Kreikkalainen ruoka tarjoaa välimeren makuja

Astu Välimeren auringolta tuoksuvaan kreikkalaiseen keittiöön ja kutsu ystävät kiireettömälle illalliselle. Hyvää ruokahalua – kali oreksi!

Makua oliiviöljystä, yrteistä ja jogurtista

Kreikkalaisessa keittiössä maistuvat mehukkaiksi kypsyneet kasvikset, aromikkaat yrtit, vuohenjuustosta valmistetut herkulliset juustot, hartaudella haudutettu liha ja tuoreet meren herkut sekä ihanan täyteläinen jogurtti. Oliiviöljy on kreikkalaisten elämäneliksiiri – sitä käytetään anteliaasti kaikessa ruoanlaitossa. Hyvä oliiviöljy on makunautinto jo itsessään.

"Kun ruokahalu on herätetty, on pääruoan aika. "

Ruokahalua herättävät alkupalat, mezedes

Ateria alkaa perinteisesti runsaalla alkupalalajitelmalla, mezedes. Tunnetuin meze lienee horiatiki eli kyläsalaatti, jota meillä myös kreikkalaiseksi salaatiksi kutsutaan. Muita suosittuja alkupaloja ovat voimakkaan valkosipulinen jogurtti-kurkkusalaatti tzatziki ja dolmades-viininlehtikääryleet sekä mätisalaatti taramosalata. Ohuesta filo-taikinasta valmistetut piiraat sekä munakoisotahna ja halloumi- ja fetajuusto kuuluvat usein alkupalapöytään. Koska esim. feta on nimisuojattu tuote, ja siksi heikommin saatavilla, voi sen sijaan käyttää kotimaisista raaka-aineista tehtyä Valio Eila® salaattijuustoa. Pöytään katetaan myös rapeakuorista maalaisleipää.

Kokeile esim. näitä alkupaloja: Filo-jauhelihatyynyt kreikkalaiseen tapaan, Luomutzatziki, Kreikkalaiset sämpylät

Tzatziki

Tzatziki

TTTTy
b
12
h
667
Kasvis (lakto-ovo)
Laktoositon
Gluteeniton
Vaikeusaste: helppo
o
10min

Valmistusaineet

puolikas (150 g) kurkku
½  tl suolaa
1 - 2 valkosipulin kynttä
2  dl Valio turkkilaista jogurttia laktoositon
1  tl sokeria
mustapippuria myllystä
( tuoretta minttua )

Valmistusohje

  • Raasta kurkku. Laita se siivilään ja sekoita joukkoon suola. Anna ylimääräisen nesteen valua pois.

  • Kuori ja hienonna valkosipuli. Yhdistä kaikki ainekset.

  • (Mausta halutessasi hienonnetulla mintulla.)

  • Tarjoa alkupalana vaalean, rapeakuorisen maalaisleivän kanssa sekä erilaisten liha-, kala- ja kasvisruokien lisäkkeenä. Tzatzikin kanssa sopivat myös kalamata-oliivit, kirsikkatomaatit ja Valio Viola® salaattijuusto.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >
Hummus-tahna

Hummus-tahna

ttttt
b
2
h
168
Vähälaktoosinen
Kasvis (lakto-ovo)
Gluteeniton
Vaikeusaste: helppo
o
15min

Valmistusaineet

1  rasia  (200 g) Valio Viola® sitruuna tuorejuustoa
1  tlk  (230 / 380 g) kikherneitä
½  dl tahinia
2  rkl sitruunamehua
¼  tl juustokuminaa
¼  tl suolaa
Tarjoiluun
pieniä tortilloja tai minitacoTubs-maissikuoria
Koristeluun
tuoretta korianteria tai persiljaa
kirsikkatomaatteja

Valmistusohje

  • Valuta ja huuhtele kikherneet siivilässä kylmällä vedellä. Lisää muut aineet. Hienonna sauvasekoittimella.

  • Levitä seosta maissitortillan paloille tai tacokuoriin. Koristele korianterin lehdillä ja lohkotuilla kirsikkatomaateilla.

  • Tarjoa pikkupurtavana tai juustotarjoilun osana.

