Kahvikakku on juhlapöydän klassikko

Kahvikakku tuo monelle mieleen makumuistoja vuosikymmenten takaa. Kuivakakku on jälleen juhlapöydän trendikäs tarjottava.

Kuivakakun uusi tuleminen

Perinteinen kahvi- eli kuivakakku on kokenut uuden tulemisen: kuivakakkuja on alkanut löytyä trendikkäiden kahviloiden valikoimista, ja niitä leipovat vanhempien sukupolvien lisäksi nyt myös nuoret.

Kuivakakku ei ole yksin suomalainen perinneleivonnainen, vaan sitrushedelmillä ja pähkinöillä maustetut kuivakakut ovat suosittuja Välimeren maissa. Brittiläiset sen sijaan rakastavat erityisesti runsashedelmäisiä kuivakakkuja, ja Yhdysvalloissa pound cake voi olla maun tai muotonsa puolesta lähes mitä tahansa.

Mausta kakku mielimausteillasi

Älä anna kuivakakun nimen hämätä, hyvä kuivakakku on useimmiten sisältä mehevä ja pehmeä. Valmista perinteinen kuivakakku murokakun ohjeella ja mausta kakku mieleiseksesi. Erilaiset mausteet, kuten vanilja, kaneli ja kardemumma, sitrushedelmien kuoriraaste sekä kuivatut hedelmät ja marjat sopivat hyvin kahvikakun maustamiseen. Hedelmäsoseilla sekä hapanmaitotuotteilla saat kakkuun mehevyyttä. Halutessasi voit maustaa kakun myös konjakilla tai suosikkiliköörilläsi.

“Hyvä kuivakakku on useimmiten sisältä mehevä ja pehmeä.”

Kakkuja vuoden jokaiseen juhlaan

Perinteinen piimäkakku sekä tiikerikakku ovat kuivakakkujen klassikoita, jotka sopivat vuoden jokaiseen juhlaan. Kokeile myös raidallista seeprakakkua tai Mariannen tiikerikakkua, jotka ovat modernimpia versioita perinteisestä tiikerikakusta.

Maustekakku sekä luumukakku sopivat hyvin pimeneviin syysiltoihin sekä jouluun. Sen sijaan raikas appelsiinikakku tai mehevä kuorrutettu päärynäkakku sopivat hyvin myös kevään ja kesän juhliin.

Äläkä unohda banaanikakkua, johon kannattaa hyödyntää hedelmäkorin tummat ja mahdollisimman kypsät banaanit.

Voitele vuoka huolella

Ohjetta noudattamalla kuivakakun valmistus on helppoa. Vuoan huolellinen voiteleminen ja korppujauhottaminen on tärkeää, jotta kakku irtoaa vuoasta ehjänä. Helpoiten vuoan voitelu käy Valio Oivariini® juoksevalla. Perinteisesti kuivakakku leivotaan torvivuokaan, mutta kakun voi valmistaa myös tavalliseen kakku- tai leipävuokaan. Silikonista vuokaa ei yleensä tarvitse voidella. Kumoa kakku tarjoiluvadille hieman jäähtyneenä.

Alumiininen, pinnoittamaton kakkuvuoka tulee pestä käsin erityisen hellävaroin. Pese vuoka pelkällä kuumalla vedellä, näin kakku irtoaa seuraavallakin kerralla hyvin vuoasta.

“Monessa tapauksessa kakun maku vain paranee maustuessaan.”

Kuivakakku paranee maustuessaan

Kuivakakut säilyvät yleensä hyvin, ja monessa tapauksessa kakun maku vain paranee maustuessaan. Tarvittaessa kuivakakun voi myös pakastaa. Kääri kakku pakastamista varten kelmuun sekä alumiinifolioon ja sulata kakku jääkaapissa.

Kuorrutus viimeistelee kakun

Vaatimattoman näköisestä kuivakakusta saat juhlapöydän katseenvangitsijan erilaisilla kuorrutteilla. Yksinkertaisen kauniin kakusta saat sihtaamalla sen päälle tomusokeria tai kaakaojauhetta. Halutessasi voit kuorruttaa kakun banaani–saksanpähkinäkakun tavoin tomusokerikuorrutteella tai sulatetulla suklaalla.

Moderni leipuri kuorruttaa kakun kuppikakuista tutulla tuorejuustokuorrutteella. Valitse kuorrutukseen suosikkimakusi makeista Valio Viola® tuorejuustoista. Leipävuokaan leivotun kahvikakun voit myös päällystää prinsessakakun tavoin marsipaanilla tai sokerimassalla.

Reseptejä aiheesta


Energiatarpeesi