Kesäruokaa kalasta

Tuore, itse valmistettu kala on kesäruokien parhaimmistoa. Paista, grillaa, halstraa, savusta, graavaa tai keitä keitoksi – erilaisissa valmistustavoissa riittää kokeiltavaa koko kesäksi.

Kalastamalla tai kaupasta

Moni kalastaa kesäisin omasta järvestä, mutta kesäpöydän kalan saa hankittua kätevästi myös kaupasta, hallista tai torilta. WWF:n kalaoppaan avulla teet vastuullisia valintoja kalatiskillä.

Kalaa ostaessa kannattaa varmistaa, että se on tuoretta. Tuoreen kalan tunnistaa raikkaasta tuoksusta, kiiltävästä pinnasta, kirkkaista silmistä ja tummanpunaisista kiduksista. Liha on kimmoisaa ja lujasti kiinni selkärangassa.

Olipa kala sitten itse pyydetty tai kaupasta ostettu, se tulee säilyttää kylmässä ja syödä mahdollisimman pian. Jääkaapin kylmimmässä kohdassa (lämpötila 2–4 astetta) tuore, perattu kala säilyy hyvänä muutaman vuorokauden. Jos jääkaappi on lämpimämpi, kala kannattaa säilyttää jäissä.

Käsittele kala oikein

Ennen ruoaksi valmistamista kala perataan. Käsittelytapa riippuu kalasta ja siitä, miten kala aiotaan käyttää. Perkaaminen voi tuntua hankalalta, mutta oikeilla välineillä se onnistuu yllättävän helposti. Itse pyydetyt kalat kannattaa käsitellä mahdollisimman pian pyynnin jälkeen.

Suomustaminen on tarpeen, jos kalafilee paistetaan pannulla nahkoineen. Jos koko nahka poistetaan tai kala täytetään kokonaisena, ei suomustamista tarvita. Suomujen poistaminen tapahtuu helpoiten suomustinraudalla, mutta onnistuu myös puukolla. Rautaa tai puukkoa liikutetaan kevyesti poikkisuuntaan kalan pyrstöstä päähän päin. Suomustaminen käy siististi, kun kalan laittaa suurehkoon muovipussiin suomustamisen ajaksi.

Suolistaminen seuraa suomustamista. Se käy helposti leikkaamalla kalan vatsa auki keittiösaksilla ja poistamalla sisälmykset sekä kidukset. Suurin osa kalatiskeiltä myytävistä kaloista on jo suolistettu.

Fileointi tapahtuu suolistamisen jälkeen. Fileoitu kala on helppoa syötävää, sillä nahka ja ruodot on poistettu. Fileoinnissa tärkein työkalu on terävä, pitkäteräinen fileointiveitsi. Aloita fileointi tekemällä viilto kalan niskaan, rintaevän kohdalle. Kuljeta veistä kalan selkärankaa pitkin kohti pyrstöä ja irrota fileet selkäruodosta. Poista tämän jälkeen kylkiruodot käyttäen apuna kalapiikkiä ja nypi muut ruodot pois pihdeillä. Poista lopuksi nahka pitämällä kalapiikillä kalan nahasta kiinni ja liu'uta veistä nahan ja fileen välissä pyrstöstä alkaen.

"Raikkaat kastikkeet ja herkulliset lisukkeet viimeistelevät kala-aterian."

Herkullista monella tapaa

Kun kala on perattu, on sen valmistaminen nopeaa. Yksinkertaisimmillaan kalaa voi syödä pannulla paistettuna. Paistamiseen kannattaa käyttää voita, joka antaa kalalle herkullista lisämakua. Kala kypsyy nopeasti myös grillissä: valmista vaikka halsterisilakoita sinappikastikkeella, grillattua siikaa salsa verdellä, sitruunaisia kuhavartaita tai grillattua nizzansalaattia. Kalasta ja kesäkasviksista syntyy maukas kalakeitto tai rahkalla raikastettu kasvis-kalakeitto. Kalanperkeitäkään ei kannata heittää pois, vaan niistä syntyy itse tehty kalaliemi.

Jos kaipaat kesäkalojen valmistukseen uusia ideoita, kannattaa kokeilla esimerkiksi saariston muikkukiekkoja, savukalanachoksia tai jalapenokalaa foliossa. Perinteisiin resepteihinkin voi ujuttaa uutta, kuten loppukesän herkuksi sopiva mustikkagraavattu lohi todistaa.

Kalaa kypsentäessä kannattaa olla tarkka ajoituksen kanssa. Liian pitkään paistettu tai keitetty kala muuttuu kuivaksi ja murenee helposti.

Lisää kalareseptejä ›

Mitä kalan kanssa?

Kesällä kotimaiset kasvikset ovat parhaimmillaan. Valmista kalan kylkeen esimerkiksi uusia perunoita, kesäporkkananyyttejä tai kukkakaalicouscousia.

Herkullinen kastike viimeistelee annoksen. Näillä tuotteilla onnistut.


Energiatarpeesi