Kurkistus Valio Koekeittiöön

Herkullisten reseptien koti

Valio Koekeittiö on paikka, jossa suunnitellaan ja toteutetaan ideoita ja reseptejä jokaisen ruoanlaittajan iloksi. Koekeittiön arjessa pyritään huomioimaan suomalaisten ruoanlaittajien toiveet ja kehittämään niiden pohjalta maukkaita ja helppoja ruokaohjeita arkeen ja juhlaan. Näiden parissa Valio Koekeittiöllä työskentelee ruoanlaiton ammattilaisia, joiden kautta toteutuu koko toiminnan lähtökohta: rakkaus ja intohimo ruokaan ja ruoanlaittoon.

Mistä kaikki alkoi?

Valio Koekeittiö on ollut olemassa jo 50-luvulta lähtien, jolloin maitojauhe tuli markkinoille, ja suomalaiset ruoanlaittajat tarvitsivat opastusta sen käyttöön. Tuote oli etenkin kesäaikaan oiva apu, koska jääkaapit eivät vielä olleet kovin yleisiä. Näinkin yksinkertaiseen tarpeeseen perustettu Valio Koekeittiö on edelleenkin myös alkuperäisen tarkoituksensa äärellä: opastamassa ja auttamassa ruoanlaittajaa vinkein, reseptein ja ideoin – toki nykyään valtavasti laajemmassa mittakaavassa.

Reseptit ja neuvonta saivat uudenlaista kulmaa 1970-luvulla, jolloin kiinnostus kevyempään ja terveellisempään ruokaan kasvoi. Tässä kohtaa esimerkiksi raejuusto löysi tiensä Koekeittiön reseptien kautta moneen kotiin. Vuonna 1982 aloitettiin puhelinpalvelu, josta kehittyi nykyinen Valion kuluttajapalvelu.

Näin syntyy resepti!

Jokainen ruoanlaitosta innostunut kaipaa uusia ideoita niin perinteisten juhla- ja sesonkiherkkujen rinnalle kuin myös arkisempienkin suosikkiruokien vaihteluksi. Valio Koekeittiö seuraa uusimpia ruokatrendejä, mutta tuntee myös suomalaisen keittiön perinteet ja makutottumukset: näistä lähtökohdista syntyvät uudet reseptit rikastuttamaan suomalaisten ruoanlaittajien reseptivalikoimaa. 

Valio Koekeittiön toiminnan kulmakivenä on testata ruokaohjeet niin, että ne ovat kotikeittiöihin sopivia ja toimivia. Ehkä juuri tästä syystä monet Valio Koekeittiön luomat reseptit ovat löytäneet tiensä ruoanlaittajien sydämiin, ja niitä voi kutsua klassikoiksi. Esimerkiksi monille tutut ja maukkaat Pehtoorin perunaloora, Mamman marjapiiras, Tasavallan toscakakku ja Rahka-omenakakku ovat alunperin lähtöisin Valio Koekeittiöstä.

Ammattitaidolla, oikeilla ja testatuilla tuotteilla sekä Valio Koekeittiön rakkaudella ruokaan syntyy laadukkaita reseptejä jokaisen suomalaisen ruoanlaittajan käytettäväksi! 

Koekeittö esittäytyy

Petteri Kanerva

Työhöni kuuluu Valio Koekeittiö -tiimin vetäminen ja reseptien kehittely ammattilaiskeittiöihin. Antoisinta toimenkuvassani on, että jokainen päivä on täysin erilainen. Tekemisessä ei pääse rutinoitumaan ja haasteita riittää, mutta se ei ole lainkaan huono asia.

Ruoanlaitto on minulle kaikki kaikessa. Jos joku sanoisi, etten saa tehdä töitä ruoan parissa, en tietäisi mitä tekisin. Se on intohimo. Ja lisäksi ruoanlaitto on todellinen käsityöammatti, jossa näkee oman käden jäljen ja onnistumisen nopeasti.

Espanjalainen keittiö on ainakin tällä hetkellä lähellä sydäntäni. On myös hienoa huomata, että skandinaavinen keittiö kiinnostaa maailmalla. Japania ja Amerikkaa myöten halutaan kokeilla meidän omia pohjoismaisia, loistavia raaka-aineitamme ja perinteisiä ohjeita.

Omassa keittiössäni lempiraaka-aineisiin kuuluvat voi, kerma ja smetana. Niistä en luopuisi. Aloittelevan kokin kannattaa lähteä samalla tavalla liikkeelle: valmista sitä mistä tykkäät ja laajenna siitä muualle. Kokkaamisen pitää olla ensisijaisesti hauskaa ja tuntua hyvältä.