VINKKI
  • Voit korvata Viola® sitruuna -tuorejuuston Viola® Afrikan paprika -tuorejuustolla. Tällöin suolaa ei tarvitse lisätä.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Konstailemattomat maukkaat pääruoat

Kun ruokahalu on herätetty, on pääruoan aika. Perinteisiä kreikkalaisia pääruokia ovat keftedes, lihapullat tomaattikastikkeessa, stifado-naudanlihamuhennos sekä gyros-lihavartaat. Liharuoissa käytetään paljon lampaanlihaa. Kasvisruoista tunnetuin on lasagnea muistuttava moussaka-munakoisopaistos. Kalat, äyriäiset, mustekalat ja simpukat kuuluvat itseoikeutetusti ruokalistalle. Suosittuja ovat esim. kalamares, friteeratut mustekalarenkaat. Pääruoan lisukkeena tarjotaan riisiä, perunoita tai salaattia.

Kokeile esim. näitä pääruokia: Kreikkalaiset pitapizzatPienet lammasmurekkeet, Yrtti-jauhelihapullat 

Kreikkalainen moussaka

Kreikkalainen moussaka

TTTTt
b
37
h
1507
Kananmunaton
Runsaasti proteiinia
Laktoositon
Vaikeusaste: keskitaso
o
1h 30min

Valmistusaineet

2  pientä  (600 - 700 g) munakoisoa
2 - 4 (450 g) jauhoista perunaa , esim. Rosamunda
Jauhelihakastike
400  g vähärasvaista naudan jauhelihaa
2  rkl Valio Oivariini® juoksevaa
3   (350 g) sipulia
2 - 3 valkosipulin kynttä
1  tlk  (500 g) paseerattua tomaattia
liha-juuresliemikuutio
1  tl pippurisekoitusta
¾  tl suolaa
1  tl sokeria
1  rkl oreganoa
ripaus kanelia
Juustokastike
1  dl vehnäjauhoja
6  dl Valio Eila® maitojuomaa 3% tai Valio täysmaitoa
2 ½  dl  (125 g) Valio Koskenlaskija® Pizza mozzarella raastetta
½  tl suolaa
ripaus muskottia
Pinnalle
½  dl  (25 g) Valio Koskenlaskija® Pizza mozzarella raastetta

Valmistusohje

  • Leikkaa munakoisot max. 1/2 cm:n viipaleiksi. Kuori perunat. Leikkaa ne ohuiksi, n. 3 mm:n viipaleiksi.

  • Ruskista jauheliha Oivariini rasvassa. Lisää hienonnetut sipulit ja valkosipuli, sekoittele ja kuumenna. Lisää tomaattisäilyke, liemikuutio ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen 2 - 3 min.

  • Valmista juustokastike: Mittaa jauhot kattilaan. Kaada joukkoon maito muutamassa erässä, sekoita vispilällä aina välillä tasaiseksi. Anna kiehua hiljalleen pari min. Lisää juustoraaste. Sekoita ja kuumenna kunnes juusto sulaa. Mausta.

  • Lado voideltuun uunivuokaan kerroksittain jauhelihakastiketta, munakoiso- ja perunaviipaleita ja juustokastiketta. Ripottele pinnalle juustoraaste.

  • Kypsennä uunin alaosassa 175 asteessa 45 - 50 min. Tarkista kypsyys. Nosta vuoka uunista. Peitä alumiinifoliolla ja anna makujen tasoittua hetken ennen tarjoilua.

VINKKI
  • * Peitä paiston loppuvaiheessa leivinpaperilla, ettei pinta tummu liikaa.

  • * Lisää halutessasi jauhelihakastikkeeseen 1 dl punaviiniä. Anna kiehua hetken yhdessä muiden aineiden kanssa.

  • * Joskus munakoison maussa voi olla kitkeryyttä. Sitä voi poistaa suolakäsittelyllä. Levitä viipaleet leivinpaperille kahteen kerrokseen. Ripottele pinnalle ja väliin suolaa. Anna suolautua hetki. Pyyhi pinnalle noussut neste talouspaperilla. Miedonmakuisia, pieniä munakoisoja ei tarvitse "itkettää".

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Suussa sulavan hunajaiset jälkiruoat

Kreikkalainen ateria päätetään pienin makein leivonnaisin, jotka ovat saaneet vaikutteita itämaisesta keittiöstä. Suosittuihin jälkiruokiin kuuluu mm. baklava: filo-taikinasta valmistettu pähkinäinen piiras, joka on kostutettu hunajalla, sokerilla ja siirapilla. Vahvan, kreikkalaisen kahvin kanssa maistuvat myös friteeratut, hunajalla ja kanelilla maustetut loukoumades-pallerot tai halva. Jälkiruokana voidaan nauttia myös tuoreita hedelmiä tai jogurttia ja hunajaa, kreikaksi "jaurti me meli". Tähän tarkoitukseen sopii paremmin kuin hyvin Valio kreikkalainen jogurtti. Uudet, raikkaan maukkaalla hillolla pohjustetut kreikkalaiset kerrosjogurtit luovat herkkuhetken jo sellaisinaan. Suositut sitruuna ja persikka saivat rinnalleen kaksi uutuusmakua: makean mansikan ja eksoottisen vadelma-granaattiomenan.

Kokeile esim. näitä jälkiruokia: Vadelmainen valkosuklaaunelma, Halva-jogurttikastike (esim. hedelmien ja jälkiruokien kastikkeeksi), Omena-inkiväärijäätelö.

Filokupit kahdella täytteellä

Filokupit kahdella täytteellä

TTTTT
b
2
h
672
Vähälaktoosinen
Vaikeusaste: haastava
o
1h 10min

Valmistusaineet

1  pkt  (450 g) filotaikinaa (esim. Kanaki)
150  g Valio HYLA® voita sulatettuna
Katkaraputäyte (12 kuppiin)
1  pussi  (150 g) katkarapuja
1  rasia  (200 g) Valio Viola® kevyt maustamatonta tuorejuustoa
2   (300 g) omenaa , esim. Granny Smith
2  dl kevätsipulia tai ruohosipulia
1  tl sitruunapippuria
2  tl sokeria
2  rkl sitruunamehua
Marjatäyte (12 kuppiin)
1 - 2 prk (à 200 g) Valio maustettua rahkaa vanilja
6 - 8 dl marjoja ja hedelmiä (mustikoita, mansikoita, vadelmia, kiiviä)

Valmistusohje

  • Sulata filotaikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan

  • Sulata voi. Nosta yksi ohut levy voidellulle leivinpaperiarkille. Voitele sen pinta voisulalla pullasutia käyttäen. Nosta päälle toinen ohut levy. Voitele. Toista tämä, kunnes levyjä on päällekkäin 5 kpl.

  • Leikkaa filolevypinosta 12 kpl n.12 x 12 cm:n kokoista palaa. Vuoraa paloilla muffinipellin syvennykset. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.

  • Paista 175 asteessa 10 - 12 min.

  • Nosta filokupit varovasti jäähtymään ritilän päälle. Tee lopuista filolevyistä vielä toiset 12 kuppia vastaavalla tavalla.

Katkaraputäyte
  • Sulata ja valuta katkaravut siivilässä. Leikkaa kuoritut omenat pieniksi kuutioiksi. Hienonna kevätsipuli. Yhdistä kaikki aineet. Lusikoi seosta valmiisiin filokuppeihin juuri ennen tarjoilua.

Marjatäyte
  • Lusikoi filokuppeihin kerroksittain vaniljarahkaa sekä marjoja tai hedelmäpaloja. Tarjoa heti.

VINKKI
  • * Lisää marjatäytteisten filokuppien voisulaan vaniljasokeria (2 tl / 150 g voita).

  • * Varaa valmistusta varten puhdas keittiöpyyhe, kastele se kylmällä vedellä. Peitä sillä tarvittaessa valmistuksen aikana voitelemattomat filolevyt, jotta ne eivät kuivu.

  • * Voit paistaa filokupit jo edellisenä päivänä valmiiksi. Täytä ne vasta ennen tarjoilua.

  • * Filokupit voi myös pakastaa (enintään 1 kk).

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Reseptihausta löydät lisäksi lukuisia muita välimerellisiä reseptejä: tutustu tästä tai tallenna Omaan keittokirjaan suosikkisi.


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi