Kotibistron rouhea brunssi

Brunssi on hyvä syy kutsua ystäviä ja sukulaisia yhteiseen viikonlopun viettoon. Ota mallia maailmalla suositusta kotibistrobuumista: kata pöytään simppeleitä makuja ja koristele brunssipöytä rustiikkiseen tyyliin. Valion resepteillä onnistut varmasti!

Simppelit herkut brunssipöytään

Hyvä ruoka ja juoma ovat onnistuneen brunssin A ja O. Brunssivieraat hurmataan yksinkertaisilla, mutta maukkailla ruoilla, joiden valmistaminen ei vaadi emännältä tai isännältä liikoja. Tarjolla ei tarvitse olla sen seitsemää sorttia, vaan muutama hyvin harkittu, ruokaisa suolainen tarjottava jälkiruoan ja hyvän juoman kera riittää. Brunssiruoat kannattaa suunnitella niin, että mahdollisimman paljon voi tehdä valmiiksi etukäteen. Niin myös järjestäjälle jää aikaa rentoutua ja nauttia kiireettömästä tunnelmasta vieraiden kera.

Brunssiruokien uudet klassikot

Englanninkielinen sana brunch tulee sanoista breakfast ja lunch, eli kyseessä on useimmiten viikonloppuisin vietettävä ateria aamiaisen ja lounaan välimaastossa. Pöytään voi kattaa klassisia aamiaisruokia. Esimerkiksi nakkien ja pekonin lisukkeeksi sopii mainiosti pestovaahdolla kruunattu lehtikaalisalaatti.

Brunssilla passaa tarjota tuoretta leipää erilaisten levitteiden kera. Valio Viola® appelsiini tuorejuusto on herkullista vaaleiden vastaleivottujen sämpylöiden kera. Myös erilaiset toastit ja täytetyt leivät ovat mitä mainiointa brunssitarjottavaa. Kokeile vaikka munatoastejakana-guacamolepatonkeja tai parmankinkkupatonkeja.

Kananmunaruoat ovat omiaan brunssille! Kokeile munakasmassan maustamiseen erilaisia maustettuja ruokakermoja, kuten maukasta, kolmesta juustosta makunsa saavaa Valio ruokakermaa. Munakkaan sijaan brunssille sopii myös huevos rancheros, joka on meksikolainen aamiaistortilla.

Brunssin voi koota myös tietyn teeman ympärille. Viime aikoina suosituiksi nousseet erilaiset kulhoruoat ovat näppärä tarjottava, sillä jokainen vieras voi valita niihin täytteitä oman makunsa mukaan. Kulhosta voi tarjota myös suolaisen puuron tai suolaisilla täytteillä höystettyä jogurttia.

Juustoja ei myöskään pidä unohtaa. Kokoa juustolautaselle erilaisia juustoja, jolloin jokainen löytää oman suosikkinsa joko leivän päälle, tai muuten vain herkutteluun. Keksit, hillot ja hedelmät ovat juustojen parhaita kavereita. Vinkkejä juustotarjottimen kokoamiseen löydät Valion sivuilta.

“Rentous on avainsana.”

Jälkiruoka kruunaa brunssin

Brunssin päättää makea herkku. Se voi olla kakku, piirakka, jäätelöannos tai vaikkapa vohvelibaari. Kesällä valmistuu sesongin raaka-aineista moderni raparperipiiras tai helppo mansikkatorttu. Jokaiselle vieraalle voi myös valmistaa oman pienen jälkiruoan. S’mores juustokakku kupissa on näyttävä, herkullinen ja taatusti erilainen päätös brunssille. Maustetuista rahkoista ja kermavaahdosta syntyy nopeasti jälkiruoka isommallekin porukalle: kokeile vaikka raikasta appelsiininmakuista Valio maustettua rahkaa tuoreiden marjojen ja granolan kera. Jälkkärirahkan voi tarjoilla vaihtelun vuoksi kauniista juomalasista.

Yllätä juomavalinnoilla

Kahvi ja tee kuuluvat brunssille yhtä lailla kuin aamiaisellekin. Perinteisen kahvin sijaan voit tarjota esimerkiksi cold brew -kahvia, intialaista kahvia tai proteiinicappucinoa. Teen ystäville voi tarjota vaihteeksi japanilaista matcha lattea. Erikoiskahvien ABC on kattava kooste täynnä herkullisia kahvireseptejä- ja vinkkejä. Lue lisää erikoiskahveista >

Kahvin ja teen lisäksi pöytään katetaan kylmiä juomia. Vesikannut saavat kaunista ilmettä, ja vesi hyvää makua kurkkuviipaleista, sitruunalohkoista tai mintun oksista.  Erilaiset Valio tuoremehut, kuten esimerkiksi uudistuneet Valio Hedelmätarha® täysmehut, ovat helppo valinta, mutta vähällä vaivalla loihdit mieleenpainuvia juomasekoituksia. Tarjoile brunssin alkuun päärynäroscat alkoholilla tai ilman.  Kesäinen persikkajuoma ja mojito jäätee ovat näyttävän näköisiä kannuun rakennettuna ja raikastavat kuumemmankin kesäbrunssin. 

Kattaus on puoli ruokaa

Kotibistrossa kattaus noudattelee ruokien kanssa samaa linjaa: simppeliä, rouheaa ja kotoisaa. Poimi tästä vinkit brunssikattaukseen:

Rentous on avainsana. Nosta kaikki tarjottavat pöytään isoissa tarjoiluastioissa ja leikkuulaudoilla. Vieraat voivat koota omannäköiset annokset, ja täyttää leivät haluamillaan täytteillä. Valmiit leivät voi tarjota vaikka hauskasti paperipusseista.

Leikittele astioilla. Eripariset astiat luovat rentoa tunnelmaa. Pienemmistä lasipurkeista voit tarjoilla juomia.

Koristele kukkasin. Maljakoissa olevien leikkokukkien sijaan voit koristella kotisi lasipurkkeihin asetelluin oksin ja luonnonkukkasin. Kukkasen voit sitoa narulla serviettien ympärille.

Vie brunssi ulos. Kata kauniisti puutarhaan tai terassille. Levitä sateen sattuessa piknikhuopa vaikka olohuoneen lattialle. Tärkeintä on hauska yhdessäolo.

Tee itse helpot koristeet. Internet on pullollaan ohjeita erilaisten viirien ja pompomien valmistamiseen. Kotoisaa tunnelmaa tuovat myös kynttilät, paperipillit, ilmapallot ja lyhdyt.

Juuttinaru on myös oiva kotibistromaisen tunnelman tuoja: kieritä narua tarjoiluastioiden ympärille tai merkkaa sen avulla kuohuviinilasit.


Energiatarpeesi