Kookos ruoanlaitossa

Eksoottinen kookos on aasialaisen keittiön kulmakiviä chilin, korianterin ja inkiväärin tapaan. Sen lempeä ja miedosti makea maku sopii niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin. Käytä kookosta keitoissa, curryissa ja kanaruoissa tai valmista siitä herkullisia jälkiruokia tai juomia.

Kookoksen monet muodot

Kookospähkinä on trooppisissa maissa kasvavan kookospalmun hedelmä. Kovan ruskean kuoren sisällä on kookosvettä ja valkoista hedelmälihaa, joita voi käyttää ruoanlaitossa monessa muodossa.

Kookosmaito valmistetaan kookosvedestä ja kookoshedelmän hienoksi jauhetusta valkoisesta osasta. Kookoskerma on valmistettu pelkästään kookospähkinän valkoisesta, rasvaisesta osasta. Rasvainen osa nousee monesti kookosmaitopurkin pinnalle, jos purkkia säilyttää viileässä. Kookoshiutaleet ovat raastettua kookoksen hedelmälihaa.Valio kermainen kookos tuotekuva

Kookosmaito maistuu myös uudessa Valio kermaisessa kookoksessa, joka on kerman, maidon ja kookosmaidon herkullinen yhdistelmä. Rakenteeltaan sileä ja tasainen Valio kermainen kookos sopii ruoanlaittoon ja jälkiruokiin ruokakerman ja kookosmaidon tapaan. Rasvaa siinä on 10 %, mikä on selvästi kookosmaitoa ja kermaa vähemmän. Uudelleensuljettavan korkin ansiosta Valio kermaista kookosta on helppo annostella ruokaan vaikka vähän kerrallaan.

kananpojan juhlapannu ja kookoswokki

Kokkaa kookoksesta suolaista ja makeaa

Aasialaisessa ruoassa pyritään suolaisen ja makean, tulisen ja happaman makuharmoniaan, jossa kookos toimii tasapainottajana. Se taittaa tulisen ruoan pahimman poltteen ja pyöristää lempeästi ruoan makua. Kookos pehmentää myös intialaisten ruokien mausteisuutta.  

Alkuperäisten aasialaisten reseptien raaka-ainelistat ovat usein pitkiä ja täynnä eksoottisia raaka-aineita, kuten inkivääriä, korianteria, chiliä ja erilaisia maustesekoituksia. Arkiruoanlaitossa resepteissä voi hyvin oikaista käyttämällä lähikaupoista löytyviä valmiita maustetahnoja. Inspiroidu maailman keittiöistä ja kokeile kotona nopeaa lohilaksaa tai helppoa kanawokkia kookoksella. Kookos piristää myös tuttuja arkiruokia, kuten tomaattikeittoa ja uunibroileria. Kookosriisi sopii lisukkeeksi monille ruoille.

Makeissa resepteissä kookoksen makua täydentävät hyvin raikkaat hedelmät, pehmeä vanilja ja täyteläinen suklaa. Helppotekoinen kookos panna cotta ja hedelmäsalaatti kookoskastikkeella syntyvät vain muutamasta raaka-aineesta. Kookos sopii myös leivontaan, kuten banaanitäytteisiin kookoslettuihin, suklaa-kookospullaan ja kookospuusteihin.

Katso tästä kaikki kookosreseptit »

"Kookos piristää myös tuttuja arkiruokia."

Helppoja kookosreseptejä

Näissä resepteissä on sopivasti mausteita ja herkullinen kookoksen maku. Rohkeampi lisää chiliä reilummin.

Jälkiruokia kookoksesta

Valio kermaisesta kookoksesta voi loihtia suussa sulavia jälkiruokia.


Energiatarpeesi