lähes hillomaisen hedelmäiset punaviinit.

Kokeile esimerkiksi: De Bortoli Gewürztraminer Riesling, Australia, Alkon numero 564497, hinta: 9,77€ tai Renwood Clarion, Yhdysvallat, Alkon numero 495517, hinta: 18,98€

Karamellimäisen kiteinen Valio Keisarinna® käy myös, mm. pehmeän täyteläisten, puolitummien jouluoluiden tai irlantilaisen Kilkennyn kanssa.

Valio Juhla® cheddar

Pitkään kypsytetty cheddar maistuu vaikkapa hieman kehittyneenkin, mutta silti hedelmäisen, keskitäyteläisen punaviinin kera. Myös lähes eksoottisen hedelmäinen, suuntäyttävä, vaikkapa hieman kermainenkin kuiva valkoviini toimii.

Kokeile esimerkiksi: Block 50 Mourvèdre Grenache, Australia, Alkon numero 445967, 13,98€ tai Yalumba Eden Valley Viognier, Australia, Alkon numero 516847, 14,99€

Jotkut juuston aromit toimivat myös siiderin kanssa, esim. Valio Juhla® cheddarin hedelmäisyys yhdessä omenaisen Crowmoor Darkin kanssa. Kokeile tarjoiluun vielä esim. omena- tai päärynähilloketta.

Valio Mustaleima®

Juuston seuraan sopivat voimakkaat, hedelmäiset tai vaikkapa hieman mausteisetkin punaviinit tai runsaan hedelmäiset, jopa hieman makeatkin valkoviinit.

Kokeile esimerkiksi: Mayu Reserva Carménère, Chile, Alkon numero 401557, hinta: 13,98€ tai Gisselbrecht Riesling Granc Cru Muenchberg, Ranska, Alkon numero 591987, hinta: 19,99€

Valio Alppi Kreivi ®  

Pitkään kypsyneen, tiivismakuisen juuston seurana maistuu takuuvarmasti hieman makeahko madeira.

Kokeile esimerkiksi: H & H Verdelho 5 Year Old Madeira, Portugali, Alkon numero 321054, 13,98 (0,375 l)

Valio Alppi Kreivi® taipuu erinomaisesti myös fondueksi, jonka kyytipoikana maistuu esimerkiksi aromikkaan sitruksinen Nikolai IPA. Kokeile Alppi Kreivin parina myös paahteisia, hyvin tummia oluita.

Valio Ritari®

Juuston seuraan sopivat hedelmäisen runsaat, vaikkapa aavistuksen makeatkin valkoviinit tai runsaan hedelmäiset ja pehmeät punaviinit.

Kokeile esimerkiksi: Yealands Estate Single Vineyard P.G.R. 2015, Uusi-Seelanti, Alkon numero 596487, hinta: 15,99 € tai Dom Dinis Reserva Tinto, Portugali, Alkon numero: 005434, hinta: 9,99 €

Pitkään kypsytetty kermajuusto toimii esim. hedelmäisissä juustosalaateissa. Aterian täydentää belgialainen Hoegaarden -pintahiivaolut, joka on maustettu korianterilla ja appelsiininkuorella.

Valio Kappeli®

Juuston seuraan sopivat hedelmäisen pehmeät, lähes makean aromaattiset punaviinit.

Kokeile esimerkiksi: Zenato Veneto Rosso Parziale Appassimento 2013, Italia, Alkon numero 475407, hinta: 10,98 €

Joskus vastakohdat täydentävät toisiaan: yhdistä kevyen karvas, Polaris-humaloitu lagerolut Karhu Huurre ja herkullisen täyteläinen Valio Kappeli®.

Valio Aura®

Sinihomejuuston seurassa maistuvat klassisesti väkevöidyt viinit, kuten port tai madeira. Se on herkullinen yhdistettävä myös makeiden, jalohomeisten jälkiruokaviinien kanssa.

Kokeile esimerkiksi: Dow’s Trademark Finest Reserve Port, Portugali, Alkon numero 340797, 19,99€ tai Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese, Itävalta, Alkon numero 007922, 17,75€ (0,375 l)

Aura maistuu pikkujouluissa tai joulun juhlassa myös kuohuvan glögin, eli Glöetin kera.


Energiatarpeesi