Juusto viinin ja oluen seurassa

Viini ja juusto tuovat esiin toistensa parhaat puolet. Herkuttelijat tuntevat klassiset viinin ja juuston yhdistelmät. Myös olut sopii monien juustojen seuralaiseksi – joskus vielä viiniäkin paremmin.

Tasapareja ja vastakohtia

Viinejä ja juustoja valitessa kannattaa suosia tasavertaisia pareja. Kevyt viini viihtyy lempeän juuston seurassa, kun taas roteva juusto vaatii viiniltäkin luonteikkuutta. Perussääntöihin kuuluu myös, että vastakohdat täydentävät toisiaan. Huoneenlämpöinen, suolainen sinihomejuusto muodostaa toimivan liiton viilennetyn, makean jälkiruokaviinin kanssa.

Punaista, valkoista vai ehkä kuohuvaa?

Punaviini on perinteinen ja hyvä valinta juuston kumppaniksi. Punaviini sopii yleisesti ottaen parhaiten yhteen kovien ja kypsien juustojen kanssa. Kun tarjolla on useampia erivahvuisia juustoja, kannattaa valita keskitäyteläinen ja maultaan pehmeähkö punaviini.

Keveät ja vaaleat juustot viihtyvät valkoviinin seurassa.

Sen hapokkuus taittaa hienostuneella tavalla juuston rasvaisuutta. Kuivat ja puolikuivat, aromikkaat ja hedelmäiset valkoviinit sopivat erityisen hyvin juustojen makumaailmaan.

Jos juustotarjotin koostuu monenlaisista juustoista, kannattaa juomaksi valita portviini. Se sopii erinomaisesti yhteen hyvin erilaistenkin juustojen kanssa.

Kuohuvakin voi olla onnistunut valinta: se muodostaa hienon yhdistelmän kovan ja kypsän juuston kuten parmesanin kanssa. Samppanja ja kuohuviini sopivat myös miedohkojen vuohenjuustojen pariksi.

Klikkaa tästä, jos haluat lisätietoa erilaisista juustoista ja juustotyypeistä sekä Valion valikoimista löytyvistä vaihtoehdoista.

Yhdistä olut ja juusto

Maltaisen juoman aromit istuvat mainiosti monen juuston makumaailmaan. Oluen hapokkuus saa juuston rasvaisuuden ja suolaisuuden elämään, juusto puolestaan korostaa oluen pehmeyttä ja hedelmäistä makeutta.

Tasapainoisten yhdistelmien löytämisessä auttaa muutaman perusohjeen seuraaminen. Miedoille juustoille valitaan mieto, vähän katkeroa sisältävä olut, voimakasmakuisen juuston seuraksi voi ottaa vahvemman oluen. Korkeampi alkoholipitoisuus tekee oluesta runsaamman makuisen, ja samalla alkoholi leikkaa juuston rasvaista makua. Rasvaiset ja voimakkaat juustot saavatkin hyvän seuralaisen esimerkiksi belgialaisista ale-oluista, joissa alkoholia on 6-12 prosenttia. Vehnäolut ja vuohenjuusto on olutpiireissä klassikkostatusta nauttiva yhdistelmä, joka sopii myös jälkiruoaksi.

Viini- ja olutsuosituksia Valion juustoille

Valio Salaneuvos® Vanhempi

Viinisuositus:

Juuston seuraan sopivat täyteläiset, runsaat, vaikkapa hieman tanniinisemmatkin punaviinit.

Kokeile esimerkiksi: Luigi Bosca Cabernet Sauvignon, Argentiina, Alkon numero 430377, hinta: 16,90€

Suodattamaton mutta maultaan puhdas ja aavistuksen hedelmäinen Brooklyn ½ Ale on helppo yhdistää monenkinlaisiin juustoihin, niin esimerkiksi myös tähän.

Valio Keisarinna®

Viinisuositus:

Tiivismakuisen juuston seuraan sopivat hedelmäiset, raikkaan aromikkaat, vaikkapa hieman makeahkotkin valkoviinit tai pehmeät, lähes hillomaisen hedelmäiset punaviinit.