Anna Koro

Työskentelen tuoteasiantuntijana. Työhöni kuuluu mm. ruokaohjeiden suunnittelu, ruoka-annosten valmistaminen ruokakuvauksissa sekä Valion tuotteiden ruoanvalmistusominaisuuksien testaaminen täällä Koekeittiöllä. Lisäksi ylläpidän ja kehitän ruokaohjetietokantaamme ja olen mukana kehittämässä valio.fi/reseptit -nettisivuja. Vastailen myös kuluttajien ruokaohjeisiin liittyviin kommentteihin ja kysymyksiin.

Ruoanlaitossa minua kiehtoo ruoan maku ja se miten eri raaka-aineet kietoutuvat yhteen. Koen onnistuneeni työssäni, kun synnytän jotakin hyvää ja nautinnollista. Pidän puhtaista ja selkeistä mauista. Ruoassa raaka-aineen maku saa loistaa ja ruoka onkin aina parhaimmillaan tuoreista ja hyvälaatuisista raaka-aineista tehtynä. Leivonta on erityisen lähellä sydäntäni ja yksi omista suosikkiresepteistäni viime aikoina on ollut Banoffee Pie.

Valio Koekeittiöllä työ on vaihtelevaa ja vauhdikasta. Luovan työn rikkaus on se, että saa kokeilla uusia asioita, oppia toisilta ja keksiä koko ajan uutta. Meidän tiimimme on toimiva: sopivasti erilaiset ihmiset tuovat joukkoon erilaisia vahvuuksia.

Ilona Köckritz-Perkiö

Tuoteasiantuntijan työhöni kuuluu ruokaohjeiden ja käyttöohjeiden suunnittelua, kehittelyä ja ruokakuvauksia. Olen mukana valio.fi ruokaosion sisällöntuotossa ja kirjoitan siellä Valio Koekeittiön blogia.  Ruoanvalmistustuotteiden tuotekehitysprojekteissa annan panokseni, jotta uudet tuotteet maistuvat ja toimivat kotikeittiöissä odotusten mukaisesti.

Paras voimanlähde työssäni on ammattitaitoinen ja iloinen Koekeittiön tiimi. Tunnen paloa ruoanlaittoon ja siksi nautin työstäni laadukkaiden ruoanvalmistustuotteiden parissa. Pidän siitä, että keittiössä palaute on suoraa ja välitöntä: onnistumisen tai epäonnistumisen maistaa, tuntee ja näkee välittömästi.

Ruoka on tärkeä välittämisen väline. Taidoista riippumatta pelkästään aterian tai pienen herkutteluhetken tarjoamisella muille on suuri sosiaalinen merkitys. Ruoanlaiton mielenkiintoa lisää se, että aina löytää uutta. On niin paljon raaka-aineita ja makuja, joita ei ole vielä edes maistanut - se on kyltymätön voimavara. Omassa keittiössä suosikkiasemassa ovat hapanmaitotuotteet ja sitrushedelmät. Yksi suosikeistani onkin herkullinen sitruunalla ja inkiväärillä  maustettu frozen yoghurt.

Paula Jaakkola

Olen koekeittiöavustaja. Hankin raaka-aineita reseptien kokeilemiseen ja kuvauksiin sekä pidän huolta Koekeittiön asioiden sujuvuudesta, siisteydestä ja viihtyvyydestä. Lisäksi päivitän Instagramiin herkullisia kuvia ja kuulumisia Koekeittiöltä.

Ruoanlaitossa ihanaa on vapaus ja onnistumisen tunne, kun hyvistä raaka-aineista syntyy herkullinen lopputulos. Oman inspiraation kääntyminen hyväksi ruoaksi on aina yhtä palkitsevaa. Koekeittiöllä on hyvä yhteishenki, lupa ideoida ja kertoa omia ajatuksia resepteihin liittyen. Nämä seikat sekä yhdessä tekeminen saavat aikaan luovan työympäristön.

Kotioloissa olen innokas kokkaaja, ja nyt vielä enemmän, kun työssä näkee maukkaiden reseptien syntymisen. Silloin inspiroituu itsekin. Lempiraaka-aineisiini kuuluvat rahkat, tuorejuustot sekä suklaa. Kotikeittiössä syntyykin usein makeita herkkuja.

Tapio Viikinniemi                                   

Olen toiminut Valion leipomokonsulttina Nastolassa vuodesta 1985 lähtien. Koeleipomossa tehtäviini kuuluu tuottaa leipomoasiakkaille ideoita Valion tuotteiden käytöstä ja kehittää uutta reseptiikkaa. Konsultoin asiakkaitamme päivittäin puhelimitse tai kasvotusten. Parasta työssäni onkin asiakkaiden parissa toimiminen. Myös leipomoalan opiskelijoiden koulutukset kuuluvat toimenkuvaani.

Koeleipomossa teemme runsaasti koeleivontoja. Omia suosikkejani ovat erityisesti kahvileivät ja konditoriatuotteet. Leivonnaisissahan ulkonäkö ratkaisee usein ensimmäisen ostokerran, mutta jatkossa maku kyllä ratkaisee. Siksi leivonnassa kannattaa aina panostaa makuun!


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi