Juustomestari on nenätyöläinen

Mikrobiologian ja biokemian lisäksi juustomestarilta vaaditaan tarkkaa hajuaistia ja säännöllisten makutestien läpäisyä.

Anja Pölöselle juustot ovat työ ja harrastus

- Olen maalaistalon tyttö, sanoo Juustomestari Anja Pölönen. Minulle maaseutu merkitsee heinän ja ruohon tuoksua, auringonpaistetta ja lehmän lempeitä silmiä. Lehmät kuuluvat luonnollisesti suomalaiseen maalaismaisemaan. Yhtä luonnolliselta minusta tuntui hakeutua meijerialalle.

- Suomessa on 150-vuotinen juustonvalmistushistoria, ja ala on säilynyt varsin miehisenä. Olen ylpeä siitä, että olen ensimmäinen  Juustonvalmistusyhdistyksen nimittämä naisjuustomestari. Vielä ylpeämpi ja onnellisempi olen siitä, että voin kehittää maidonjalostusta ja tehdä jotain itselleni tärkeää.

Suomalainen juusto tunnetaan laadustaan

- Hyvän juuston takana on hyvä, puhdas maito. Suomessa tuotettu maito on maailman parasta. Laadukas juusto on meille itsestään selvä, arkinen asia, mutta maailmalla sillä on luksustuotteen leima. Suomalaisia juustojamme toimitetaan säännöllisesti newyorkilaisiin huippuravintoloihin.

- Suomessakin  juustojen kulutus on kasvussa. Samalla kiinnostus juustoja ja niiden alkuperää kohtaan kasvaa. Jatkuva uudistumisen ja laajentamisen tarve tekee työstäni mielenkiintoista ja haastavaa.

- Laadunvalvonta on tärkeä osa työtäni. Jokainen juustoerä arvioidaan kypsytyksen aikana tunnustelemalla, maistamalla ja haistamalla. Isoissa meijereissä työskennelleenä en voi sanoa olevani käsityöläinen, mutta olen ehdottomasti nenätyöläinen. Esimerkiksi  emmentalista on löydetty yli sata erilaista  aromia.

Juustoon voi todella hullaantua

- Vaikka teen juustojen kanssa töitä, nautin niitä päivittäin myös kotona. Nuorena pidin enemmän miedoista juustoista, nyt maistuvat vahvemmatkin. Muistan elävästi joulun, jolloin isäni kanssa hullaannuin piparkakun ja AURA® sinihomejuuston yhdistelmästä. Se oli ihanaa!

Uskon ehdottomasti makujen ja tuoksujen kautta syntyneisiin elämyksiin ja muistoihin – syntyvät ne sitten piparkakuista tai auringon paahtamasta heinästä. Tuntuu upealta, että ihmisille syntyy juustoistamme samanlaisia, vahvoja tunteita.”

Anja Pölönen, juustomestari
 


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi