Kruunaa juhlasi juustolla

Juusto on noussut yhdeksi suomalaisten suosikkiruoista. Eikä ihme – arkeen ja juhlaan sopiva herkku tarjoaa runsaasti erilaisia vaihtoehtoja monenlaisiin makuelämyksiin.

Suomalaiset rakastavat juustoa

Juuston kulutus Suomessa on noussut viime vuosikymmenen aikana roimasti. Tämä näkyy myös erilaisten juustojen valikoiman kasvussa. Suomesta onkin kehittynyt todellinen juustomaa viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana.

Mutta mitä olisi juustomaa ilman kotimaisia, juhlan kuin juhlan kruunaavia huippujuustoja? Valio on Suomen suurin juuston valmistaja. Valikoimaamme kuuluu yli 40 erilaista juustoa, joista löytyy vaihtoehto jokaiseen makuun.

Makuhermojen hemmottelija

Juustolajien suuri määrä antaa rajattomat mahdollisuudet juhlaruokien valmistuksessa. Kaikkia juustoja voi käyttää ruoanvalmistukseen, mutta on hyvä selvittää, mihin eri tyyppiset juustot soveltuvat parhaiten. Täyteläiset pääruoat, makeat jälkiruoat ja todelliset juustoherkut, kuten fonduet tai juustokakut, vaativat tietynlaisia juustoja onnistuakseen.

Jos haluat päästä helpolla, tarjoa vieraillesi illallismenun ikiklassikko, perinteinen juustopöytä. Sen valmistaminen on lasten leikkiä: valitse pöytään viisi erilaista juustolajia – mietoja, voimakkaita, tuttuja ja harvinaisempia – ja tarjoa niiden seurana vaikkapa marmeladia, hillokkeita, patonkia tai hedelmägrissinejä. Veden kielelle tuovan makuelämyksen kruunaat keskitäyteläisellä ja pehmeähköllä punaviinillä.

Juusto ja viini, täydellinen yhdistelmä

Monessa juustomaassa, kuten Ranskassa, juusto on jälkiruoka, jota höystetään juustolaatuun sopivalla viinillä. Tällä kertaa ranskalaisia ei tosin voi syyttää omapäisyydestä: maukkaan juuston ja aromikkaan viinin yhdistelmä on näet säilynyt juhlijoiden suosikkina aina kirjoitetun historian alkuajoista asti.

Juustoon sopivan viinin valinta ei kuitenkaan ole yksiselitteisen helppoa. Juusto on todellinen jälkiruokien aatelinen ja kuten kaikki arvonsa tuntevat, se vaatii kumppaniltaan paljon. Vinkkejä sopivan viinin valintaan saat vaikkapa oheisesta artikkelista.

40 vuotta täyteläistä makua

Valio Mustaleima™ valmistetaan parhaasta emmentaljuustosta. Jo 40 vuoden ajan juustomestarimme ovat pitäneet huolen siitä, että juustoa hoidetaan ja kypsytetään täydellisissä olosuhteissa vähintään 9 kuukautta. Pitkän valmistusajan tuloksena on ainutlaatuisen voimakas Valio Mustaleima™, jonka koloista vierähtävät kyyneleet kertovat rikkaasta aromista.

Valio Mustaleima™ sopii erinomaisesti juhlapöytään. Sen maku on aavistuksen pähkinäinen, lievästi sipulimainen ja muita emmentaleja hieman suolaisempi – ja ah, niin herkullinen!
 


 


Energiatarpeesi