Karjalanpiirakka on aito perinneherkku

Piirakat ovat karjalaisen keittiön lahja suomalaiselle ruokakulttuurille. Karjalanpiirakan juuret ovat Laatokan Karjalassa ja Pohjois-Karjalassa. Muualle Suomeen se levisi sotien jälkeen siirtokarjalaisten mukana. Suomalaiset ottivat karjalanpiirakan pian omakseen – se maistuu niin arkena kuin juhlana. Nykyisin karjalanpiirakka on virallisestikin tunnustettu osa suomalaista ruokaperinnettä. Vuonna 2003 Euroopan unioni myönsi karjalanpiirakalle Aito perinteinen tuote -nimityksen.

Itse tehdyt karjalanpiirakat

Moni pitää karjalanpiirakoita suotta suuritöisinä. Vaikka piirakkapulikan käyttely ja piirakoiden rypytys vaativatkin hieman harjoittelua, jyvälle pääsee nopeasti. Karjalanpiirakoita on hauska tehdä myös talkootyönä: yksi kaulii kuoret, toinen täyttää ja kolmas rypyttää. Kotitekoinen munavoi kruunaa työn tuloksen!

Karjalanpiirakat (40kpl)

Taikina
2 dl    kylmää vettä
1 tl    suolaa
2 - 3 dl    vehnäjauhoja
3 dl    ruisjauhoja
50 g    Valio voita sulatettuna

Täyte
7 dl    vettä
4 dl    riisiä
13 dl    Valio täysmaitoa
1 tl    suolaa

Voitelu
75 g    Valio voita
2 dl    Valio kevytmaitoa

Keitä puuro edellisenä päivänä valmiiksi. Käytä teflonkattilaa tai paksupohjaista teräskattilaa. Lisää kiehuvaan veteen riisit. Anna kiehahtaa ja lisää maito joukkoon vähitellen. Sekoittele välillä ettei puuro pala pohjaan. Lisää suola valmiiseen puuroon ja jäähdytä.

Valmista taikina sekoittamalla veteen muut ainekset. Alusta viimeiseksi joukkoon sulatettu voi. Taikinan tulee olla kiinteä ja sitkeä. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 40 osaan. Pyöritä palat palloiksi ja taputtele kakkaroiksi. Lado päällekkäin ja peitä kelmulla, kuivumisen estämiseksi. Kauli kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi kuoriksi. Kokoa kuoret pinoon, ripottele väliin jauhoja ja peitä kelmulla. Poista liika jauho ja levitä osa kuorista pöydälle.

Annostele täytettä noin 1/2 dl / kuori. Rypytä kuoret ja nostele pellille vieri viereen. Paista 300 asteessa noin 10 min ajan. Voitele valmiit piirakat voi-maitoseoksella ja peitä leivinliinalla. Tarjoa raejuusto-munavoin kanssa. Huom. Älä käytä pellillä leivinpaperia, se ei kestä 300 asteen lämpöä.

VINKKEJÄ
- Jos haluat piirakoihin enemmän rukiin makua, käytä taikinaan suurempi osa ruisjauhoja.
- Jos teet pienempiä cocktailpiirakoita, jaa taikina noin 60 osaan ja annostele kuorille niukemmin ruispuuroa
- Gluteenittomat ja laktoosittomat piirakat saat korvaamalla vehnä- ja ruisjauhot tattarijauhoilla ja maitotuotteet Valio eila® Laktoositon voilla ja Valio eila® Laktoositon kevytmaitojuomalla. Voitele tattaripiirakat pelkällä voisulalla.

Kevyt raejuusto-munavoi

Kevyt raejuusto-munavoi

TTTTt
b
4
h
919
Kevyempi
Kasvis (lakto-ovo)
Runsaasti proteiinia
Gluteeniton
Vaikeusaste: helppo
o
10min

Valmistusaineet

2 - 3 keitettyä (10 min) munaa
1  prk  (200 g) Valio raejuustoa
150  g Valio KevytLevi® rasvaa
Pinnalle
2  rkl hienonnettua persiljaa

Valmistusohje

  • Hienonna keitetyt munat. Yhdistä aineet kulhossa. Ripota pinnalle persiljaa

  • Tarjoa perunarieskojen, leivän tai karjalanpiirakoiden päällä.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Katso kuinka karjalanpiirakat syntyvät!

Karjalanpiirakoiden tekeminen


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi