Juustomestari on nenätyöläinen

Mikrobiologian ja biokemian lisäksi juustomestarilta vaaditaan tarkkaa hajuaistia ja säännöllisten makutestien läpäisyä.

Anja Pölöselle juustot ovat työ ja harrastus

- Olen maalaistalon tyttö, sanoo Juustomestari Anja Pölönen. Minulle maaseutu merkitsee heinän ja ruohon tuoksua, auringonpaistetta ja lehmän lempeitä silmiä. Lehmät kuuluvat luonnollisesti suomalaiseen maalaismaisemaan. Yhtä luonnolliselta minusta tuntui hakeutua meijerialalle.

- Suomessa on 150-vuotinen juustonvalmistushistoria, ja ala on säilynyt varsin miehisenä. Olen ylpeä siitä, että olen ensimmäinen  Juustonvalmistusyhdistyksen nimittämä naisjuustomestari. Vielä ylpeämpi ja onnellisempi olen siitä, että voin kehittää maidonjalostusta ja tehdä jotain itselleni tärkeää.

Suomalainen juusto tunnetaan laadustaan

- Hyvän juuston takana on hyvä, puhdas maito. Suomessa tuotettu maito on maailman parasta. Laadukas juusto on meille itsestään selvä, arkinen asia, mutta maailmalla sillä on luksustuotteen leima. Suomalaisia juustojamme toimitetaan säännöllisesti newyorkilaisiin huippuravintoloihin.

- Suomessakin  juustojen kulutus on kasvussa. Samalla kiinnostus juustoja ja niiden alkuperää kohtaan kasvaa. Jatkuva uudistumisen ja laajentamisen tarve tekee työstäni mielenkiintoista ja haastavaa.

- Laadunvalvonta on tärkeä osa työtäni. Jokainen juustoerä arvioidaan kypsytyksen aikana tunnustelemalla, maistamalla ja haistamalla. Isoissa meijereissä työskennelleenä en voi sanoa olevani käsityöläinen, mutta olen ehdottomasti nenätyöläinen. Esimerkiksi  emmentalista on löydetty yli sata erilaista  aromia.

Juustoon voi todella hullaantua

- Vaikka teen juustojen kanssa töitä, nautin niitä päivittäin myös kotona. Nuorena pidin enemmän miedoista juustoista, nyt maistuvat vahvemmatkin. Muistan elävästi joulun, jolloin isäni kanssa hullaannuin piparkakun ja  AURA® sinihomejuuston yhdistelmästä. Se oli ihanaa!

Uskon ehdottomasti makujen ja tuoksujen kautta syntyneisiin elämyksiin ja muistoihin – syntyvät ne sitten piparkakuista tai auringon paahtamasta heinästä. Tuntuu upealta, että ihmisille syntyy juustoistamme samanlaisia, vahvoja tunteita.”

Anja Pölönen, juustomestari
 

Valitse herkuttelujuustoille viinit

Valio Alppi Kreivi®

Maukas ja aromikas Valio Alppi Kreivi® on täyteläinen, vähintään 6 kuukautta kypsytetty, gruyère-tyyppinen vuoristojuusto. Herkutteluun, leivän päälle ja ruoanlaittoon. Juustofondyeen, gratiineihin ja lämpimiin leipiin.
Pieropan Soave Classico,

Pieropan, DOC Soave Classico,
Veneto, Italia, Alko 549127, 13,71 €

 

Valio Mustaleima™

Parhaasta emmentaljuustosta valmistettu Valio Mustaleima™ kypsyy täydellisissä olosuhteissa vähintään yhdeksän kuukautta. Juustomestarin hellässä hoivassa syntyy ainutlaatuisen voimakas Valio Mustaleima™, jonka koloista vierähtävät kyyneleet kertovat juuston rikkaista
aromeista. Maku on aavistuksen pähkinäinen, lievästi sipulimainen ja muita Valion emmentaleja suolaisempi. Herkutteluun, ruoanvalmistukseen ja leivontaan.

Dolcetto di Dogliani,
Luigi Einaudi, Piemonte, Italia,
Alkon tilausvalikoima 950927, 19,35 €

 

Valio AURA® Gold

Valio AURA® sinihomejuustoa alettiinvalmistaa Turussa vuonna 1935. Vuonna 1997 lanseerattiin kaksi kertaa pidempään kypsyvä, aromikkaan voimakas ja täyteläinen Valio AURA® Gold. Kolmen kuukauden kypsytyksen aikana juuston maku kehittyy entistä aromikkaammaksi, mutta säilyttää Valio AURA® sinihomejuustolle tyypillisen ainutlaatuisen maun. Herkutteluun, ruoanlaittoon, leivontaan ja jälkiruokiin.

Banyuls Cuvée du Dr. André Parcé,
Domaine du Mas Blanc, AC Banyuls,
Languedoc-Roussillon, Ranska,
Alkon tilausvalikoima 946977, 30,40 €

 

Valio Ritari®

Valio Ritari® saa pehmeän voimakkaan makunsa reseptistä, jonka mukaan valmistettiin herkullista kermajuustoa Lounais-Suomen linnoissa jo 1800-luvun lopulla. Valio Ritari® -juustoa kypsytetään 10 kuukautta. Näin sen maku aateloituu suussa sulavan pehmeäksi.
Herkutteluun, leivän päälle ja ruoanlaittoon. Racletteen ja piiraiden täytteisiin.

Baron Heyl Estate Riesling,
St. Antony Weingut, QbA Rheinhessen,
Rheinhessen, Saksa, Alko 580247, 12,15 €

 

 

Musta Salaneuvos®

Kullankeltainen ja kauniisti lohkeava Musta Salaneuvos® kypsyy kahdeksan

kuukautta.
Tuloksena on täyteläisen aromikas ja paahteinen goudajuusto, jonka mausta löytyy myös hunajaa. Herkutteluun, leivän päälle, salaatteihin, ruoanlaittoon ja leivontaan.

Gourmet Tumma Ruokaolut, Hartwall,
Suomi, Alko 764676, 2,39 € (0,5 l)

 

 


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi