Kokeile chiliä kotikeittiössä

Chili tuo lempeää lisäpotkua ruoanlaittoon. Tulinen chili rakastaa niin makeita kuin suolaisia makuja. Nappaa reseptit talteen ja tuo ripaus lämpöä kotikeittiöön.

Kapsaisiini tekee chilistä tulisen

Alun perin chili on kotoisin Etelä-Amerikasta, missä sillä on maustettu ruokia ja juomia jo vuosituhansien ajan. Nykyään paprikakasveihin kuuluva chili tunnetaan ympäri maailmaa. Lajikkeita on satoja erilaisia: punaisia ja oransseja, keltaisia ja vihreitä, pieniä ja isoja, mietoja ja tulisia.

Chilin tulisuus johtuu pääasiassa sen sisältämästä kapsaisiinista. Kapsaisiini on rasvaliukoista, minkä takia chili sopii niin hyvin yhteen tuhdimpien maitotuotteiden, kuten juuston ja suklaan kanssa. Niiden täyteläisyys taittaa pahimman tulisuuden ja jättää suuhun miellyttävän poltteen.

Muistilista: chili ruoanlaitossa

 

  • Isohkot punaiset ja vihreät chilipalot ovat usein miedoimpia. Eniten suussa tuliselta maistuvaa kapsaisiinia on chilin siemenissä ja vaaleassa väliseinämässä, jossa siemenet ovat kiinni. Ne voi poistaa ennen chilin lisäämistä ruokaan.
  • Käsittele tuoretta chiliä varoen ja pese kädet huolellisesti käsittelyn jälkeen. Silmien ja muiden herkkien limakalvojen koskemista kannattaa välttää vielä pari tuntia chilin käsittelyn jälkeen.
  • Chilin tulisuuteen tottuu vähitellen. Jos chili on sinulle uusi tuttavuus, aloita lisäämällä sitä ruokiin pieni määrä kerrallaan.
  • Chiliä voi käyttää tuoreena, kuivattuna ja jauheena. Valmiit kastikkeet ja muut chiliä sisältävät ruoanvalmistustuotteet ovat helppo tapa lisätä tulisuutta ruokaan. Kokeile esimerkiksi lusikoitavan notkeaa Valio Koskenlaskija® Ruoka chili sulatejuustoa, Valio Viola® chili tuorejuustoa, Valio TexMex juustoraastetta tai Valio Eila® chili salaattijuustoa.
  • Jos chiliä sisältävä ruoka maistuu suuhun liian tuliselta, poltetta kannattaa lievittää rasvaisilla maitotuotteilla, leivällä tai riisillä. Veden juominen usein vain pahentaa tilannetta, sillä se levittää kapsaisiinia laajemmalle suuhun.

Chilireseptit kotikeittiöön

Tulista naposteltavaa

Kokeile chiliä nopeasti valmistuvissa naposteltavissa. Chiliset juustotortillanachot, tuliset juustopopparit ja pieniä hampurilaisia muistuttavat lihapullaslidersit ovat täydellisiä tarjottavia illanistujaisiin. Chili tuo lisäpotkua myös täytettyihin leipiin: testaa avokado-salaattileivät, avokadolämppärit tai parmankinkkupatongit.

Lempeää potkua pääruokiin

Tunnetuin chiliruoka on varmasti chili con carne, mutta chili sopii loistavasti maustamaan myös kala-, kana- ja kasvisruokia. Miltä kuulostaisi esimerkiksi chilillä terästetty lehtikaalimuhennos, kalahampurilainen tai trendikäs pizza kukkakaalipohjalla?

Meksikolaishenkisissä ruoissa chili on kuin kotonaan. Jauheliha- tai kanaburritot, juustoquesadilla ja texmex-uunikala ja maistuvat koko perheelle. Lempeän tuliset uuni- ja pataruoat, kuten riisi-papu-jauhelihavuoka tai bataatti-broileripannu, ovat täydellisiä kylmiin päiviin. Kesällä raikkaat tomaattinen chili-tuorejuustosalaatti ja melonisalaatti salaattijuustolla maistuvat maukkailta vaikka grilliherkkujen kanssa.

Chili tykkää suklaasta

Moni vannoo chilin ja suklaan liiton nimeen. Herkuttele täyteläisellä chili-suklaakakulla tai dippaa mansikka- ja banaaniviipaleita chili-suklaadippiin. Chili maistuu ihanalta myös kuumassa chili-kaakaojuomassa.

"Meksikolaishenkisissä ruoissa chili on kuin kotonaan."

Pieni chilisanasto

Chilien maailma vilisee eksoottisia nimiä. Tutustu yleisimpiin lajikkeisiin, mausteseoksiin ja kastikkeisiin.

Jalapeño           

Pulleahko chililajike, jota käytetään niin raakana kuin kypsänäkin. Raakana vihreä jalapeño muuttuu kypsyessään punaiseksi. Chipotleksi kutsutaan kuivattua ja savustettua kypsää jalapeñoa.

 

Poblano

Suuri ja mieto chililajike, joka on yksi meksikolaisen keittiön peruschileistä. Kuivattuna poblanoa kutsutaan anchoksi.

 

Habanero

Pullea, erittäin tulinen chililajike. Habaneroja on oransseja, punaisia ja keltaisia.   

 

Piri piri

Piri piri ei ole chililajike, vaan alun perin portugalilaisten antama nimi tuliselle Bird’s Eye -pikkuchilille. Piri piri voi tarkoittaa myös tulista portugalilaista maustekastiketta tai tulista mausteseosta.

 

Sriracha

Trendikäs aasialaistyylinen juokseva chilikastike, joka valmistetaan aurinkokuivatuista chileistä, valkosipulista, etikasta, sokerista ja suolasta.

 

 

Sambal Oelek

Indonesialainen paksuhko chilikastike, joka valmistetaan kokonaisista chileistä, suolasta ja viinietikasta.

 

Tabasco

Tunnettu amerikkalainen chilikastike, joka valmistetaan chileistä, etikasta ja suolasta tammitynnyreissä kypsyttämällä.


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi