Näin kokoat juustolautasen

Illanistujaisten lämmin tunnelma luodaan erilaisilla juustoilla, täyteläisillä ruoilla ja tummanpuhuvalla punaviinillä.

Juustolautasen kokoaminen

Juustoa ja hilloketta lautasellaPerinteisesti ennen jälkiruokaa nautittavien juustojen kokoaminen lautaselle on helppoa: valitse pöytään viisi erilaista juustolajia – mietoja, voimakkaita, pehmeitä ja kovia, tuttuja ja harvinaisempia. Hyvän kokonaisuus syntyy esimerkiksi seuraavista juustoista:

Valio Polar® Aromikas

Valio Luostari®

Valio AURA® Gold

Valio Keisarinna®

Varaa illanistujaisiin tarjolle juustoja yhteensä 150–200 g henkeä kohti. Kahvipöytään sekä jälkiruoaksi riittää 50–75 g henkeä kohti. Kokeile juustojen seurana esimerkiksi viikunahilloketta, omenahilloa juustoille tai suklaa-mantelichutneya

Juustojen oikea tarjoilulämpötila

Kypsytettyjen juustojen maut ja aromit tulevat parhaiten esille, kun juustot ovat lähes huoneenlämpöisiä. Homejuustot sekä muut kypsytetyt juustot tulee ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoilua, noin 1–2 tuntia aikaisemmin. Tuorejuustot nostetaan juustotarjottimelle vasta juuri ennen tarjoilua. Kaikille juustoille tulisi varata omat veitsensä, jotta juustojen eri aromit eivät sekoitu.

Juustonystävän illanistujaismenu

  • Täydennä juustolautasta erilaisilla juustoilla täytetyillä, lämpöisillä patongeilla, kuten pizzapatongit tai juusto-yrttivoipatonki
  • Juustojen seurana maistuvat korput ja keksit kuten juustogrissinit, juustokierteet ja nopeat juustokeksit.
  • Raclette valmistuu pöydässä, jolloin vieraat pääsevät itse osallistumaan ruuan valmistamiseen ja nauttimaan juustoisista aromeista.
  • Juustofondue on itsessään sosiaalinen tapahtuma ihmisten kerääntyessä fonduepadan äärelle. Vinkkejä raclette- ja fondueillan järjestämiseen.
  • Syksyisen illanistujaistunnelman takaa juustojen kylkeen huolella valitut ruokajuomat kuten punaviini ja lämmittävä glögi. Vinkkejä viinin valintaan saat oheisesta artikkelista
  • Myös olut ja kuohuviini toimivat hyvin juustojen kanssa. Opi valitsemaan oikeat juustot oluille ja kuohuviineille. 

Kolme tyylikästä juustolautasta

Valio Koekeittiön vinkit: uusia makupareja juustoille

Juustojen kanssa tarjoillaan perinteisesti keksejä, pähkinöitä, hedelmiä ja hilloja. Maistuvia makupareja löytyy kuitenkin myös yllättävämmistä yhdistelmistä. Tässä Valio Koekeittiön vinkit seikkailunhaluisille juuston ystäville!

Valio Juhla® cheddar tuotepakkaus

Paahteinen tahini ja hennosti hedelmäinen Valio Juhla® cheddar

Lähi-idän makuja pursuava tahini on uudenlainen vaihtoehto pähkinöille. Tee juustopöytään vaikkapa pieniä leipäpalasia, joiden päälle sipaistaan tahinia ja pala pitkään kypsytettyä Valio Juhla® cheddaria, jossa on hienostuneen hapan ja hieman hedelmäinen maku.

Makea mantelimassa ja aromikas Valio Salaneuvos® Vanhempi

Jos perinteinen viikunahillo juuston kaverina kyllästyttää, mantelimassa on uudenlainen makea lisuke juustoille. Vastapariksi sopii esimerkiksi vahva ja aromikas Valio Salaneuvos® Vanhempi gouda.

Valio Aura® tuotepakkaus

Trendikäs lakritsi ja ajassa elävä Valio Aura®

Aina yhtä herkullisen Valio Aura® sinihomejuuston kaveriksi sopii trendikäs lakritsi, karkkina tai kastikkeena. Kun valitsee pidempään kypsyneen Gold-version, on sinihomejuuston maku vieläkin intensiivisempi. Mitä tuoreempi ja pehmeämpi laku on, sitä paremmalta se maistuu sinihomejuuston rinnalla.

Juureslastuja ja tuorejuustoa

Vaihtelua patongille ja kekseille saa, kun valitsee hieman suolaisen tuorejuuston kaveriksi miedosti makeat juureslastut. Valio Viola® valikoimassa on monia juustotarjottimelle sopivia makuja, esimerkiksi musta valkosipuli tai tuoteperheen uusin tulokas kevätsipuli.

Valio Keisarinna® tuotepakkausMaltainen mämmi ja kiteinen Valio Keisarinna®

Hieman makea ja maltainen mämmi sekä hienostuneen karamellisoitunut Valio Keisarinna® ovat yllättävä mutta toimiva makupari. Pakastemämmistä voi juuri ennen tarjoilua kaivertaa kauniita kiehkuroita rakenteeltaan kiteisen Valio Keisarinna® juuston kaveriksi. Huoneenlämpöisenä mämmi toimii hillon tapaan.

 


Energiatarpeesi