Kokeile esimerkiksi: De Bortoli Gewürztraminer Riesling, Australia, Alkon numero 564497, hinta: 9,77€ tai Renwood Clarion, Yhdysvallat, Alkon numero 495517, hinta: 18,98€

Karamellimäisen kiteinen Valio Keisarinna® käy myös, mm. pehmeän täyteläisten, puolitummien jouluoluiden tai irlantilaisen Kilkennyn kanssa.

Valio Juhla® cheddar

Pitkään kypsytetty cheddar maistuu vaikkapa hieman kehittyneenkin, mutta silti hedelmäisen, keskitäyteläisen punaviinin kera. Myös lähes eksoottisen hedelmäinen, suuntäyttävä, vaikkapa hieman kermainenkin kuiva valkoviini toimii.

Kokeile esimerkiksi: Block 50 Mourvèdre Grenache, Australia, Alkon numero 445967, 13,98€ tai Yalumba Eden Valley Viognier, Australia, Alkon numero 516847, 14,99€

Jotkut juuston aromit toimivat myös siiderin kanssa, esim. Valio Juhla® cheddarin hedelmäisyys yhdessä omenaisen Crowmoor Darkin kanssa. Kokeile tarjoiluun vielä esim. omena- tai päärynähilloketta.

Valio Mustaleima®

Viinisuositus:

Juuston seuraan sopivat voimakkaat, hedelmäiset tai vaikkapa hieman mausteisetkin punaviinit tai runsaan hedelmäiset, jopa hieman makeatkin valkoviinit.

Kokeile esimerkiksi: Mayu Reserva Carménère, Chile, Alkon numero 401557, hinta: 13,98€ tai Gisselbrecht Riesling Granc Cru Muenchberg, Ranska, Alkon numero 591987, hinta: 19,99€

Valio Alppi Kreivi ®  

Pitkään kypsyneen, tiivismakuisen juuston seurana maistuu takuuvarmasti hieman makeahko madeira.

Kokeile esimerkiksi: H & H Verdelho 5 Year Old Madeira, Portugali, Alkon numero 321054, 13,98 (0,375 l)

Valio Alppi Kreivi® taipuu erinomaisesti myös fondueksi, jonka kyytipoikana maistuu esimerkiksi aromikkaan sitruksinen Nikolai IPA. Kokeile Alppi Kreivin parina myös paahteisia, hyvin tummia oluita.

Valio Ritari®

Viinisuositus:

Juuston seuraan sopivat hedelmäisen runsaat, vaikkapa aavistuksen makeatkin valkoviinit tai runsaan hedelmäiset ja pehmeät punaviinit.

Kokeile esimerkiksi: Yealands Estate Single Vineyard P.G.R. 2015, Uusi-Seelanti, Alkon numero 596487, hinta: 15,99 € tai Dom Dinis Reserva Tinto, Portugali, Alkon numero: 005434, hinta: 9,99 €

Pitkään kypsytetty kermajuusto toimii esim. hedelmäisissä juustosalaateissa. Aterian täydentää belgialainen Hoegaarden -pintahiivaolut, joka on maustettu korianterilla ja appelsiininkuorella.

Valio Kappeli®

Juuston seuraan sopivat hedelmäisen pehmeät, lähes makean aromaattiset punaviinit.

Kokeile esimerkiksi: Zenato Veneto Rosso Parziale Appassimento 2013, Italia, Alkon numero 475407, hinta: 10,98 €

Joskus vastakohdat täydentävät toisiaan: yhdistä kevyen karvas, Polaris-humaloitu lagerolut Karhu Huurre ja herkullisen täyteläinen Valio Kappeli®.

Valio Aura®

Sinihomejuuston seurassa maistuvat klassisesti väkevöidyt viinit, kuten port tai madeira. Se on herkullinen yhdistettävä myös makeiden, jalohomeisten jälkiruokaviinien kanssa.

Kokeile esimerkiksi: Dow’s Trademark Finest Reserve Port, Portugali, Alkon numero 340797, 19,99€ tai Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese, Itävalta, Alkon numero 007922, 17,75€ (0,375 l)

Aura maistuu pikkujouluissa tai joulun juhlassa myös kuohuvan glögin, eli Glöetin kera.


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi